10 τροφές που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη και από το αβγό

πρωτεΐνη αβγό

Οι παρακάτω επιλογές τροφών είναι κατάλληλες για εσάς που θέλετε μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, καθώς όλες περιέχουν περισσότερα από έξι γραμμάρια ανά μερίδα.

Η πρωτεΐνη είναι πολύ σημαντική για το χτίσιμο μυϊκής μάζας, αλλά και για τις ορμόνες και τα ένζυμα του οργανισμού μας. Επιπλέον, βοηθά να έχουμε όμορφα και υγιή μαλλιά και νύχια, καθώς και πιο λαμπερό δέρμα.

Είναι επίσης πολύ χορταστική, γιατί χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την πέψη της, σε σύγκριση για παράδειγμα με τους υδατάνθρακες. Οι πιο πολλοί άνθρωποι προσλαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη, αλλά συνήθως κυρίως μέσω του μεσημεριανού ή βραδινού φαγητού και όχι σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, δηλαδή στο πρωινό ή στα ενδιάμεσα σνακς. Και αυτό συμβαίνει γιατί το κρέας και το ψάρι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, για αυτό και δεν τα συμπεριλάβαμε στην παρακάτω λίστα, αλλά εστιάσαμε σε άλλες τροφές, που αν και περιλαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη δεν είναι τόσο γνωστές για αυτή τους την ιδιότητα.

Το αυγό θεωρείται άριστη πηγή πρωτεΐνης, αφού προσλαμβάνει κάποιος 6 γραμμάρια από ένα αβγό μόλις 70 γραμμαρίων, καθώς και πλήθος άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Ας δούμε όμως και κάποιες άλλες, χορτοφαγικές κυρίως επιλογές, περισσότερο πρωτεϊνούχες και από το αυγό.

Οι 10 τροφές που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη και από το αβγό:

  1. Κινόα
  2. Τυρί κότατζ
  3. Βούτυρο Αμυγδάλου
  4. Τόφου
  5. Τυρί τσένταρ
  6. Αμύγδαλα
  7. Φασόλια
  8. Στραγγιστό γιαούρτι
  9. Φυστικοβούτυρο
  10. Κολοκυθόσπορος

1.Κινόα

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένης κινόα περιέχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης σύμφωνα με το eatingwell. Η κινόα έχει επίσης την σπάνια ιδιότητα να είναι πλήρης φυτική πρωτεΐνη, δηλαδή να παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Επίσης είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες και μαγειρεύεται εύκολα και γρήγορα.

2.Τυρί κότατζ

Αυτή η θρεπτική πηγή πρωτεΐνης, έχει σχεδόν 12 γραμμάρια σε μισό φλιτζάνι. Φτιάξτε ένα υγιεινό σνακ συνδυάζοντας το τυρί κότατζ με φρούτα κάθε είδους. Ή χρησιμοποιήστε το ως  συστατικό για να προσθέσετε πρωτεΐνη στις συνταγές σας. 

3.Βούτυρο Αμυγδάλου

Σύμφωνα με το webmed αυτό το κρεμώδες άλειμμα έχει 7 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 2 κουταλιές της σούπας. Με πολλά λιπαρά που είναι υγιεινά για την καρδιά, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τροφοδοτήσετε τον οργανισμό πριν από την προπόνηση. Μπορείτε να το φτιάξετε ακόμα και στο σπίτι — το μόνο που χρειάζεστε είναι αμύγδαλα και ένα μπλέντερ. Πασπαλίστε το με κανέλα, μοσχοκάρυδο, εκχύλισμα βανίλιας ή σκόνη κάρυ.

4.Τόφου

Παρέχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 80 γραμμάρια. Πρόκειται για μια χορτοφαγική και βίγκαν επιλογή με ιδιαίτερη γεύση, που ξενίζει σε αρκετούς, αλλά υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι χρήσης του υλικού αυτού στην κουζίνα, επομένως αν νομίζετε πως δεν σας αρέσει ίσως απλά δεν το έχετε δοκιμάσει στην κατάλληλη συνταγή. Μη διστάσετε να πειραματιστείτε και ίσως αλλάξετε γνώμη.

5.Τυρί τσένταρ

Τα τριάντα γραμμάρια τσένταρ παρέχουν 6,5 γραμμάρια πρωτεΐνης, ελάχιστα περισσότερο, δηλαδή, από ένα αυγό. Αποτελεί όμως μια σχετικά υγιεινή και πολύ νόστιμη επιλογή που μπορεί να συνδυαστεί με πολλές τροφές σε κάθε γεύμα της ημέρας.

6.Αμύγδαλα

Υπάρχουν 7 γραμμάρια πρωτεΐνης σε ¼ κούπας αμύγδαλα. Αν και τα αμύγδαλα έχουν επίσης πολλά λιπαρά, αυτά είναι τα λεγόμενα “καλά λιπαρά” που είναι απαραίτητα στον οργανισμό και προκαλούν και εύκολα αίσθηση κορεσμού. Τα αμύγδαλα έχουν το πλεονέκτημα πως είναι ένα εύκολο σνακ, που μπορεί να τα έχει κάποιος μαζί του κάθε στιγμή. Τρώγονται μόνα τους αλλά συνδυάζονται αρμονικά και με σαλάτες, δημητριακά κ.ά.

7.Φασόλια

Μισή κούπα φασόλια παρέχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης, επομένως είναι μια τροφή που κακώς δεν αναγνωρίζεται από τους περισσότερους ως επαρκής πηγή πρωτεΐνης. Επίσης είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, και γενικότερα μόνο οφέλη για τον οργανισμό έχουν τα φασόλια, όπως και όλα τα όσπρια.

8.Στραγγιστό γιαούρτι

Περιέχει 23 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κεσεδάκι. Πρόκειται για τροφή εξαιρετικά πλούσια και σε προβιοτικά, τρώγεται σε πάρα πολλούς συνδυασμούς και αποτελεί μια εξαιρετική υγιεινή επιλογή για κάθε ώρα της ημέρας.

9.Φυστικοβούτυρο

Δύο κουταλιές της σούπας περιλαμβάνουν 7 γραμμάρια πρωτεΐνης. Τρώγεται σε σάντουιτς, σε smooothies, πολλές φορές σε γλυκά ή με μαρμελάδα, αλλά συνδυάζεται και με υγιεινές επιλογές όπως φρούτα ή λαχανικά ή όποιον άλλο τρόπο επιθυμεί ο καθένας.

10.Κολοκυθόσπορος

Τριάντα γραμμάρια σπόρων κολοκύθας περιέχουν 9 γραμμάρια πρωτεΐνης. Τρώγονται σκέτοι ή μπαίνουν σε μάφινς ή ψωμιά. Αποτελούν πολύ καλή πηγή ψευδάργυρου, που ενισχύει το ανοσοποιητικό, αλλά και μαγνησίου, που βοηθά στην καλή καρδιακή λειτουργία.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top