Πρέπει οι γυναίκες να παίρνουν ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση; Τι δείχνουν οι νέες έρευνες

ορμονοθεραπεία και εμμηνόπαυση

Καθώς οι γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση, αναπόφευκτα προκύπτουν ερωτήματα. «Πόσο καιρό μπορώ να περιμένω ότι θα διαρκέσουν αυτά τα συμπτώματα; Θα βοηθήσουν οι βιταμίνες ή τα συμπληρώματα; Είναι η ορμονοθεραπεία κατάλληλη για μένα;».

Ενώ μπορείτε να συζητήσετε όλες αυτές τις απορίες με το γιατρό σας, η συζήτηση σχετικά με την ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση και το πότε και τι πρέπει να συνταγογραφείται έχει γίνει θέμα συζήτησης μεταξύ ορισμένων ιατρών.

Ο ιατρικός τομέας υποστηρίζει τη χρήση ορμονοθεραπείας στην εμμηνόπαυση για τη θεραπεία των συμπτωμάτων, αλλά υπάρχουν ορισμένοι γιατροί που είναι υποστηρίζουν τη βοήθεια στην πρόληψη καταστάσεων όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η οστεοπόρωση, ακόμη και η άνοια.

«Καθώς ο πληθυσμός γερνάει, έχουμε περισσότερες γυναίκες που βιώνουν την εμμηνόπαυση, με πολλές να ζουν πάνω από 20 χρόνια μετά από αυτή την περίοδο. Υπάρχει η απαίτηση να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής αυτών των γυναικών», λέει η γυναικολόγος Ruth O. Arumala.

Ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση και θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης

Η κατανόηση της γλώσσας πίσω από τη ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση και τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης είναι ένα σημαντικό μέρος για να ξεκινήσουμε. Ενώ οι όροι «ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση» και «θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης» χρησιμοποιούνται μερικές φορές εναλλακτικά, πολλοί γιατροί κάνουν μια διάκριση μεταξύ των δύο.

«Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης και η ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση δεν είναι το ίδιο πράγμα», λέει η Heidi Flagg, γυναικολόγος και διευθύνουσα σύμβουλος της Spring ObGyn και εξηγεί:

«Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης χρησιμοποιείται πολύ συγκεκριμένα σε μια γυναίκα που έχει παρουσιάσει πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια. Η ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση είναι η διπλάσια δόση της τυπικής ορμόνης της εμμηνόπαυσης. Η δεύτερη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία γυναικών που εμφανίζουν πολλά συμπτώματα περιεμμηνόπαυσης ή εμμηνόπαυσης και για την πρόληψη της οστικής απώλειας».

Η ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση συνήθως συνταγογραφείται σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν συμπτώματα εμμηνόπαυσης που είναι αρκετά σοβαρά ώστε να διαταράσσουν την καθημερινή τους ζωή. Αυτό περιλαμβάνει: εξάψεις, κολπική ξηρότητα, νυχτερινές εφιδρώσεις, πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, εναλλαγές της διάθεσης ή προβλήματα ψυχικής υγείας, εγκεφαλική ομίχλη ή σύγχυση, χαμηλή οστική πυκνότητα ή αϋπνία.

Η μελέτη που άρχισε τη συζήτηση μεταξύ των γιατρών

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση ήταν το πιο συχνά συνταγογραφούμενο πρόγραμμα ανακούφισης για γυναίκες στις ΗΠΑ, με πάνω από 15 εκατομμύρια να λαμβάνουν θεραπεία.

Αλλά αυτός ο αριθμός μειώθηκε δραστικά και τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι περίπου το 29% των γυναικών με φυσική εμμηνόπαυση ή εμμηνόπαυση που συνέβη χωρίς χειρουργική επέμβαση, έχουν χρησιμοποιήσει ορμόνες για τη θεραπεία των συμπτωμάτων, σύμφωνα με το CDC. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη Μελέτη της Πρωτοβουλίας για την Υγεία των Γυναικών (WHI) που δημοσιεύθηκε το 2002.

«Τα αρχικά αποτελέσματα της μελέτης ήταν ανησυχητικά καθώς έδειξαν ότι η χρήση ορμονοθεραπείας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες αύξανε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού, θρόμβου αίματος, καρκίνου του μαστού και άνοιας», δήλωσε η Δρ. Arumala.

Περαιτέρω ανάλυση των αποτελεσμάτων της WHI χρόνια αργότερα, ωστόσο, έδειξε ότι σε γυναίκες ηλικίας 50 έως 59 ετών η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης είχε σημαντικά λιγότερους κινδύνους και οι μελέτες παρακολούθησης 20 ετών έδειξαν ότι οι γυναίκες που έπαιρναν ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση μόνο είχαν στατιστικά σημαντική μείωση 22% στην επίπτωση του καρκίνου του μαστού και 40% μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού

Η ηλικία βρέθηκε επίσης να είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Μια μεταγενέστερη ανασκόπηση τόνισε ότι πολλές από τις συμμετέχουσες στο WHI ήταν γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, μετεμμηνοπαυσιακές. Η εκ νέου ανάλυση διαπίστωσε ότι υγιείς γυναίκες κάτω των 60 ετών που υποβλήθηκαν σε ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση είχαν πολύ μικρό κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών.

Τα ευρήματά τους αποκάλυψαν ότι οι γυναίκες κάτω των 60 ετών που συμμετείχαν στη δοκιμή δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και ότι οι γυναίκες που ξεκίνησαν ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση στα 40 και στα 50 τους είχαν ελάχιστους κινδύνους για θρόμβους αίματος ή εγκεφαλικό, δύο κοινές καταστάσεις στις μεγαλύτερες γυναίκες.

