Εμμηνόπαυση: Η ελάχιστα γνωστή αλλαγή στα δόντια που μπορεί να είναι σημάδι

εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση δεν έχει να κάνει μόνο με τις εξάψεις και τις εναλλαγές της διάθεσης. Στην πραγματικότητα. μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στα δόντια και τα ούλα σας.

Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι μία στις 10 γυναίκες που εργάζονταν κατά την εμμηνόπαυση έχουν εγκαταλείψει τη δουλειά τους λόγω των συμπτωμάτων τους. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βρετανίας (EHRC) προειδοποιεί τώρα τους εργοδότες ότι μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με μήνυση εάν δεν κάνουν «λογικές προσαρμογές».

Οι συστάσεις περιλαμβάνουν τη συνεκτίμηση της θερμοκρασίας δωματίου και του αερισμού για όσους αντιμετωπίζουν εξάψεις, την ευέλικτη εργασία (όπως η εργασία από το σπίτι) και τις χαλαρές πολιτικές ενδυμασίας. Ωστόσο, ο αντίκτυπος της κατάστασης αυτής στη στοματική υγεία των γυναικών εξακολουθεί να παραγνωρίζεται.

Τι είναι η εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση εμφανίζεται όταν η έμμηνος ρύση σταματά λόγω χαμηλότερων επιπέδων ορμονών. Επηρεάζει συχνότερα γυναίκες μεταξύ 45-55 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και νωρίτερα στη ζωή.

Μπορεί να συμβεί φυσικά ή να είναι αποτέλεσμα επεμβατικής χειρουργικής, όπως η αφαίρεση των ωοθηκών ή οι θεραπείες για τον καρκίνο. Η περιεμμηνόπαυση χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα συμπτώματα της κατάστασης σε ένα άτομο που έχει ακόμα έμμηνο ρύση.

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης στο στόμα

Σύμφωνα με το NHS, και τα δύο αυτά στάδια μπορεί να προκαλέσουν ευαίσθητα δόντια και επώδυνα ούλα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν μήνες ή και χρόνια και προκαλούνται από τη μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων και των ορμονών προγεστερόνης που μπορεί να επηρεάσουν την οστική πυκνότητα και να προκαλέσουν ξηροστομία.

Εάν αισθάνεστε πόνο ή ενόχληση όταν τρώτε ζεστά ή κρύα φαγητά ή έχετε αιμορραγία των ούλων, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν οδοντίατρο. Μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύθηκε στο PubMed διαπίστωσε ότι η εμμηνόπαυση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο τερηδόνας και περιοδοντικής νόσου λόγω αλλαγών στην έκκριση και τη συνοχή του σάλιου.

«Λόγω της μεγάλης ποικιλίας παραπόνων και συμπτωμάτων που εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα, οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες αποτελούν μια σημαντική ομάδα ασθενών που θα πρέπει να λαμβάνουν ειδική προληπτική και θεραπευτική φροντίδα από γιατρούς και οδοντιάτρους τη συγκεκριμένη περίοδο», επεσήμανε η μελέτη.

Άλλα σωματικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Η εμμηνόπαυση μπορεί επίσης να έχει επίδραση στην ψυχική υγεία και μπορεί να παρουσιαστεί με αισθητές αλλαγές στη διάθεση, άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση και προβλήματα με τη μνήμη ή τη συγκέντρωση (αλλιώς γνωστή ως ομίχλη του εγκεφάλου). Άλλα σωματικά συμπτώματα που πρέπει να προσέχετε περιλαμβάνουν:

 • Εξάψεις
 • Δυσκολία στον ύπνο – συνήθως αποτέλεσμα νυχτερινής εφίδρωσης
 • Αίσθημα παλμών
 • Πονοκέφαλοι/ημικρανίες που είναι χειρότερες από το συνηθισμένο
 • Μυϊκοί πόνοι/ Πόνοι στις αρθρώσεις
 • Μειωμένη σεξουαλική ορμή
 • Υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
 • Αλλαγές του δέρματος (όπως ξηρό δέρμα, φαγούρα)
 • Ξηρότητα και πόνος του κόλπου
 • Κνησμός/ενόχληση κατά τη διάρκεια του σεξ
 • Προβλήματα στο στόμα

Εάν νομίζετε ότι έχετε συμπτώματα περιεμμηνόπαυσης ή εμμηνόπαυσης, συνιστάται να μιλήσετε με γιατρό. Ένας φαρμακοποιός μπορεί επίσης να είναι σε θέση να σας βοηθήσει με θεραπείες, όπως φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή.

Όλο Υγεία

Scroll to Top