Χάπι μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού κατά 50% – Ξεκινά η χορήγησή του στη Βρετανία-Τι λένε Ελληνες επιστήμονες

χάπι καρκίνου του μαστού

Σχεδόν 300.000 γυναίκες με υψηλό κίνδυνο καρκίνου του μαστού θα μπορέσουν να λάβουν ένα χάπι αξίας μόλις 4 λιρών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS), το οποίο θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο κατά 50%. Η αγωγή αυτή κυκλοφορεί και στη χώρα μας.

Το φάρμακο για τον όγκο είναι η δραστική ουσία αναστροζόλη. Λαμβάνεται μία φορά την ημέρα πρόκειται να επαναχρησιμοποιηθεί ως προληπτική αγωγή, αφού η έρευνα έδειξε ότι μείωσε την απειλή του καρκίνου κατά 49%.

Το NHS στην Αγγλία θα το προσφέρει σε περίπου 289.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έχουν γονίδια που δείχνουν ότι ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται στην οικογένειά τους. Υπολογίζει ότι 2.000 καρκίνοι θα μπορούσαν να προληφθούν για κάθε 36.000 γυναίκες που λαμβάνουν το φάρμακο για πέντε χρόνια.

Οι γιατροί είχαν τη δυνατότητα να συνταγογραφούν την αναστροζόλη, για την πρόληψη του καρκίνου από το 2017, αλλά ποτέ δεν ορίστηκε επίσημα για αυτόν τον σκοπό, επομένως ήταν ασυνήθιστο. Μια νέα άδεια από τον Ρυθμιστικό Οργανισμό Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας της Βρετανίας σημαίνει ότι πλέον θα περιλαμβάνεται στην τυπική περίθαλψη.

«Αυτό είναι το πρώτο φάρμακο που επαναχρησιμοποιήθηκε μέσω ενός παγκόσμιου κορυφαίου νέου προγράμματος για να μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες των υπαρχόντων φαρμάκων να σώσουμε και να βελτιώσουμε ζωές», δήλωσε η επικεφαλής του NHS England, Amanda Pritchard.

Η βαρόνη Delyth Morgan, της φιλανθρωπικής οργάνωσης Breast Cancer Now, χαρακτήρισε την κυκλοφορία του χαπιού ως ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. «Θα επιτρέψει σε περισσότερες επιλέξιμες γυναίκες με σημαντικό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η θεραπεία λαμβάνεται ως δισκίο 1 mg, μία φορά την ημέρα για πέντε χρόνια. Μελέτες έχουν δείξει ότι το φάρμακο μειώνει τις περιπτώσεις καρκίνου του μαστού κατά 49% σε διάστημα 11 ετών μεταξύ των επιλέξιμων γυναικών.

Το φάρμακο κυκλοφορεί και στην Ελλάδα

Σχολιάζοντας τη σημαντική αυτή εξέλιξη, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας Ευάγγελος Φιλόπουλος επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα ακόμα όπλο ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Όπως εξηγεί η προληπτική αυτή αγωγή απευθύνεται μόνο σε γυναίκες υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου.

Φωτογραφία: cancerhellas.org

Σύμφωνα με τον κ. Φιλόπουλο η  αναστροζόλη είναι ένα γνωστό φάρμακο που χορηγείται εδώ και πολλά χρόνια στη θεραπεία των ορμονοευαίσθητων καρκίνων του μαστού .Μάλιστα στην ίδια κατηγορία φαρμάκων υπάρχουν άλλες τρείς φαρμακευτικές ουσίες.

Οι τελευταίες μελέτες έχουν δείξει ότι θα μπορούσαν να δοθεί και προφυλακτικά σε επιλεγμένες γυναίκες με επιβαρυμένο ιστορικό ή σε αυτές που φέρουν τη γονιδιακή μετάλλαξη για να αποτρέψει τον κινδυνο εμφάνιση της νόσου.

Οι παρενέργειες του φαρμάκου

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου είναι εξάψεις, αίσθημα αδυναμίας, πόνος/δυσκαμψία στις αρθρώσεις, αρθρίτιδα, δερματικό εξάνθημα, ναυτία, πονοκέφαλος, οστεοπόρωση και κατάθλιψη. Οι περιπτώσεις που αποτρέπονται από την αναστροζόλη θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν 15 εκατομμύρια λίρες από το NHS σε κόστος θεραπείας.

Περίπου 47.000 γυναίκες στην Αγγλία διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο.

Ο υπουργός Υγείας Will Quince δήλωσε: «Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός καρκίνος στο Ηνωμένο Βασίλειο, γι’ αυτό χαίρομαι που εγκρίθηκε ένα άλλο αποτελεσματικό φάρμακο για την πρόληψη αυτής της σκληρής ασθένειας».

«Έχουμε ήδη δει τη θετική επίδραση που μπορεί να έχει η αναστροζόλη στη θεραπεία της νόσου όταν έχει εντοπιστεί σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και τώρα μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για να σταματήσουμε την ανάπτυξή της σε ορισμένες γυναίκες», κατέληξε.

Όλο Υγεία

Scroll to Top