Το Νο1 επιστημονικά επιβεβαιωμένο ελιξίριο υγείας που διώχνει στρες και πόνο χωρίς φάρμακα – Νέα έρευνα

στρες

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι μια απλή ευχάριστη συνήθεια μας μπορεί τελικά να είναι το καλύτερο φάρμακο για την υγεία μας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ειδικών μια απλή καθημερινή συνήθεια μπορεί να ρίξει τα επίπεδα της κορτιζόλης και να μας απαλλάξει από τους πόνους και το στρες με απόλυτα φυσικό τρόπο.

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι το αυθόρμητο γέλιο μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης, οδηγώντας σε θετικά αποτελέσματα για τη συνολική υγεία του οργανισμού μας.

Τι διαπίστωσαν οι ερευνητές για το γέλιο

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν τα ευρήματα παλαιότερων μελετών από τα οποία προέκυπτε ότι το γέλιο μπορεί πράγματι να είναι το καλύτερο φάρμακο. Στο πλαίσιο της νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο PLOS One οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι το αυθόρμητο γέλιο μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, οδηγώντας σε θετικά αποτελέσματα για τη συνολική υγεία του οργανισμού μας.

Όταν το ανθρώπινο σώμα ανταποκρίνεται στο στρες, είτε είναι σωματικό (π.χ. ασθένεια) είτε ψυχολογικό (π.χ. πρόβλεψη απειλής), ενεργοποιείται ένα σύστημα που ονομάζεται άξονας υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων (HPA). Η ορμόνη του στρες, γνωστή ως κορτιζόλη, απελευθερώνεται ως μέρος αυτού του συστήματος.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το αυθόρμητο γέλιο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης. Το αυθόρμητο γέλιο είναι έμφυτο στους ανθρώπους, με τις εγκεφαλικές συνάψεις που αφορούν ειδικά σ΄ αυτό να έχουν αναπτυχθεί ακόμη και πριν από εκείνες που αφορούν στην ομιλία. Το γέλιο και το χιούμορ έχει βρεθεί ότι είναι ευεργετικά στοιχεία για την υγεία, αυξάνοντας την ανοχή στον πόνο και προάγοντας τη γενική μας καλή κατάσταση.

Αν και πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το γέλιο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης, αυτές οι μελέτες συχνά είχαν αξιολογήσει μόνο έναν περιορισμένο αριθμό ατόμων, δημιουργώντας δυσκολία στην εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων. Για να διευκρινιστεί περαιτέρω η ιδιότητα αυτή του γέλιου, αυτή τη φορά  οι ερευνητές Caroline Kaercher Kramer με έδρα το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά και η Cristiane Bauermann Leitao με έδρα το νοσοκομείο Hospital de Clínicas de Porto Alegre στη Βραζιλία, πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση μελετών.

Αυτή η διαδικασία περιλάμβανε τη συγκέντρωση σχετικής βιβλιογραφίας και την ενδελεχή εξέτασή στο σύνολό της, προκειμένου να αξιολογηθεί η επίδραση του αυθόρμητου γέλιου στην απόκριση στο στρες, όπως μετράται με τα επίπεδα κορτιζόλης.

Το γέλιο και το χιούμορ έχει βρεθεί ότι είναι ευεργετικά στπιχεία για την υγεία, αυξάνοντας την ανοχή στον πόνο και προάγοντας τη γενική μας καλή κατάσταση.

Σύμφωνα με τα ευρήματα τους ακόμη και μία μόνο συνεδρία γέλιου (διάρκειας 9 έως 60 λεπτών) μπορεί να προκαλέσει σημαντική μείωση στα επίπεδα κορτιζόλης (36,7%). «Αυτό που προέκυψε από τις αναλύσεις μας υποδηλώνει ότι το αληθινό γέλιο έχει θετικά αποτελέσματα για τη συνολική υγεία, καθώς η υπερβολική ή παρατεταμένη έκκριση κορτιζόλης έχει αρνητικές επιπτώσεις οδηγώντας τόσο σε σωματικές όσο και σε ψυχολογικές ασθένειες ή προβλήματα, όπως η παχυσαρκία, η κατάθλιψη και ο χρόνιος πόνος», κατέληξαν οι Kramer και η Leitao.

Οι συγγραφείς με τα ευρήματά τους υποστήριξαν άλλες έρευνες που καταδεικνύουν τα οφέλη του γέλιου και τη μείωση της κορτιζόλης. Το γέλιο διαπιστώθηκε ότι έχει καρδιοπροστατευτική δράση (προστατεύει δηλαδή την καρδιά) μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν επίσης τη βιβλιογραφία που έχει τονίσει τις δυνητικά θετικές μεταβολικές επιδράσεις των μειωμένων επιπέδων κορτιζόλης στο σώμα, όπως για παράδειγμα, την αυξημένη διέγερση των τριχοθυλακίων, η οποία τελικά οδηγεί στην ανάπτυξη των μαλλιών.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top