Εγκέφαλος: 6 συνήθειες από αιωνόβιους που θα τον κρατήσουν σε φόρμα μέχρι βαθιά γεράματα

εγκέφαλος

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης της Μεγάλης Βρετανίας, μερικοί άνθρωποι παραμένουν γνωστικά οξυδερκείς μέχρι τα 80, τα 90 τους και μετά, καταρρίπτοντας την κοινή πεποίθηση ότι η γνωστική έκπτωση είναι ένα φυσικό μέρος της γήρανσης. Δείτε τις συνήθειές και μάθετε γιατί ο εγκέφαλος τους λειτουργεί ρολόι.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι γνωστοί ως σούπερ ηλικιωμένοι και όλοι μπορούμε να μάθουμε πολλά από αυτούς. Για αρχή, οι υπερηλικιωμένοι δεν παρουσιάζουν τον ίδιο βαθμό φθοράς που αντιμετωπίζουν σε άλλα άτομα στην ηλικία τους. Δείτε τι κάνουν.

Οι συνήθειες

  1. Παραμένετε σωματικά δραστήριοι.
  2. Διαβάζετε και μαθαίνετε νέες δεξιότητες τακτικά
  3. Συνεχίστε να εργάζεστε καλά μέχρι τα 80 σας
  4. Να βρίσκεστε με οικογένεια και φίλους
  5. Παραμένετε ενεργοί στην κοινότητά σας

 

1. Παραμένετε σωματικά δραστήριοι

Το CDC αναφέρει ότι, «Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να σκέφτεστε πιο καθαρά, να μαθαίνετε, να λύνετε προβλήματα και να έχετε μια συναισθηματική ισορροπία. Μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη σας και να μειώσει το άγχος ή την κατάθλιψη».

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ασκούνται λιγότερο είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν γνωστική έκπτωση σε σχέση με όσους ασκούνται.

Εάν δεν είστε σίγουροι πόσο συχνά πρέπει να γυμνάζεστε, ακολουθούν μερικές εβδομαδιαίες οδηγίες από το CDC:

  • 150 λεπτά μέτριας έντασης προπονήσεις ή 75 λεπτά έντονης προπόνησης
  • Δύο ή περισσότερες ημέρες προπόνησης μυϊκής ενδυνάμωσης
  • Τρεις ημέρες ασκήσεων ισορροπίας για ενήλικες 65 ετών και άνω

2. Διαβάζετε και μαθαίνετε νέες δεξιότητες  τακτικά

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα από το να είσαι βιβλιοφάγος συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης μνήμης. Το Εθνικό Πανεπιστήμιο στην Αγγλία αναφέρει ότι οι μελέτες έχουν δείξει ότι «οι δραστηριότητες διέγερσης του εγκεφάλου από την ανάγνωση έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνουν τη γνωστική έκπτωση στα γηρατειά».

Αλλά αυτά είναι μόνο τα μισά οφέλη! Το διάβασμα έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθά στην οικοδόμηση τόσο της ενσυναίσθησης όσο και της φαντασίας, συμβάλλει στη δημιουργία του λεξιλογίου σας, μειώνει το άγχος και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

Μια μελέτη που διεξήχθη από τη νευροεπιστήμονα Δρ Ντενίζ Παρκ βρήκε κάτι ενδιαφέρον σχετικά με τα οφέλη της εκμάθησης νέων δεξιοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης, ανατέθηκαν στους 200 ηλικιωμένους συμμετέχοντες διαφορετικές δραστηριότητες και ασχολήθηκαν με αυτές τις δραστηριότητες για 15 ώρες την εβδομάδα για τρεις συνεχόμενους μήνες. Στο τέλος, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ μνήμης και στη συνέχεια συγκρίθηκαν με τις άλλες ομάδες ελέγχου.

Η βελτίωση της μνήμης παρατηρήθηκε και διατηρήθηκε έναν ολόκληρο χρόνο αργότερα. Όχι μόνο αυτό, αλλά οι συμμετέχοντες που έμαθαν την πιο δύσκολη δεξιότητα – την τέχνη της φωτογραφίας – ωφελήθηκαν περισσότερο και παρουσίασαν τη μεγαλύτερη βελτίωση στη μνήμη σε σύγκριση τις άλλες ομάδες.

3. Συνεχίστε να εργάζεστε καλά μέχρι τα 80 σας

Αν και αυτό μπορεί να μην αρέσει στους περισσότερους ανθρώπους, η καθυστέρηση της συνταξιοδότησης θα μπορούσε να ωφελήσει τη μνήμη σας μακροπρόθεσμα.

Ο Chris Farrell γράφει, «Μια μεγάλη μελέτη σχεδόν μισού εκατομμυρίου αυτοαπασχολούμενων στη Γαλλία δείχνει ότι η καθυστέρηση της συνταξιοδότησης σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορεί να διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ».

Αυτό είναι ίσως ένα δύσκολο θέμα, αλλά το αποτέλεσμα αυτής της μελέτης είναι απολύτως λογικό.

Μέσα από τη δουλειά, «Είμαστε αναγκασμένοι να ασχολούμαστε και να χρησιμοποιούμε τον εγκέφαλό μας συνεχώς», γράφει ο Farrell. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλός μας μαθαίνει συνεχώς και εμπεδώνει αυτά που μαθαίνουμε καθημερινά.

4. Να βρίσκεστε με οικογένεια και φίλους

Το να είσαι κοινωνικός μπορεί να έχει πολλά οφέλη και σύμφωνα με την Kelly Bilodeau, πρώην εκτελεστική συντάκτρια του Harvard Women’s Health Watch, «Η κοινωνικοποίηση μπορεί να τονώσει την συγκέντρωση και τη μνήμη και να βοηθήσει στην ενίσχυση των νευρωνικών δικτύων».

Σημειώνει ότι μια ιδιαίτερα μεγάλη μελέτη με 12.000 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας κατά 40%, υπογραμμίζοντας πόσο σημαντική είναι η κοινωνική αλληλεπίδραση.

Εάν είστε κάποιος που αναζητά ιδέες να δημιουργήσει κοινωνικές σχέσεις, εδώ ορίστε μερικά πράγματα που προτείνει η Bilodeau:

  • Αναζωπυρώστε παλιές φιλίες
  • Δημιουργήστε ποιοτικές συνδέσεις, μην εστιάζετε στην ποσότητα
  • Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε την τεχνολογία για να συνδεθείτε με τους άλλους εάν δεν είναι δυνατή η προσωπική επαφή

5. Παραμένετε ενεργοί στην κοινότητά σας

Σύμφωνα με το Fisher Centre For Alzheimer’s Research Foundation, στο πλαίσιο μιας μελέτης στην οποία συμμετείχαν 2.476 εθελοντές διαπιστώθηκε ότι οι ηλικιωμένοι που προσφέρονται εθελοντικά έχουν «καλύτερη μνήμη και δεξιότητες σκέψης από τους συνομηλίκους τους που δεν ασχολούνται με τον εθελοντισμό».

Και όσο περισσότερο βοηθάτε τους άλλους τόσο το καλύτερο, καθώς «Ο εθελοντισμός πολλές φορές την εβδομάδα παρείχε τη μεγαλύτερη ώθηση στην υγεία του εγκεφάλου, σε σύγκριση με εκείνους που προσφέρθηκαν εθελοντικά λιγότερο από μία φορά το μήνα ή μόνο σποραδικά».

εγκέφαλος

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top