Νέα μελέτη: Οι γυναίκες με ημικρανία έχουν αυξημένο κίνδυνο για αυτόν τον τύπου καρκίνου

ημικρανία

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ένα 14-15% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από ημικρανία, μια νευρολογική διαταραχή που προκαλεί έντονους πονοκεφάλους και άλλα συμπτώματα που μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινή ζωή ενός ατόμου.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τις κρίσεις ημικρανίας με αυξημένο κίνδυνο για άλλες καταστάσεις, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η επιληψία, οι εμβοές και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Ημικρανία: Τι μπορεί πραγματικά να σας ανακουφίσει;

Επιπλέον, παλαιότερη έρευνα διαπίστωσε ότι τα άτομα που εμφανίζουν ημικρανία μπορεί επίσης να έχουν αυξημένη πιθανότητα ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού.

Τώρα, ερευνητές από το Αντικαρκινικό Κέντρο στο Νοσοκομείο Δυτικής Κίνας του Πανεπιστημίου Sichuan προσθέτουν σε αυτό το σύνολο γνώσεων με μια νέα μελέτη που έχει εντοπίσει μια πιθανή γενετική σχέση μεταξύ αυτού του τύπου πονοκεφάλου και καρκίνου του μαστού. Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό BMC Cancer.

Πώς επηρεάζουν οι κρίσεις ημικρανίας τη σωματική υγεία;

Οι κρίσεις ημικρανίας χαρακτηρίζονται από έντονους πονοκεφάλους που μπορεί να προκαλέσουν αίσθηση παλμών, συνήθως σε μια συγκεκριμένη περιοχή ή πλευρά του κεφαλιού. Μια κρίση μπορεί να διαρκέσει από μερικές ώρες έως μερικές ημέρες.

Λόγω της έντασής του, ένας πονοκέφαλος που σχετίζεται με την ημικρανία συνήθως συνοδεύεται επίσης από ναυτία, έμετο και εξαιρετική ευαισθησία στο φως και τον ήχο. Μια κρίση εμφανίζεται σε στάδια, το καθένα με το δικό του σύνολο συμπτωμάτων. Πριν από μια κρίση, ένα άτομο μπορεί να παρουσιάσει αλλαγές στη διάθεση, ζάλη, δίψα και/ή ευαισθησία στο φως και τον ήχο.

Περίπου το 25% των ατόμων με ημικρανία θα βιώσουν ένα στάδιο αύρας που προκαλεί διαταραχές που επηρεάζουν την ικανότητά τους να βλέπουν, να αγγίζουν και να μιλάνε. Το στάδιο της κεφαλαλγίας μιας κρίσης αναγνωρίζεται από τον πόνο στη μία ή και στις δύο πλευρές του κεφαλιού. Αυτό το στάδιο μπορεί να διαρκέσει από αρκετές ώρες έως και λίγες ημέρες.

Το μεταδρομικό στάδιο εμφανίζεται στο τέλος του σταδίου της κεφαλαλγίας, με συμπτώματα όπως κόπωση, ζάλη, δυσκολία συγκέντρωσης, πόνους στο σώμα και κατάθλιψη. Καθώς η ημικρανία μπορεί να βλάψει το αισθητήριο νευρικό σύστημα, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε διαταραχή της αισθητηριακής επεξεργασίας.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι ημικρανίες μπορεί να βλάψουν το αυτόνομο νευρικό σύστημα του σώματος, το οποίο ελέγχει τις ασυνείδητες διαδικασίες όπως η αναπνοή και ο καρδιακός παλμός. Και λόγω της σοβαρότητας και της διάρκειας μιας ημικρανίας, μπορεί να έχουν βαθύ αρνητικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή ενός ατόμου.

Ημικρανία και καρκίνος του μαστού

Σχέση μεταξύ ημικρανίας και καρκίνου του μαστού μπορεί να υπάρχει γιατί και οι δύο καταστάσεις σχετίζονται με αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων. Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού ενός ατόμου.

Επιπλέον, η σοβαρότητα και η συχνότητα των κρίσεων στις γυναίκες μπορεί να επηρεαστεί από την αλλαγή των επιπέδων οιστρογόνων κατά τη διάρκεια ενός εμμηνορροϊκού κύκλου, του εμμηνοπαυσιακού σταδίου ή της εγκυμοσύνης. Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει μια σειρά από μελέτες που εξετάζουν τη πιθανή σχέση μεταξύ ημικρανίας και καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, τα αποτελέσματα ήταν μικτά.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2023 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με ημικρανία είχαν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν ορισμένους υποτύπους καρκίνου του μαστού και έδειξαν επίσης μια συνολική πρώιμη έναρξη καρκίνου του μαστού. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έκαναν τέσσερις ή περισσότερες ιατρικές επισκέψεις για ημικρανία κάθε χρόνο είχαν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Αντίθετα, μια μελέτη μετα-ανάλυσης που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 βρήκε μια στατιστικά σημαντική αντίστροφη σχέση μεταξύ της ημικρανίας και του συνολικού κινδύνου καρκίνου του μαστού. Τέλος, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2023 διαπίστωσε ότι οι ασθενείς είχαν ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, ειδικά θετικό σε ορμονικούς υποδοχείς καρκίνο του μαστού.

Αναζητώντας τη γενετική σύνδεση

Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από μελέτες συσχέτισης σε επίπεδο γονιδιώματος τόσο σε άτομα με ημικρανία όσο και σε άτομα με καρκίνο του μαστού. Τα γενετικά δεδομένα για τον τύπο πονοκεφάλου ελήφθησαν συνδυαστικά από πέντε μελέτες σε περισσότερους από 102.000 ασθενείς και πάνω από 771.000 άτομα ελέγχου.

Τα γενετικά δεδομένα για τον καρκίνο του μαστού προήλθαν από το Breast Cancer Association και περιελάμβαναν περίπου 250.000 διαφορετικά περιστατικά. Όλα τα δεδομένα ελήφθησαν από συμμετέχοντες ευρωπαϊκής καταγωγής. Με τα δεδομένα αυτά, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την μέθοδο της μενδελιανής τυχαιοποίησης για να αναζητήσουν μια αιτιολογική σχέση μεταξύ ημικρανίας και καρκίνου του μαστού.

Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι γυναίκες με οποιονδήποτε τύπο ημικρανίας έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν γενικό καρκίνο του μαστού και θετικό στους υποδοχείς οιστρογόνων καρκίνο του μαστού. Ανακάλυψαν επίσης ότι οι γυναίκες που εμφάνισαν ημικρανία χωρίς αύρα είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αρνητικού στους υποδοχείς οιστρογόνων καρκίνου του μαστού και υποδηλωτικά συσχετίστηκε με αυξημένες πιθανότητες για συνολικό καρκίνο του μαστού.

Ωστόσο, σημειώνουν οι επιστήμονες, η συσχέτιση δεν ισοδυναμεί με αιτία και ο βαθμός αυξημένου κινδύνου στη μελέτη περιλαμβάνει πολλούς παράγοντες. Επομένως, η μελέτη είναι ενδιαφέρουσα και ανοίγει την πόρτα σε μελλοντικές μελέτες και πιθανώς στην κατανόηση των διάφορων συντελεστών στην αιτία του καρκίνου του μαστού, αλλά η έρευνα θα πρέπει να συνεχιστεί».

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top