Η βιταμίνη που μειώνει χοληστερόλη, τριγλυκερίδια και καταπολεμά ακμή, αρθρίτιδα και στρες

βιταμίνη

Είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που μεταξύ άλλων βοηθά στην παραγωγή ενέργειας με τη διάσπαση των λιπών και των υδατανθράκων. Τα οφέλη της όμως δεν σταματούν εκεί.

Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι χρήσιμη για την διατήρηση του δέρματος υγιούς. Οι άνθρωποι τη χρειάζονται ακόμη για να συνθέσουν και να μεταβολίσουν τα λίπη, τις πρωτεΐνες και το συνένζυμο Α.

Η βιταμίνη Β5 είναι επίσης γνωστή ως παντοθενικό οξύ. Η λέξη παντοθενικό προέρχεται από το ελληνικό «παντού», γιατί σχεδόν όλα τα τρόφιμα περιέχουν μικρές ποσότητες παντοθενικού οξέος.

Συμμετέχει στη σύνθεση λιπαρών οξέων

Η βιταμίνη Β5 παίζει ρόλο στη σύνθεση του συνενζύμου Α. Το συνένζυμο Α συμμετέχει στη σύνθεση των λιπαρών οξέων και είναι σημαντικό για τη μετατροπή των τροφίμων σε λιπαρά οξέα και χοληστερόλη.

Το συνένζυμο Α είναι επίσης απαραίτητο για τη δημιουργία σφιγγοσίνης, ενός μορίου που μοιάζει με λίπος που βοηθά στη μεταφορά χημικών μηνυμάτων μέσα στα κύτταρα του σώματος. Το ήπαρ χρειάζεται το συνένζυμο Α για να μεταβολίσει ορισμένα φάρμακα και τις τοξίνες με ασφάλεια.

Βοηθάει το πεπτικό σύστημα και στη διαχείριση του στρες

Η βιταμίνη Β5 συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος και βοηθά τον οργανισμό στην απορρόφηση άλλων βιταμινών, ιδιαίτερα της βιταμίνης Β2. Η βιταμίνη Β2 βοηθά στη διαχείριση του στρες, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το παντοθενικό οξύ μπορεί να μειώσει το στρες. Όταν υπάρχει έλλειψη της βιταμίνης Β5 αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αντιδρούμε έντονα σε κάποιες στρεσογόνες καταστάσεις.

Η βιταμίνη Β5 ενυδατώνει το δέρμα

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Β5 λειτουργεί ως ενυδατική κρέμα στο δέρμα και ενισχύει τη διαδικασία επούλωσης των τραυμάτων του. Σχετική μελέτη έδειξε ότι η βιταμίνη Β5 μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ακμής και να μειώσει  τον αριθμό των ατελειών του προσώπου που σχετίζονται με την ακμή όταν λαμβάνεται ως συμπλήρωμα διατροφής. Οι ερευνητές παρατήρησαν μια «σημαντική μέση μείωση του συνολικού αριθμού βλαβών» μετά από 12 εβδομάδες λήψης συμπληρώματος διατροφής Β5. Οι συγγραφείς της μελέτης ζητούν να γίνουν  περισσότερες δοκιμές που θα επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα.

Μειώνει χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η πρόσληψη βιταμίνης Β5 μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και των επιπέδων των τριγλυκεριδίων στο αίμα ή των λιπών. Αυτός ο τρόπος διαχείρισης, ωστόσο, θα πρέπει να ακολουθείται μόνο υπό ιατρική επίβλεψη.

Ίσως είναι χρήσιμη στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Μερικοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β5. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα.

Που θα τη βρείτε

Η διατροφή σάς καλύπτει τις ανάγκες σας σε παντοθενικό οξύ. Καλές πηγές είναι το συκώτι, τα νεφρά και τα δημητριακά (αλεύρι, ρύζι), οι ξηροί καρποί και τα οστρακοειδή.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top