Γιατί, όταν ξυπνάω, έχω μια γλυκιά γεύση στο στόμα μου; Οι 11 νόσοι που την προκαλούν

γλυκιά γεύση στο στόμα

Μπορεί να σας εκπλήξει αυτή η γλυκιά γεύση στο στόμα σας. Ίσως συμβαίνει όταν πίνετε νερό ή τρώτε κάτι που περιμένατε να είναι πιο αλμυρό ή ξυπνάτε με αυτή τη γεύση. Όποια και αν είναι η περίπτωση, μπορεί να είναι ανησυχητικό, αφού 11 νόσοι κρύβονται… γλυκά πίσω από αυτήν την κατάσταση.

Τι ακριβώς συμβαίνει; Ο Philip Junglas, MD, εξηγεί όλες τις αιτίες του τι μπορεί να συμβαίνει και έχετε γλυκιά γεύση στο στόμα καθώς και τι να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε.

Τι προκαλεί γλυκιά γεύση στο στόμα;

Είτε πρόκειται για νερό που έχει γλυκιά γεύση είτε απλώς για μια γενικά γλυκιά γεύση στο στόμα σας, μπορεί να υπάρχουν βιολογικοί λόγοι.

1. Η όσφρηση: Εάν κάτι επηρεάζει το οσφρητικό σας σύστημα αυτό σίγουρα θα μπορούσε να επηρεάσει την αίσθηση της γεύσης σας. Αν πίνετε από ένα φλιτζάνι, η μυρωδιά του φλιτζανιού επηρεάζει αυτό που γεύεσαι. Εάν το φλιτζάνι το βγάλατε από το πλυντήριο πιάτων, το σαπούνι αλλοιώνει τη γεύση. Σε σχέση με αυτό, η φλεγμονή στα ιγμόρειά σας – είτε ιογενής είτε βακτηριακή – θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης.

2. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Τα προβλήματα παλινδρόμησης μπορεί να είναι ένοχα για γλυκιά γεύση στο στόμα. Θα το παρατηρήσετε περισσότερο τη νύχτα: ίχνη όξινων εκκρίσεων στομάχου μπορεί να καταλήξουν στο στόμα σας ως αποτέλεσμα της παλινδρόμησης και τα ένζυμα του στόματος στο σάλιο σας να προκαλέσουν αυτή τη γλυκιά γεύση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε άτομα που πάσχουν από χρόνια από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

3. Ο διαβήτης: Μια επίμονη γλυκιά γεύση στο στόμα θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι της αδυναμίας του σώματός σας να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του, ένα πιθανό σύμπτωμα διαβήτη.

Υπάρχει μια ορμόνη που ονομάζεται γλυκαγόνη που παράγεται από το πάγκρεας σας και συνεργάζεται με την ορμόνη ινσουλίνη για να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Ενώ η ινσουλίνη αποτρέπει τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, η δουλειά της γλυκαγόνης είναι να εμποδίζει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας να πέσει πολύ χαμηλά. Αυτές οι ορμόνες όταν υπερπαράγωνονται λόγω του διαβήτη, προκαλούν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα που αυτό με τη σειρά του προκαλεί τη γλυκιά γεύση στο στόμα.

Άλλα συμπτώματα είναι:

 • μειωμένη ικανότητα γεύσης των γλυκών τροφών
 • θολή όραση
 • υπερβολική δίψα
 • συχνοουρία
 • υπερβολική κόπωση

4. Η διαβητική κετοξέωση: Σχετίζεται με τον διαβήτη ή η διαβητική κετοξέωση. Όταν τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να εξελιχθεί σε υπεργλυκαιμία και να οδηγήσει διαβητική κετοξέωση. Ένα από τα συμπτώματα της είναι μια γλυκιά, φρουτώδη μυρωδιά στην αναπνοή που προκαλεί γλυκιά γεύση στο στόμα. Η διαβητική κετοξέωση μπορεί να προκαλέσει άλλα συμπτώματα, όπως:

  • υπερβολική δίψα
  • κόπωση
  • ναυτία και έμετο
  • κράμπες στην κοιλιά

5. Η δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες: Τα άτομα που κάνουν δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να διαπιστώσουν ότι έχουν μια φρουτώδη, γλυκιά γεύση στο στόμα. Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητη πηγή ενέργειας στο σώμα και η απουσία τους κάνει το σώμα να καίει λίπος. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται κέτωση και προκαλεί τη συσσώρευση κετόνων στην κυκλοφορία του αίματος, παράγοντας μια γλυκιά γεύση στο στόμα.

Οποιοσδήποτε ξεκινά μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες ή κετογονική δίαιτα θα πρέπει να λάβει καθοδήγηση από διατροφολόγο ή επαγγελματία υγείας. Οι συμβουλές θα συμβάλλουν στην πρόληψη της συσσώρευσης επιβλαβών επιπέδων κετονών στο σώμα ενός ατόμου.

6. Οι λοιμώξεις: Ορισμένες βακτηριακές λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν μια γλυκιά γεύση στο στόμα. Οι λοιμώξεις που επηρεάζουν τους αεραγωγούς μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται στις γευστικές αισθήσεις.

Ακόμη και απλές λοιμώξεις, όπως κρυολόγημα ή γρίπη, συσσωρεύουν στο σάλιο περισσότερη γλυκόζης η οποία προκαλεί γλυκιά γεύση στο στόμα. Εάν συμβαίνει αυτό, η γλυκιά γεύση συνήθως υποχωρεί όταν αντιμετωπιστεί η λοίμωξη.

