Προσοχή: Επικίνδυνα τοξικά μέταλλα σε χυμούς και αναψυκτικά!

τοξικά μέταλλα

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, ορισμένα δημοφιλή ροφήματα, όπως χυμοί φρούτων και αναψυκτικά, περιέχουν τοξικά μέταλλα σε ποσότητες που ξεπερνούν τα πρότυπα ασφαλείας.

Η έρευνα, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Tulane, εξέτασε 60 ροφήματα και διαπίστωσε ότι πέντε από αυτά περιείχαν υψηλότερη συγκέντρωση συγκεκριμένου τοξικού μετάλλου από αυτήν που θεωρείται ασφαλής από τα πρότυπα υγείας.

Η έκθεση βρήκε ότι δύο ανάμεικτοι χυμοί περιέχουν συγκεντρώσεις αρσενικού που υπερβαίνουν το πρότυπο των 10 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο. Επιπλέον, βρέθηκε ότι ένας χυμός κράνμπερι, ένας ανάμεικτος χυμός φρούτων και καρότου και ένα γάλα βρόμης έχουν επίπεδα καδμίου πέρα από το πρότυπο των 3 μερών ανά δισεκατομμύριο.

Υπό εξέταση χυμοί φρούτων και αναψυκτικά που βρίσκουμε παντού

Τα ροφήματα του δείγματος, τα οποία περιελάμβαναν αυτά που βρίσκονται συνήθως στα παντοπωλεία -απλοί και ανάμεικτοι χυμοί φρούτων, γάλατα φυτικής προέλευσης, αναψυκτικά και τσάγια– μετρήθηκαν για 25 διαφορετικά τοξικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Οι ανάμεικτοι χυμοί φρούτων και τα γάλατα φυτικής προέλευσης (όπως βρόμη και αμύγδαλο) περιείχαν υψηλές συγκεντρώσεις τοξικών μετάλλων σε μεγαλύτερη συχνότητα από άλλα ποτά, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Food Composition and Analysis.

Χυμοί φρούτων και αναψυκτικά που καταναλώνονται σε μικρότερες ποσότητες από το νερό δεν θεωρούνται επικίνδυνα για τους ενήλικες, αλλά οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί στο τι δίνουν στα παιδιά τους.

Συνολικά, επτά από τα 25 στοιχεία υπερέβαιναν τα πρότυπα πόσιμου νερού σε ορισμένα από τα ροφήματα, όπως το νικέλιο, το μαγγάνιο, το βόριο, το κάδμιο, το στρόντιο, το αρσενικό και το σελήνιο. Ενώ ο μόλυβδος ανιχνεύθηκε σε περισσότερο από το 93% των 60 δειγμάτων, τα περισσότερα περιείχαν πολύ χαμηλά επίπεδα. Το υψηλότερο επίπεδο (6,3 μικρογραμμάρια/κιλό) βρέθηκε σε ένα αθλητικό ποτό με λάιμ, αν και χαμηλότερο από τα πρότυπα τόσο της EPA όσο και του ΠΟΥ για το πόσιμο νερό.

Ο Tewodros Godebo, επικεφαλής συγγραφέας και επίκουρος καθηγητής περιβαλλοντικών επιστημών υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Tulane, είπε ότι η μελέτη θεωρείται σημαντική, λόγω του μικρού αριθμού μελετών που έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους και εξετάζουν το περιεχόμενο των ροφημάτων που κυκλοφορούν στην Αμερική.

Χαμηλός ο κίνδυνος για τους ενήλικες, αυξημένος για τα παιδιά

Αυτά τα ποτά καταναλώνονται συνήθως σε μικρότερες ποσότητες από το νερό, πράγμα που σημαίνει ότι οι κίνδυνοι για την υγεία των ενηλίκων είναι πιθανότατα χαμηλοί. Αλλά ο Δρ. Godebo τονίζει ότι οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με τα ποτά που προσφέρουν στα παιδιά τους.

«Οι άνθρωποι θα πρέπει να αποφεύγουν να δίνουν σε βρέφη και μικρά παιδιά ανάμεικτους χυμούς φρούτων ή γάλατα φυτικής προέλευσης σε μεγάλες ποσότητες. Το αρσενικό, ο μόλυβδος και το κάδμιο είναι γνωστές καρκινογόνες ουσίες και έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν βλάβες στα εσωτερικά όργανα και γνωστικές βλάβες στα παιδιά, ειδικά κατά την πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου», σημείωσε ο ειδικός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα περισσότερα από αυτά τα στοιχεία που βρίσκονται στα ποτά προέρχονται πιθανώς από μολυσμένο έδαφος. «Αυτά τα μέταλλα υπάρχουν στη φύση, επομένως είναι δύσκολο να απαλλαγούμε εντελώς», καταλήγει ο ειδικός.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top