Η εκ νέου ανάλυση διαπίστωσε επίσης ότι οι γυναίκες άνω των 60 ετών που ξεκίνησαν ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση όντως αύξησαν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου μετά την έναρξη της θεραπείας και αυτός ο κίνδυνος αυξανόταν εάν περίμεναν να ξεκινήσουν τη θεραπεία μέχρι την ηλικία των 70 ετών.

«Μια πιο προσεκτική ματιά σε μερικές από αυτές τις μακροπρόθεσμες μελέτες δείχνει ότι πράγματα όπως ο τρόπος ζωής, η κατανάλωση αλκοόλ, η διατροφή, η παχυσαρκία, το άγχος είναι αυτά που οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων», λέει η Δρ. Flagg.

Τι δείχνουν οι τελευταίες έρευνες

Μετά τη μελέτη WHI, διεξήχθη νέα έρευνα για να κατανοηθεί καλύτερα πόσο σοβαροί μπορεί να είναι οι κίνδυνοι και αν υπάρχουν άλλοι. Η μελέτη παρατήρησης Million Women, που δημοσιεύθηκε το 2003, τόνισε τους κινδύνους που σχετίζονται με τη φλεβική θρομβοεμβολή, μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν σχηματίζεται θρόμβος αίματος σε μια φλέβα, και τον καρκίνο του μαστού.

Το 2019, δημοσιεύθηκε έρευνα που διερεύνησε την ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση και τον κίνδυνο εμφάνισης φλεβικής θρομβοεμβολής και διαπίστωσε ότι ο αυξημένος κίνδυνος φλεβικής θρομβοεμβολής μεταξύ των ασθενών, σε σύγκριση με εκείνες που δεν έλαβαν ορμονοθεραπεία, ισοδυναμεί με επιπλέον εννέα περιπτώσεις ανά 10.000 άτομα. Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος παρατηρήθηκε με τη χρήση ορμονοθεραπείας από το στόμα, αλλά όχι στη διαδερμική θεραπεία, όπως ένα έμπλαστρο οιστρογόνων.

Το 2020 διεξήχθη μελέτη με παρόμοιες μεθόδους με τη μελέτη του 2019. Εξέτασε τη σχέση μεταξύ καρκίνου του μαστού και ορμονοθεραπείας στην εμμηνόπαυση και διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση σε σύγκριση με εκείνες που έλαβαν τέτοιες θεραπείες μόνο με οιστρογόνα σχετίζονταν με ελαφρώς αυξημένους κινδύνους.

Οι συνδυασμένες θεραπείες ορμονοθεραπείας στην εμμηνόπαυση οιστρογόνου-προγεστερόνης συνδέθηκαν με υψηλότερους κινδύνους, αλλά οι αυξημένοι κίνδυνοι καρκίνου του μαστού μειώθηκαν μετά τη διακοπή της θεραπείας.

Για τις γυναίκες που χρησιμοποίησαν συνδυασμό θεραπειών οιστρογόνου-προγεστερόνης τα τελευταία πέντε χρόνια, ο συνολικός κίνδυνος αυξήθηκε κατά το ισοδύναμο μεταξύ εννέα και 36 επιπλέον περιπτώσεων ανά 10.000, αλλά για τις γυναίκες που είχαν σταματήσει πριν από πέντε ή περισσότερα χρόνια, ο συνολικός αυξημένος κίνδυνος ισοδυναμούσε με μεταξύ 2 και 8 επιπλέον περιπτώσεων ανά 10.000 γυναίκες.

Νέες συστάσεις

Το 2022, η συμβουλευτική ομάδα της Βορειοαμερικανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (NAMS) εξέδωσε μια δήλωση σχετικά με την ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση και την υγεία της εμμηνόπαυσης υπό το φως προηγούμενων ερευνών.

«Η ορμονοθεραπεία παραμένει η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τα αγγειοκινητικά συμπτώματα και το ουρογεννητικό σύνδρομο της εμμηνόπαυσης και έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει την απώλεια οστικής μάζας και το κάταγμα. Οι κίνδυνοι της ορμονοθεραπείας διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο, τη δόση, τη διάρκεια χρήσης, την οδό χορήγησης, το χρόνο έναρξης και το εάν χρησιμοποιείται προγεσταγόνο», αναφέρει η γυναικολόγος Δρ. Staci Tanouye και τονίζει:

«Η θεραπεία θα πρέπει να εξατομικεύεται χρησιμοποιώντας τα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία για τη μεγιστοποίηση των οφελών και την ελαχιστοποίηση των κινδύνων, με περιοδική επανεκτίμηση των οφελών και των κινδύνων από τη συνέχιση της θεραπείας».

Και ενώ η ορμονοθεραπεία μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους, υπάρχουν πολλά τεκμηριωμένα οφέλη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία βελτιώνοντας τα λιπιδικά προφίλ και μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ειδικά όταν ξεκινά μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μετά την εμμηνόπαυση.

Η ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ή τη βελτίωση της οστικής πυκνότητας, μειώνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων, τα οποία μπορεί να αποτελούν σημαντική ανησυχία για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

«Η ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση με τη μορφή κολπικού οιστρογόνου μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για την αντιμετώπιση της κολπικής ξηρότητας, ατροφίας και δυσφορίας, που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη σεξουαλική υγεία και τη συνολική άνεση», αναφέρουν οι ειδικοί.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top