Περίεργο σύνδρομο: Η γυναίκα που μεθάει με… μακαρόνια! Πότε οι υδατάνθρακες προκαλούν μεθύσι!

Μια 50χρονη γυναίκα από το Τορόντο είχε έντονη οσμή αλκοόλ στην αναπνοή της και ένιωθε ζαλάδα, σύγχυση και αδυναμία. Μια μέρα, μάλιστα, λιποθύμησε γιατί ήταν… μεθυσμένη. Το περίεργο είναι ότι δεν είχε πιει καθόλου αλκοόλ! Το σπάνιο σύνδρομο που ανακάλυψαν οι γιατροί ότι ευθύνεται για το μεθύσι της 50χρονης.

Ακούγεται απίστευτο, κι όμως είναι αληθινό. Μία 50χρονη γυναίκα ένιωθε συνέχεια ζαλισμένη σαν να είχε πιει πολλά ποτήρια κρασί. Δεν είχε πιει, όμως, ούτε μία γουλιά αλκοόλ και δεν την πίστευε κανείς. Η γυναίκα ταλαιπωρήθηκε δύο ολόκληρα χρόνια μέχρι να ανακαλύψει το σπάνιο και περίεργο σύνδρομο που είχε εμφανίσει.

Η 50χρονη γυναίκα είχε πάει στα επείγοντα του νοσοκομείου μέσα σε δύο χρόνια 7 φορές! Τα επίπεδα αλκοόλ της κυμαίνονταν από 30 έως 62 χιλιοστόλιτρα ανά λίτρο, ενώ το φυσιολογικό επίπεδο είναι κάτω από 2 χιλιοστόλιτρα ανά λίτρο. Τα 62 χιλιοστόλιτρα ανά λίτρο είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για τον οργανισμό και μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε θάνατο.

Τι είναι το σύνδρομο αυτόματος ζύμωσης

Η 50χρονη γυναίκα ανακάλυψε ότι πάσχει από το σύνδρομο αυτόματης ζύμωσης ή σύνδρομο εντερικής ζύμωσης. Μία κατάσταση κατά την οποία η αιθανόλη παράγεται μέσω ενδογενούς ζύμωσης από μύκητες ή βακτήρια στο γαστρεντερικό σύστημα. Δηλαδή, το μικροβίωμα στο έντερο μετατρέπει τους υδατάνθρακες σε αιθανόλη, δηλαδή αλκοόλ, προκαλώντας συμπτώματα μέθης.

Σύμφωνα με την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, οι ασθενείς με σύνδρομο αυτόματης ζύμωσης παρουσιάζουν πολλά από τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από αλκοόλ. Δεν πίνουν αλκοόλ αλλά επιλέγουν μία διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υδατάνθρακες.

Το σύνδρομο αυτόματης ζύμωσης είναι πιο διαδεδομένο σε ασθενείς με συνοδά νοσήματα, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η νόσος του Crohn, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε κατά τα άλλα υγιή άτομα, ενώ έχει σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή ενός ατόμου.

Ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει παρενέργειες, όπως εμετό, ρέψιμο, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, ζάλη, απώλεια συντονισμού, αποπροσανατολισμό και συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου. Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως άγχος, κατάθλιψη και χαμηλή παραγωγικότητα.

Πότε οι υδατάνθρακες προκαλούν μεθύσι

Οι περισσότεροι άνθρωποι ανακαλύπτουν τυχαία ότι πάσχουν από το σύνδρομο. Πολλοί ασθενείς το ανακαλύπτουν έπειτα από αλκοτέστ όπου χτυπάει «κόκκινο», ενώ δεν έχουν πιει καθόλου αλκοόλ.

Η ασάφεια της πάθησης αποτελεί πρόκληση για τους επαγγελματίες για τη διάγνωση και την εξεύρεση μιας επιτυχημένης θεραπείας.

Οι ασθενείς μετά τη διάγνωση λαμβάνουν φαρμακευτική θεραπεία για την αντιμετώπιση του ζυμομύκητα ή του βακτηρίου, ενώ προχωρούν σε αλλαγές στη διατροφή τους. Ο κίνδυνος υποτροπής του συνδρόμου αυτοζυμωτικής νόσου μειώνεται με την αποφυγή υδατανθράκων.

Οπότε οι ασθενείς μετά τη διάγνωση ακολουθούν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Η ζάχαρη ζυμώνεται σε αλκοόλη και μια δίαιτα που εξαλείφει τα απλά και σύνθετα σάκχαρα θα μειώσει την αλκοόλη που ζυμώνεται από το γαστρεντερικό σύστημα.

Επίσης, οι ιατροί συνιστούν στους ασθενείς να λαμβάνουν προβιοτικά και να αποφεύγουν τα αντιβιοτικά χωρίς λόγο και χωρίς ιατρική παρακολούθηση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο διατροφικός έλεγχος των υδατανθράκων, η αντιμυκητιασική θεραπεία, τα προβιοτικά και η γενική αποφυγή αντιβιοτικών βοηθούν τους ασθενείς να συνεχίσουν κανονικά τη ζωή τους και να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top