Εσώρουχα: Είναι πιο υγιεινό να φοράμε ή όχι; Τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες

εσώρουχα

Καθώς ο καιρός ζεσταίνει, πολλοί από εμάς θα περιορίσουμε την ποσότητα των ρούχων που φοράμε. Στην πραγματικότητα, ο ζεστός καιρός κάνει το να μη φοράμε εσώρουχα μια δελεαστική επιλογή. Αλλά, τελικά, είναι πιο υγιεινό να εγκαταλείψετε τα εσώρουχα;

Η απάντηση είναι, φυσικά, περίπλοκη, λένε οι ειδικοί. Αλλά υπάρχει ένα κόλπο που μπορεί να αρέσει σε όλους.

Πρέπει να φορούν εσώρουχα οι άνδρες;

«Δεν είμαι σίγουρος ότι κάνει κάτι», λέει ο Stanton Honig, καθηγητής ουρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Yale.

Για τους άνδρες, τα εσώρουχα δημιουργούν ένα φράγμα μεταξύ των λιγότερο άνετων υφάσματων όπως το τζιν και του σώματος και προσφέρουν κάποια προστασία σε περίπτωση διέγερσης. Υπάρχει μια συνεχής συζήτηση σχετικά με το εάν τα μποξεράκια ή τα σλιπ είναι καλύτερα για τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, αλλά ο Δρ. Honig λέει ότι δεν υπάρχουν απόλυτα δεδομένα που να υποδηλώνουν ότι υπάρχει ένας ανώτερος τύπος εσωρούχων για τη γονιμότητα.

Επιπλέον, ο καθηγητής λέει ότι τα άτομα που ιδρώνουν πολύ μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για μυκητιάσεις όπως η φαγούρα, αλλά το τακτικό μπάνιο είναι το μόνο που χρειάζονται οι περισσότεροι άνθρωποι για να τις κρατήσουν μακριά.

Τελικά, οι επιλογές καταλήγουν στην άνεση. «Η επιλογή του καθενός, βασικά», λέει ο ίδιος στην Inverse. Ο κάθε άνθρωπος έχει μέρη του σώματος διαφορετικών μεγεθών, σχημάτων και ευαισθησιών, επομένως η προσωπική προτίμηση κυριαρχεί, είτε είναι μποξεράκι, σλιπ ή τίποτα.

Πρέπει να φορούν εσώρουχα οι γυναίκες;

Η ιστορία είναι λίγο διαφορετική για τις γυναίκες. «Το αιδοίο είναι ένα τέλεια δημιουργημένο σύστημα», λέει η Laura Jacques, γυναικολόγος στο University of Wisconsin-Madison Health και αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του UW.

Το αιδοίο και ο κόλπος διαθέτουν αυτορυθμιζόμενες λειτουργίες ανοσοποιητικού και φραγμού, και τα καταφέρνουν καλύτερα με όσο το δυνατόν λιγότερη παρέμβαση από σαπούνια, αρώματα και μερικές φορές ακόμη και εσώρουχα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε τελείως τα εσώρουχα, αλλά η Δρ. Jacques λέει ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα στο να μένετε μερικές φορές χωρίς αυτά.

Η ειδικός λέει στους ασθενείς της ότι «ο ύπνος είναι μια εξαιρετική στιγμή για να μην φοράτε κανένα είδος εσώρουχου ή παντελόνι πιτζάμας». Ο λόγος πίσω από αυτή τη σύσταση είναι ότι το δέρμα γύρω από το αιδοίο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην τριβή. Επιπλέον, επειδή το αιδοίο χάνει νερό πιο γρήγορα σε σύγκριση με άλλα μέρη του σώματος, η κάλυψή του θα μπορούσε να το κάνει να στεγνώσει ακόμα πιο γρήγορα.

«Όταν οι άνθρωποι μπορούν να κοιμηθούν χωρίς εσώρουχα, αυτό μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμο γιατί μπορούν να ανακουφίσουν κάποιες από τις ζημιές που σχετίζονται με την τριβή ή τη ζημιά που σχετίζεται με την υγρασία», λέει η Δρ. Jacques.

Τα νυχτικά και τα υπερμεγέθη μπλουζάκια είναι οι βασικές της συστάσεις για ρούχα ύπνου. Προσθέτει ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να ωφεληθούν περισσότερο από το να μην φορούν εσώρουχα τη νύχτα από άλλους. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση μπορεί να έχουν ιδιαίτερα εύθραυστο, ευαίσθητο δέρμα, όπως και εκείνοι με δερματικές παθήσεις.

Άλλοι παράγοντες που πρέπει να προσέξετε

«Αλλά το πιο σημαντικό, αν νιώθετε καλά φορώντας εσώρουχα, μπορείτε να συνεχίσετε να το κάνετε», λέει η Alicia Little, δερματολόγος και διευθύντρια της Vulvar Dermatology Clinic στο Yale Medicine.

Τα υφάσματα που αναπνέουν, όπως το βαμβάκι, αφήνουν το αιδοίο να αυτορυθμιστεί βέλτιστα. Τα συνθετικά, στενά υφάσματα, από την άλλη πλευρά, είναι πιο πιθανό να εγκλωβίσουν τη θερμότητα και την υγρασία, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα ερεθισμένου δέρματος.

Η Δρ. Jacques λέει ότι καθώς τα πλυντήρια έχουν γίνει πιο αποτελεσματικά, δεν προσαρμόζουμε πάντα την ποσότητα του απορρυπαντικού αναλογικά, επομένως χρησιμοποιούμε περισσότερο απορρυπαντικό από ό,τι χρειαζόμαστε, το οποίο μπορεί να ερεθίσει το ευαίσθητο δέρμα.

«Τα απορρυπαντικά μπορεί να έχουν πολλά σωματίδια στα ρούχα και με τα εσώρουχα να είναι ακριβώς πάνω στο δέρμα του αιδοίου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αλλεργική αντίδραση ή ερεθισμό», λέει. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να αφαιρέσετε τα μαλακτικά, τα οποία μπορούν επίσης να αφήσουν ερεθιστικά υπολείμματα.

Έτσι, ενώ το να μην φοράτε εσώρουχα δεν είναι απαραίτητα πιο υγιεινό, μπορεί να είναι η λύση που χρειάζεστε για ερεθισμούς και φαγούρα. Εξίσου σημαντικό είναι να βεβαιωθείτε ότι τα εσώρουχά σας δεν είναι πολύ στενά ή κατασκευασμένα από ερεθιστικά υλικά.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top