Γιατί κάποιοι είναι πιο επιρρεπείς στην αύξηση βάρους ενώ άλλοι όχι – Νέα μελέτη απαντά

αύξηση βάρους

Παρόλο που είναι γνωστό ότι τα άτομα που έχουν υψηλότερο γενετικό κίνδυνο για παχυσαρκία έχουν γενικά υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος, οι ερευνητές αποκάλυψαν μια νέα μεθοδολογική προσέγγιση ως προς το γιατί ορισμένα άτομα είναι πιο επιρρεπή στην αύξηση βάρους από άλλα για λόγους που δεν σχετίζονται με τη γενετική τάση για παχυσαρκία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Obesity.

Η μελέτη είναι η πρώτη του είδους της που προσδιορίζει σε ένα ζευγάρι δίδυμων ατόμων με μεγάλες διαφορές Δείκτη Μάζας Σώματος ποιο από τα δίδυμα είχε Δείκτη Μάζας Σώματος που παρέκκλινε από τον γονιδιακά διαμορφωμένο δείκτη.

«Αυτή η νέα προσέγγιση ανοίγει πόρτες για να αποκαλύψει τους προστατευτικούς και επιβλαβείς παράγοντες που προηγούνται της αύξησης βάρους, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις για το πώς οι άνθρωποι μπορούν να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος», δήλωσε ο Bram J. Berntzen, συγγραφέας της μελέτης από Ινστιτούτο Μοριακής Ιατρικής Φινλανδίας του Πανεπιστημίου Ελσίνκι.

Σε προηγούμενη έρευνα, οι επιστήμονες έχουν μελετήσει ενήλικα μονοζυγωτικά και διζυγωτικά δίδυμα με μεγάλες διαφορές στον Δείκτη Μάζας Σώματος. Ωστόσο, αυτές οι μελέτες ήταν διατομεακές και δεν έλαβαν υπόψη τη γενετική προδιάθεση για παχυσαρκία. Προηγούμενες μελέτες σε δίδυμα με μεγάλες διαφορές Δείκτη Μάζας Σώματος επίσης δεν έχουν τεκμηριώσει εάν το άτομο με υψηλότερο ή χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος είναι αυτό που αποκλίνει περισσότερο από τη γενετική προδιάθεση.

Πώς διεξήχθη η έρευνα

Στην τρέχουσα έρευνα, οι συγγραφείς της μελέτης διερεύνησαν την πορεία του Δείκτη Μάζας Σώματος 36 ετών σε δίδυμα των οποίων ο δείκτης στη νεαρή ενήλικη ζωή ήταν κάτω, εντός ή πάνω από τον γενετικά προβλεπόμενο ΔΜΣ τους. Ο χαμηλότερος από τον προβλεπόμενο δείκτης σημαίνει ανθεκτικότητα έναντι της αύξησης βάρους, ενώ ο υψηλότερος υποδεικνύει ευαισθησία στην αύξηση βάρους πριν από τη μελέτη.

Οι ερευνητές επέλεξαν δίδυμα από το Older Finland Twin Cohort, μια κοόρτη που αποτελείται από δίδυμα που γεννήθηκαν πριν από το 1958 και ζούσαν το 1974 στη Φινλανδία. Τα δεδομένα γονότυπου συλλέχθηκαν κυρίως από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και μετά. Ο ΔΜΣ αναφέρθηκε μέσω μετρήσεων βάρους και ύψους και κατηγοριοποιήθηκε ως λιποβαρής, φυσιολογικού βάρους, υπέρβαρος και παχύσαρκος.

Στα μονοζυγωτικά και διζυγωτικά δίδυμα με μεγάλες διαφορές ΔΜΣ, τα δύο τρίτα των αδελφών με υψηλότερο παρατηρούμενο ΔΜΣ το 1975 απέκλιναν προς τα πάνω από τον προβλεπόμενο ΔΜΣ σε σύγκριση με το ένα τρίτο των αδελφών με χαμηλότερο ΔΜΣ που απέκλιναν προς τα κάτω από την πρόβλεψη.

Κάθε άτομο που παρέκκλινε είχε ένα δίδυμο αδερφάκι που ακολουθούσε τη γενετική του προδιάθεση για παχυσαρκία. Άτομα κάτω από, εντός και πάνω από την πρόβλεψη του 1975 έφτασαν, αντίστοιχα, σε φυσιολογικό βάρος, υπέρβαρο και παχυσαρκία έως το 2011, με μέση αύξηση του ΔΜΣ κατά 4,5.

Επιπλέον, ο Δρ. Berntzen σημείωσε ότι ο ΔΜΣ των διδύμων όταν ήταν νεαροί ενήλικες έπαιξε σημαντικό ρόλο στο εάν έφτασαν σε ένα υγιές σωματικό βάρος μετά από 36 χρόνια, καθώς όλοι γενικά κέρδιζαν βάρος με τη γήρανση.

«Για αυτόν τον λόγο, είναι ζωτικής σημασίας να μελετήσουμε τους λόγους για την αύξηση του σωματικού βάρους ήδη κατά την παιδική ηλικία πριν γίνουν ενήλικες», πρόσθεσε ο ειδικός.

Μελλοντικές μελέτες μπορεί να εξετάσουν τα χαρακτηριστικά των παιδιών με την πάροδο του χρόνου, υπολογίζοντας τον γενετικά διαμορφωμένο ΔΜΣ τους καθώς φτάνουν σε νεαρή ηλικία για να κατανοήσουν τους παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία αύξησης του βάρους τους.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top