Αρτηριακή πίεση: 5 συμβουλές για να τη μειώσετε φυσικά μέσα σε τρείς μήνες από κορυφαίο ειδικό

αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση – που συχνά αποκαλείται «σιωπηλός δολοφόνος»- είναι μια σημαντική παγκόσμια ανησυχία, καθώς περίπου ο μισός πληθυσμός δεν ελέγχει ποτέ τα επίπεδά του.

Πιστεύεται ότι περίπου τρία εκατομμύρια Έλληνες πάσχουν από υπέρταση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρα καρδιακά επεισόδια, νεφρική νόσο και αγγειακή άνοια εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Οι Times επισήμαναν πέντε προσαρμογές στον τρόπο ζωής που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης μέσα σε μόλις τρεις μήνες.

Νωρίτερα φέτος, ο βρετανικός οργανισμός υγείας NHS ξεκίνησε την εκστρατεία Get Your Blood Pressure Checked, τονίζοντας ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση συχνά δεν εμφανίζει εμφανή συμπτώματα, καθιστώντας τους τακτικούς ελέγχους ζωτικής σημασίας.

«Εκατομμύρια ενήλικες έχουν εν αγνοία τους υψηλή αρτηριακή πίεση, χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Andrea Leadsom και πρόσθεσε:

«Το να γνωρίζετε εάν έχετε υγιή αρτηριακή πίεση είναι σημαντικό. Προτρέπω τους ανθρώπους να πάνε στο τοπικό τους φαρμακείο σήμερα για να ελέγξουν την αρτηριακή τους πίεση. Θα μπορούσε να είναι μια επίσκεψη σωτήρια».

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι θανατηφόρα, προειδοποιεί κορυφαίος γιατρός, λέγοντας ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικών και καρδιακών προσβολών. Ο Δρ. Oliver Guttmann είπε στους Times: «Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει τις αρτηρίες στο πίσω μέρος του ματιού, με αποτέλεσμα θολή όραση και προβλήματα όρασης. που μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμη ζημιά».

Ο σύμβουλος καρδιολόγος, ο οποίος εργάζεται στο Barts Health NHS Trust και στο HCA Wellington Hospital, εξήγησε: «Αν και μπορεί να υπάρχει γενετική επίδραση, πάρα πολλοί τρώνε πολύ αλάτι και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, πίνουν πολύ αλκοόλ ή κάνουν πολύ λίγη άσκηση, που όλα είναι επικίνδυνα για την αρτηριακή μας πίεση».

Για όσους, λοιπόν, θέλουν να ελέγξουν την αρτηριακή τους πίεση, υπάρχουν πέντε κορυφαίες συμβουλές που μπορούν να δοκιμάσουν σε διάστημα τριών μηνών.

5 συμβουλές για να μειώσετε την αρτηριακή πίεση σε 3 μήνες

  1. Ισομετρικές ασκήσεις
  2. Τρέξιμο
  3. Κάλιο
  4. Επαρκής ύπνος
  5. Squats (καθίσματα)

1. Ισομετρικές ασκήσεις

Ορισμένες ασκήσεις είναι πιο ωφέλιμες για την αρτηριακή πίεση, αν και όλες οι σωματικές δραστηριότητες είναι επωφελείς. Το ισομετρικό κράτημα, όπως οι θέσεις σανίδας και τα squats (καθίσματα), είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά.

Ο Δρ. Jamie O’Driscoll, ειδικός στην καρδιαγγειακή φυσιολογία στο Canterbury Christ Church University, εξήγησε τα μοναδικά οφέλη: «Όταν απελευθερώνεις ένα ισομετρικό κράτημα, υπάρχει μια ξαφνική αύξηση της ροής του αίματος καθώς τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται ξανά. Δεν έχετε το ίδιο αποτέλεσμα με άλλες μορφές άσκησης».

2. Τρέξιμο

Το τρέξιμο κατετάγη στη δεύτερη θέση από τον Δρ. O’Driscoll, ο οποίος τόνισε τα διπλά του οφέλη: «Βελτιώνει την αρτηριακή πίεση και την ικανότητα του σώματός σας να χρησιμοποιεί οξυγόνο, κρίσιμης σημασίας για την αποτροπή καρδιακών παθήσεων».

3. Κάλιο

Η ενσωμάτωση τροφών πλούσιων σε κάλιο στη διατροφή μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Τρόφιμα όπως οι μπανάνες, οι φακές, οι πατάτες, τα αβοκάντο, οι χουρμάδες, τα φυλλώδη λαχανικά και άλλα είναι γεμάτα με κάλιο.

Ο διατροφολόγος Rhiannon Lambert, συγγραφέας του The Science of Nutrition, τόνισε τον ρόλο του καλίου: «Το κάλιο παίζει ρόλο στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Αυτό το κάνει βοηθώντας το σώμα να αφαιρέσει το αλάτι από την κυκλοφορία του αίματος».

4. Επαρκής ύπνος

Η εξασφάλιση επαρκούς ύπνου είναι ένα άλλο σημαντικό βήμα για τη διατήρηση υγιών επιπέδων αρτηριακής πίεσης. Λιγότερες από επτά ώρες ύπνου θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με ερευνητές.

Σε μια παρουσίαση στο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας τον Μάρτιο, εξετάστηκαν δεδομένα από πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα χωρίς ιστορικό υπέρτασης.

Τα ευρήματα συσχέτισαν λιγότερο από επτά ώρες κανονικού ύπνου με αύξηση της αρτηριακής πίεσης κατά 7% και ο κίνδυνος αυξήθηκε στο 11% για εκείνους που συνήθως κοιμόντουσαν πέντε ώρες ή και λιγότερο.

5. Squats

Μαζί με τις σανίδες, τα squats πιστώθηκαν για την αποτελεσματικότητά τους στην καταπολέμηση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Όπως πρότεινε ο Δρ O’Driscoll: «Μην αισθάνεστε ότι πρέπει να φτάσετε σε γωνία 90 μοιρών στα γόνατα. Καλύτερα να διευρύνετε τη γωνία του γόνατος και να κρατάτε για δύο λεπτά τη φορά παρά να μειώνετε τη διάρκεια της άσκησης».

Η έρευνά του υπονοεί ότι μια οκτάλεπτη προπόνηση -που αποτελείται από τέσσερα σετ δίλεπτων ισομετρικών κρατήσεων που διακόπτονται από δύο λεπτά ανάπαυσης- τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να αποτρέψει σημαντικά την υπέρταση. Η επιλογή των ασκήσεων διατάσεων ή η αφιέρωση μισής ώρας στη γιόγκα συνιστάται επίσης ιδιαίτερα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι τακτικές διατάσεις μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης μειώνοντας τη ακαμψία στα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας έτσι την αντίσταση στη ροή του αίματος.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Physical Activity and Health από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Saskatchewan στον Καναδά να ζητούν από άτομα με ήπια υπέρταση να ενσωματώσουν είτε ένα γρήγορο καθημερινό περπάτημα είτε 30 λεπτά τέντωμα μυών, όπως ο τετρακέφαλος και οι οπίσθιοι μηριαίοι, πέντε μέρες την εβδομάδα.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top