Υπάρχουν φρούτα που καίνε το κοιλιακό λίπος;

Κληρονομικότητα, ορμονικές αλλαγές, στρες. Επηρεάζουν την υγεία μας και αυξάνουν το κοιλιακό λίπος. Αν και δεν υπάρχουν μεμονωμένες τροφές που καίνε το λίπος, ωστόσο οι επιστήμονες θεωρούν πώς η αύξηση των φυτικών ινών και των φρούτων στη διατροφή μας μπορεί να βοηθήσει.

Διαφορετικοί παράγοντες, όπως η καθιστική ζωή, οι ορμόνες και τα τρόφιμα που καταναλώνουμε μπορεί να αυξήσουν το κοιλιακό λίπος. Αυτό σημαίνει κατανάλωση πολλής ζάχαρης και έλλειψη αρκετών φυτικών ινών και πρωτεΐνης.

Όμως, ας είμαστε ειλικρινείς: Δεν υπάρχουν μεμονωμένες τροφές που έχουν την ικανότητα να καίνε το κοιλιακό λίπος. Αυτό θα ήταν ιδανικό και ίσως οδηγούσε στην εξάλειψη της παχυσαρκίας. Η καύση του λίπους είναι μια πολύπλοκη μεταβολική διεργασία στην οποία συμμετέχουν πολλαπλοί παράγοντες και δυστυχώς ή ευτυχώς δεν εξαρτάται από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων. Ωστόσο έρευνες έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να συμβάλλει στην καύση του λίπους. Δείτε πώς και ποια φρούτα βοηθούν.

Τι είναι το κοιλιακό λίπος;

Ξεκινώντας ας ορίσουμε το κοιλιακό λίπος που εναποτίθεται στην περιοχή της κοιλιάς. Το κοιλιακό λίπος ταξινομείται σε 3 κατηγορίες:

Το υποδόριο λίπος: Βρίσκεται κάτω από το δέρμα και μπορούμε να το πιάσουμε με το χέρι μας.
Το σπλαχνικό λίπος: Βρίσκεται ανάμεσα στα ζωτικά όργανα.
Το λίπος σε συγκεκριμένα όργανα: Αποθηκεύεται σε κύτταρα οργάνων όπως το συκώτι και το πάγκρεας παρεμποδίζοντας τη λειτουργία των οργάνων.

Πώς δουν οι φυτικές ίνες 

Για να μειωθεί το λίπος στην κοιλιά συνιστάται η κατανάλωση φυτικών ινών. Ο μηχανισμός των φυτικών ινών μοιάζει με αυτόν των πρωτεϊνών, επειδή η κατανάλωση φυτικών ινών αυξάνει τα επίπεδα κορεσμού. Αυτό μειώνει την πρόσληψη τροφής άρα και τη συνολική πρόσληψη θερμίδων και εναπόθεση λίπους στην κοιλιά.

Οι φυτικές ίνες συνδέονται με την καύση κοιλιακού λίπους. Μελέτη που συμπεριελάμβανε περισσότερους από 1200 άνδρες και γυναίκες, απέδειξε ότι η πρόσληψη φυτικών ινών συσχετίστηκε με μειωμένο λίπος στην κοιλιά. Μάλιστα, για κάθε αύξηση 10 γραμμαρίων φυτικών ινών υπήρχε μείωση 3.7% στη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά! Επιπλέον, τα λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες φαίνεται πως προστατεύουν από την αύξηση τους κοιλιακού λίπους.

Τα φρούτα που καίνε το κοιλιακό λίπος

Για κάποια πράγματα δεν μπορείτε να κάνετε πολλά, όπως για παράδειγμα τα γονίδια που κληρονομήσατε και οι φυσικές ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την εμμηνόπαυση. Οι σωστές διατροφικές επιλογές, το πόσο ασκείστε και το πώς διαχειρίζεστε το άγχος μπορούν όλα να σας βοηθήσουν να χάσετε το κοιλιακό λίπος και να διαχειριστείτε τους σχετικούς κινδύνους για την υγεία. Επιπλέον προσθέστε αυτά τα φρούτα στη διατροφή σας.

φρούτα κοιλιακό λίπος
Photo Unsplash.com

Βατόμουρα

Τα βατόμουρα είναι εξαιρετικά υγιεινά και είναι ένα από τα φρούτα που φαίνεται ότι έχουν επίδραση στην καύση λίπους. Βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει το σωματικό λίπος και συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη.

Σε μια από τις μελέτες του Καρδιαγγειακού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, οι επιστήμονες κατάφεραν να μειώσουν το λίπος στην κοιλιά των αρουραίων κατά 2% ταΐζοντάς τους με βατόμουρα κάθε μέρα. Η προσθήκη βατόμουρων και γιαουρτιού σε ένα μπολ με δημητριακά είναι σίγουρα ένας ενδιαφέρον τρόπος για να συμπεριλάβετε αυτό το φρούτο που καίει το λίπος.

φρούτα κοιλιακό λίπος

Μήλο και αχλάδι

Το μήλο και τα αχλάδι βρίσκονται επίσης στη λίστα με τα φρούτα που καίνε λίπος με διαφορετικούς και αποτελεσματικούς τρόπους. Και τα δύο φρούτα είναι μια πηγή φυτικών ινών που ενισχύουν το μεταβολισμό του σώματός σας.

Είναι ένα υγιεινό σνακ που σας κρατά χορτάτους μεταξύ των γευμάτων, προστατεύοντάς σας από την υπερφαγία, τον κύριο ένοχο της αύξησης βάρους.

Τα μήλα και τα αχλάδια επίσης είναι πηγή πηκτίνης που περιορίζει τα κύτταρα από το να απορροφήσουν λίπος. Ο καλύτερος τρόπος για να τα καταναλώσετε είναι να τα τρώτε ωμά και φρέσκα.

φρούτα κοιλιακό λίπος
Photo Unsplash.com

Μπανάνα

Η μπανάνα είναι ιδανική για άτομα που θέλουν να κάψουν το επίμονο κοιλιακό λίπος. Είναι γεμάτα φυτικές ίνες που συμβάλλουν στον κορεσμό κάτι που συμβάλλει στην καύση λίπους.

Οι μπανάνες περιέχουν φυτικές ίνες που δεν μπορούν να αφομοιωθούν και που εμποδίζουν την απορρόφηση των υδατανθράκων από το σώμα.

Αυτό επιτρέπει στο σώμα να καίει λίπος για ενέργεια αντί για υδατάνθρακες. Οι μπανάνες είναι επίσης μια πλούσια πηγή καλίου που συμβάλλει στη μυική μάζα. Και όσο περισσότερη μυική μάζα έχετε τόσο καλύτερη η καύση λίπους.

φρούτα κοιλιακό λίπος
Photo Unsplash.com

Λεμόνι

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: το ίδιο το λεμόνι δεν «καίει» το λίπος. Είναι από τα πιο όξινα φρούτα γι΄αυτό και θέλει ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση του. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες, τα οποία αντιμετωπίζουν τις ελεύθερες ρίζες βοηθώντας να “ανασάνει” ο μεταβολισμός και να μπορεί να μεταβολίζει αποδοτικότερα όλα τα θρεπτικά συστατικά. Άρα βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού που έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργία του. Το λεμόνι συμβάλλει στην αλκαλοποίηση του σώματος, και πιο συγκεκριμένα των οργάνων και όλων των ιστών. Βοηθάει στην ομαλή λειτουργία του ήπατος άρα και στον μεταβολισμό.

 

Scroll to Top