7. Οι νευρολογικές καταστάσεις: Η βλάβη των νεύρων μπορεί επίσης να προκαλέσει μια επίμονη γλυκιά γεύση στο στόμα. Τα άτομα που παρουσιάζουν επιληπτικές κρίσεις ή που έχουν υποστεί εγκεφαλικό μπορεί να εμφανίσουν αισθητηριακή δυσλειτουργία. Αυτό επηρεάζει τις αισθήσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της γεύσης και της όσφρησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν μια γλυκιά γεύση στο στόμα τους που δεν φεύγει ή που έρχεται και φεύγει.

8. Η εγκυμοσύνη: Η εγκυμοσύνη είναι μια άλλη πιθανή αιτία γλυκιάς γεύσης στο στόμα. Προκαλεί αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών και στο πεπτικό σύστημα μιας γυναίκας, τα οποία και τα δύο μπορεί να επηρεάσουν τη γεύση και την όσφρηση.

Οι έγκυες γυναίκες ενδέχεται να έχουν γλυκιά ή μεταλλική γεύση στο στόμα. Η υποκείμενη αιτία θα μπορούσε να είναι μια άλλη πάθηση, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή ο διαβήτης κύησης, επομένως κάθε γυναίκα που αντιμετωπίζει επίμονες αλλαγές στη γεύση  πρέπει να μιλήσει με τον γιατρό της.

9. Η φαρμακευτική αγωγή: Μερικά φάρμακα ευθύνονται για τη γλυκιά γεύση στο στόμα. Τα φάρμακα χημειοθεραπείας συχνά αλλάζουν την αίσθηση της γεύσης ενός ατόμου.

Αυτή είναι μια μικρή παρενέργεια φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για σοβαρές ασθένειες, αλλά οι γιατροί θα εξακολουθούν να θέλουν να ελέγχουν και να είναι σίγουροι ότι είναι τα φάρμακα που προκαλούν το σύμπτωμα.

Εάν η γλυκιά γεύση επηρεάζει τη διατροφή ή την ποιότητα ζωής ενός ατόμου, οι γιατροί μπορεί να είναι σε θέση να συνταγογραφήσουν μια εναλλακτική λύση.

10. Ο καρκίνος του πνεύμονα: Ο καρκίνος του πνεύμονα ενδέχεται να προκαλέσει μια γλυκιά γεύση στο στόμα και δεν πρέπει να αγνοηθεί. Αν και σπάνια οι όγκοι στον πνεύμονα ή στην αναπνευστική οδό μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα των ορμονών ενός ατόμου και να επηρεάσουν την αίσθηση της γεύσης, ωστόσο καλό είναι να διευρενηθεί.

Μήπως το νερό έχει γλυκιά γεύση;

Οι περισσότεροι άνθρωποι παρατηρούν μια γλυκιά γεύση όταν πίνουν νερό. Υπάρχουν μερικοί λόγοι που σχετίζονται με το νερό για αυτό:

11. Η στοματική υγιεινή: Η καλή στοματική υγιεινή θα σας προσφέρει πάντα πιο αληθινήγεύση. Αλλά υπάρχουν ορισμένα σενάρια όπου αυτό που συμβαίνει στο στόμα σας θα επηρεάσει τη γεύση σας. Εάν ξυπνώντας το βράδυ και πιείτε νερό διαπιστώσετε ότι το νερό έχει πιο γλυκιά γεύση, συμβαίνει επειδή οι εκκρίσεις που παράγονται κατά τη διάρκεια της νύχτας και η ξηροστομία προκαλούν μια όξινη γεύση στη γλώσσα. Και όταν αυτό εξισορροπείται με απλό νερό, ενισχύεται η αίσθηση της γλυκύτητας.

12. Το ίδιο το νερό: Σε άλλες περιπτώσεις, η γλυκιά γεύση του νερού μπορεί να μην έχει καμία σχέση με εσάς και οτιδήποτε έχει να κάνει με το ίδιο το νερό, ιδιαίτερα αν ζείτε σε αγροτικές περιοχές. Αυτό συνήθως έχει να κάνει με υψηλότερα επίπεδα ασβεστίου και σιδήρου. Η υπερβολική ποσότητα σιδήρου στο νερό μπορεί να οδηγήσει σε μεταλλική γεύση, αλλά, σε ορισμένα επίπεδα και σε συνδυασμό με ασβέστιο, το νερό έχει γλυκιά γεύση.

13. Οι σωληνώσεις του νερού: Γενικά, αφήνοντας το νερό να τρέξει για λίγο, θα ξεπλύνετε αυτά τα υλικά που συλλέγονται μέσα από τους σωλήνες αφήνοντάς σας το νερό με πιο φυσική γεύση.

Θεραπείες για τη γλυκιά γεύση

Όλα εξαρτώνται από τη συγκεκριμένη αιτία που προκαλεί τη γλυκιά γεύση στο στόμα.

Εάν το νερό έχει γλυκιά γεύση και μπορείτε να καταλάβετε ότι είναι το ίδιο το νερό, υπάρχει μια ποικιλία φίλτρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επεξεργασία του νερού.

Η καλή στοματική υγιεινή είναι σημαντική. Μερικές φορές, το απλό βούρτσισμα της γλώσσας θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα βακτήρια που ζουν στις σχισμές της γλώσσας. Δοκιμάστε ένα στοματικό διάλυμα με βάση το αλκοόλ που θα μειώσει τα βακτήρια στο στόμα.

Εάν έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση καταναλώνετε το δείπνο σας τουλάχιστον τέσσερις ώρες προτού κοιμηθείτε.

Τέλος, επισκεφτείτε έναν γιατρό και κάνετε κάποιες εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα υγείας, όπως ο διαβήτης ή ο καρκίνος των πνευμόνων.

Scroll to Top