Γήρανση: Ανιχνευτής στα ούρα παρακολουθεί τον τρόπο που γερνάμε – Και ίσως να το αναστρέψει

γήρανση, ούρα

Μια ομάδα ερευνητών ανέπτυξε έναν νέο ανιχνευτή για την ανίχνευση γηρασμένων κυττάρων στα ούρα, ο οποίος θα μπορούσε να βοηθήσει στην παρακολούθηση και καλύτερη κατανόηση των διαδικασιών που σχετίζονται με τη γήρανση και στη δημιουργία νέων στρατηγικών για την αναστροφή εκφυλιστικών διεργασιών που σχετίζονται με αυτήν.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην εργασία που δημοσιεύεται στο Nature Communications, ένα από τα χαρακτηριστικά της γήρανσης είναι η αυξημένη συχνότητα των γηρασμένων κυττάρων στα περισσότερα όργανα, που οδηγεί σε δυσλειτουργία των ιστών. Η παρουσία αυτών των κυττάρων συνδέεται επίσης με πολλές ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία.

«Ο κύριος στόχος της κυτταρικής γήρανσης είναι να αποτρέψει τον πολλαπλασιασμό κατεστραμμένων κυττάρων που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο. Ωστόσο, όταν η βλάβη επιμένει ή κατά τη διάρκεια της γήρανσης, τα γηρασμένα κύτταρα συσσωρεύονται ανώμαλα, επηρεάζοντας τη λειτουργία των ιστών και επιταχύνοντας τη γήρανση».

«Γι’ αυτό είναι σημαντικό να δημιουργηθούν νέα συστήματα για την εύκολη και αποτελεσματική ανίχνευση αυτών των κυττάρων», λέει ο Ramón Martínez Máñez, αναπληρωτής διευθυντής του Διαπανεπιστημιακού Ερευνητικού Ινστιτούτου για Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη Μοριακής Αναγνώρισης (IDM) στο UPV και επιστημονικός διευθυντής του CIBER-BBN.

Όταν εγχύθηκε σε ποντίκια, ο ανιχνευτής αλληλεπιδρά με ένα ένζυμο ιδιαίτερα άφθονο στα γηρασμένα κύτταρα, παράγοντας μια φθορίζουσα ένωση που απεκκρίνεται γρήγορα στα ούρα. «Και ανάλογα με την ένταση του σήματος στα ούρα, μπορούμε να γνωρίζουμε το φορτίο των γηρασμένων κυττάρων στον οργανισμό», λέει η Isabel Fariñas του Πανεπιστημίου της Βαλένθια και αναπληρώτρια διευθύντρια του CIBERNED και ο ερευνητής Mar Orzáez του CIPF.

Πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα και ελπίδες για αναστροφή της γήρανσης

Στη μελέτη τους, παρακολούθησαν επίσης τη σενολυτική θεραπεία με φάρμακα που εξαλείφουν τα γηρασμένα κύτταρα και μπορούν να αναζωογονήσουν τους ιστούς. Παρατήρησαν ότι η ένταση του σήματος στα ούρα σχετιζόταν με τη μείωση της γήρανσης στα ζώα και τη μείωση του άγχους που σχετίζεται με την ηλικία.

«Όταν χορηγείται, απελευθερώνεται ένα φθοροφόρο, το οποίο τελικά απεκκρίνεται από τα νεφρά και μπορεί να μετρηθεί στα ούρα. Η ένταση του φθοροφόρου υποδεικνύει το επίπεδο του φορτίου κυτταρικής γήρανσης και έχουμε δει ότι αυτό συσχετίζεται με το άγχος που σχετίζεται με την ηλικία όσο ένας άνθρωπος γερνά και κατά τη διάρκεια της σενολυτική θεραπείας», εξηγεί η Isabel Fariñas του Πανεπιστημίου της Βαλένθια και αναπληρώτρια διευθύντρια του CIBERNED.

Τα αποτελέσματα που έλαβε η ομάδα από τα Universitat Politècnica de València, Universitat de València, CIBER-BBN, CIBERNED και το Ερευνητικό Κέντρο Príncipe Felipe ανοίγουν έναν τρόπο για την καλύτερη κατανόηση της γήρανσης και των επιπτώσεών της στην υγεία.

«Θα μπορούσε να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων που σχετίζονται με την ηλικία, καθώς και εύκολες θεραπείες ούρων που στοχεύουν στην εξάλειψη ή τη μείωση της κυτταρικής γήρανσης, ακόμη και στους ανθρώπους», καταλήγει ο Ramón Martínez Máñez.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top