Το ιαπωνικό πιάτο με ψάρι που μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο

ιαπωνικό πιάτο, κίνδυνος καρκίνου

Ένα ιαπωνικό πιάτο συνήθεια που περιλαμβάνει ψάρια έχει συσχετιστεί με μικρότερες πιθανότητες θανάτου από καρκίνο και διάφορες άλλες ασθένειες. Η παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή περιλαμβάνει συχνά μικρά ψάρια όπως η μαρίδα και οι σαρδέλες.

Στην Ιαπωνία -όπως και στην Ελλάδα σε ορισμένες περιπτώσεις- συνηθίζεται οι άνθρωποι να καταναλώνουν ολόκληρο το ψάρι, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλιού και των εσωτερικών οργάνων, τα οποία παρέχουν άφθονα μικροθρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο και βιταμίνη Α.

Ποιο είναι το πιο επικίνδυνο είδος σούσι που τρώμε συχνά; Τι πρέπει να προσέχετε όταν το καταναλώνετε

Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Nagoya στην Ιαπωνία και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Public Health Nutrition υποδηλώνει ότι η κατανάλωση ολόκληρων μικρών ψαριών μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής σας.

«Προηγούμενες μελέτες έχουν αποκαλύψει την προστατευτική επίδραση της πρόσληψης ψαριών στα αποτελέσματα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων θνησιμότητας. Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στην επίδραση της κατανάλωσης μικρών ψαριών ειδικά στα αποτελέσματα υγείας», σχολίασε η  Δρ. Chinatsu Kasahara, επικεφαλής ερευνήτρια και πρόσθεσε:

«Με ενδιέφερε αυτό το θέμα γιατί είχα τη συνήθεια να τρώω μικρά ψάρια από την παιδική μου ηλικία. Τώρα ταΐζω τα παιδιά μου με αυτά».

Τι έδειξε η μελέτη για το ιαπωνικό πιάτο με ψάρι και τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο

Η έρευνα παρακολούθησε 80.802 άτομα ηλικίας μεταξύ 35 και 69 ετών σε όλη την Ιαπωνία για ένα μέσο διάστημα εννέα ετών. Ανακάλυψε μια αξιοσημείωτη μείωση στους θανάτους που σχετίζονται με τον καρκίνο και τη συνολική θνησιμότητα μεταξύ των γυναικών που κατανάλωναν τακτικά μικρά ψάρια, με τη βέλτιστη συχνότητα να είναι μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Καρκίνος του εντέρου: Τα 4 προειδοποιητικά σημάδια όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα

Οι άνδρες παρουσίασαν επίσης παρόμοιο μοτίβο, αν και τα αποτελέσματα ήταν λιγότερο έντονα. Η Δρ. Kasahara παρατήρησε: «Ενώ τα ευρήματά μας ήταν μόνο μεταξύ των Ιαπώνων, θα πρέπει να είναι σημαντικά και για άλλες εθνικότητες».

«Τα μικρά ψάρια τρώγονται εύκολα από όλους και μπορούν να καταναλωθούν ολόκληρα, συμπεριλαμβανομένων του κεφαλιού, των οστών και των οργάνων. Θρεπτικά συστατικά και φυσιολογικά δραστικές ουσίες μοναδικές στα μικρά ψάρια θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διατήρηση της καλής υγείας».

«Η αντίστροφη σχέση μεταξύ της πρόσληψης μικρών ψαριών και του κινδύνου θνησιμότητας στις γυναίκες υπογραμμίζει τη σημασία αυτών των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά στη διατροφή των ανθρώπων», κατέληξε η ειδικός.

Όλο Υγεία

Scroll to Top