Μην πετάτε τη φλούδα πορτοκαλιού: Μπορεί να είναι το κλειδί για την υγεία της καρδιάς – έρευνα αποκαλύπτει

φλούδες πορτοκαλιού

Η φλούδα πορτοκαλιού μπορεί να αποτελεί κλειδί για καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύονται στο Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου για άνδρες, γυναίκες και άτομα των περισσότερων φυλετικών και εθνοτικών ομάδων, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι ορισμένα βακτήρια του εντέρου βοηθούν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων. Όταν τρέφονται με ορισμένα θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της πέψης, τα βακτήρια του εντέρου παράγουν Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης (TMAO). Τα επίπεδα του TMAO μπορούν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη μελλοντικών καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με ερευνητές στην κλινική του Κλίβελαντ.

Πώς οι φλούδες πορτοκαλιού μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για την καρδιά

Η Yu Wang, αναπληρώτρια καθηγήτρια UF/IFAS στην επιστήμη των τροφίμων και στη διατροφή του ανθρώπου, και η ομάδα της ερεύνησαν τη δυνατότητα που μπορεί να έχουν οι φλούδες πορτοκαλιού -πλούσιες σε ευεργετικά φυτοχημικά– για να μειώσουν την παραγωγή TMAO και τριμεθυλαμίνης (TMA).

Οι επιστήμονες εξέτασαν δύο τύπους εκχυλισμάτων: ένα πολικό και ένα μη πολικό μόριο. Για να πάρουν τα πολικά μόρια, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν πολικούς και μη πολικούς διαλύτες για να εξαγάγουν τη φλούδα πορτοκαλιού.

«Φανταστείτε τη σάλτσα στη σαλάτα σας. Οτιδήποτε στο μέρος του νερού ή του ξιδιού είναι το πολικό κλάσμα· οτιδήποτε βρίσκεται στο λάδι μακριά από το νερό είναι το μη πολικό κλάσμα. Οι διαλύτες που χρησιμοποιήσαμε δεν ήταν ακριβώς όπως το νερό και το λάδι, αλλά έχουν παρόμοια πολικότητα»,  εξήγησε η Δρ. Wang.

Η ένωση στις φλούδες πορτοκαλιού που μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι το εκχύλισμα μη πολικού κλάσματος φλούδας πορτοκαλιού ανέστειλε αποτελεσματικά την παραγωγή επιβλαβών χημικών ουσιών. Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης μια ένωση που ονομάζεται φερουλοϋλπουτρεσκίνη στο εκχύλισμα πολικού κλάσματος φλούδας πορτοκαλιού που επίσης αναστέλλει σημαντικά το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή TMA.

«Αυτό είναι ένα νέο εύρημα που υπογραμμίζει τις προηγουμένως μη αναγνωρισμένες δυνατότητες υγείας της φερουλοϋλπουτρεσκίνης στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου», δήλωσε η Δρ. Wang.

Εξαιρετικά σημαντικά τα ευρήματα των επιστημόνων

Το εύρημα σχετικά με τη φλούδα πορτοκαλιού είναι σημαντικό γιατί παράγονται 5 εκατομμύρια τόνοι φλούδας πορτοκαλιού κάθε χρόνο κατά την παραγωγή χυμού πορτοκαλιού σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ. Σχεδόν το 95% των πορτοκαλιών Φλόριντα χρησιμοποιούνται για χυμό. Περίπου οι μισές φλούδες πηγαίνουν για τη διατροφή των βοοειδών. Τα υπόλοιπα πάνε χαμένα.

Αλλά ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ θεωρεί τα φυσικά εκχυλίσματα φλούδας πορτοκαλιού ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση. Έτσι, οι επιστήμονες ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν καλύτερα τις φλούδες.

«Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι φλούδες πορτοκαλιού, που συχνά απορρίπτονται ως απόβλητα στη βιομηχανία εσπεριδοειδών, μπορούν να μετατραπούν σε πολύτιμα συστατικά που προάγουν την υγεία, όπως συμπληρώματα διατροφής ή συστατικά τροφίμων», δήλωσε η Δρ. Wang, μέλος στο UF/IFAS Citrus Research and Education Center.

«Η έρευνά μας ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη λειτουργικών τροφίμων εμπλουτισμένων με αυτές τις βιοδραστικές ενώσεις, παρέχοντας νέες θεραπευτικές στρατηγικές για την υγεία της καρδιάς», καταλήγει.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top