Γυναίκα έζησε 21 χρόνια με καρκίνο τελικού σταδίου – Δεν έμαθε ποτέ τη διάγνωση και πέθανε στα 90

γιαγιά με τελικού σταδίου καρκίνο

Μια γυναίκα έζησε με επιθετικό, τελικού σταδίου καρκίνο του μαστού για 21 χρόνια αφού ο σύζυγός της αποφάσισε να της κρύψει τη διάγνωσή της.

Η Rosie Gamp, από το Edgware στο βόρειο Λονδίνο, πέθανε σε ηλικία 90 ετών τον Απρίλιο του 2021, περισσότερες από δύο δεκαετίες αφότου ο γιατρός της είπε στον σύζυγό της Melvin ότι η ασθένεια θα τη σκότωνε.

Ο 95χρονος σήμερα Melvin δεν της μετέδωσε την είδηση και αντ’ αυτού διερεύνησε μια πειραματική θεραπεία χρησιμοποιώντας ένα πλέον πιστοποιημένο φάρμακο που κατέληξε να της σώσει τη ζωή.

«Νομίζω ότι έκανα το σωστό. Δεν ξέρω αν τα παιδιά μου πιστεύουν ότι έκανα το σωστό, αλλά τους έσωσα όλους από μια μεγάλη ταλαιπωρία. Είχε τόσα βάσανα γύρω της με τις αδερφές της και νομίζω ότι ήταν η σωστή απόφαση», λέει ο άνδρας στη Daily Mail.

Εξάπλωση του καρκίνου στους λεμφαδένες

Η Rosie, που εργαζόταν ως δακτυλογράφος, είχε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού τον Νοέμβριο του 1999 αφού βρήκε ένα εξόγκωμα κάτω από τη δεξιά μασχάλη της.

Έκανε μια επιτυχή χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσει το εξόγκωμα, αλλά οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί στους λεμφαδένες της και τηλεφώνησαν στο σπίτι του ζευγαριού για να της συστήσουν να ξεκινήσει την παρηγορητική φροντίδα.

«Δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που άκουγα», είπε ο κ. Gump καθώς θυμόταν να σηκώνει το τηλέφωνο. «Ήταν μια θανατική ποινή. Παραλίγο να καταρρεύσω».

Όταν η σύζυγός του ρώτησε ποιος ήταν στο τηλέφωνο, εκείνος παραδέχτηκε ότι ήταν ο χειρουργός, αλλά είπε ότι δεν είχαν ακόμη τα αποτελέσματα. «Το κεφάλι μου στριφογύριζε, αλλά με κάποιο τρόπο προσπάθησα να ενεργήσω όσο πιο φυσιολογικά γινόταν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απέρριψε τη χημειοθεραπεία

Η Rosie, της οποίας οι τέσσερις αδερφές πέθαναν όλες από καρκίνο, υποβλήθηκε τελικά σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των προσβεβλημένων λεμφαδένων και στη συνέχεια της προσφέρθηκε ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία.

γιαγιά με επιθετικό καρκίνο
Φωτογραφία: Daily Mail

Αλλά χωρίς να γνωρίζει ότι ο καρκίνος της ήταν σε καταληκτικό στάδιο, απέρριψε τη χημειοθεραπεία επειδή δεν ήθελε να χάσει τα μαλλιά της πριν από τη βάφτιση του εγγονιού της.

Ο ανήσυχος τότε σύζυγός της άρχισε να ερευνά πειραματικές δοκιμές φαρμάκων και βρήκε μία τέτοια στο νοσοκομείο Middlesex, όπου προσφερόταν αναστροζόλη, ένα φάρμακο ορμονοθεραπείας που έχει αποδειχθεί από τότε ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης και επανεμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Το φάρμακο, που τώρα ονομάζεται Arimidex το έπαιρνε η Rosie για το υπόλοιπο της ζωής της.

Έζησε μέχρι την ηλικία των 91 ετών

«Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι το φάρμακο πράγματι λειτούργησε, αλλά δεν ξέραμε για πόσο καιρό. Μια εβδομάδα, ένα μήνα, ένα χρόνο; Ήταν μια θεραπεία ή μόνο για μια βραχυπρόθεσμη καθυστέρηση; Κάθε μέρα μετά την έναρξη των νέων φαρμάκων ήταν ένα εμπόδιο», περιγράφει ο κ. Melvin.

γιαγιά με επιθετικό καρκίνο
Φωτογραφία: Daily Mail

Τελικά, η Rosie έφτασε τα 91 και ευτύχησε να ζήσει την 50η, 60η και τελικά 67η επέτειο του γάμου της με τον Melvin πριν πεθάνει από νεφρική ανεπάρκεια πριν από τρία χρόνια. Ωστόσο, ολόκληρη η οικογένεια αγνοούσε πόσο αξιοσημείωτα ήταν αυτά τα ορόσημα μέχρι που ο κύριος Gamp τα εξομολογήθηκε όλα κατά τη διάρκεια της κηδείας της.

«Όταν είπα ότι έζησε άλλα 21 χρόνια, όλοι ήταν εξαιρετικά έκπληκτοι. εν ήξεραν ότι υποτίθεται ότι θα είχε πεθάνει 21 χρόνια νωρίτερα», θυμάται ο 95χρονος.

«Απίστευτη η αγάπη που της είχε»

Ο Oli Gamp, ο εγγονός τους, πρόσθεσε: «Πολλοί από εμάς δεν ξέραμε πώς να αντιδράσουμε ή να νιώσουμε. Νομίζω ότι αυτό που έκανε -αν και ήταν απίστευτα ριψοκίνδυνο- δείχνει την απίστευτη αγάπη που έτρεφε για τη γιαγιά μου γιατί θα έκανε τα πάντα για να την προστατεύσει και να την κρατήσει ασφαλή. Αυτός ήταν ο τρόπος του να το κάνει και απέδωσε».

γιαγιά με επιθετικό καρκίνο
Φωτογραφία: Daily Mail

Ο κ. Gamp, ο οποίος γνώρισε τη μέλλουσα σύζυγό του το 1951, όταν εκείνος ήταν 22 ετών και εκείνη 21, την παντρεύτηκε το 1953 και απόλαυσε 67 χρόνια ως σύζυγός της. «Εξαπάτησε τον θάνατο για 21 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων μπόρεσε να γιορτάσει», κατέληξε ο σύζυγος.

Όλο Υγεία

Scroll to Top