Καρδιακή προσβολή: Ποιο κοινό γλυκαντικό σε οδοντόκρεμες, τσίχλες και μπισκότα αυξάνει τον κίνδυνο

κοινό γλυκαντικό

Ένα κοινό γλυκαντικό που βρίσκεται σε διάφορα καθημερινά προϊόντα, όπως τα γλυκά, οι τσίχλες και οι οδοντόκρεμες, έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Cleveland Clinic.

Η εν λόγω μελέτη δείχνει ότι η υψηλότερη κατανάλωση ενός ευρέως χρησιμοποιούμενου υποκατάστατου ζάχαρης, θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα καρδιαγγειακών επεισοδίων που προκαλούνται από θρόμβους αίματος.

12 έξυπνοι τρόποι για να κόψετε τη ζάχαρη μια και καλή!

Ποιο είναι το κοινό γλυκαντικό και σε ποια προϊόντα βρίσκεται

Η ξυλιτόλη, που ταξινομείται ως αλκοόλη ζάχαρης λόγω της μοριακής της σύνθεσης, χρησιμοποιείται συχνά σε προϊόντα χωρίς ζάχαρη όπως γλυκά, τσίχλες, κέικ και μπισκότα. Είναι επίσης ένα κοινό συστατικό σε προϊόντα οδοντιατρικής φροντίδας όπως η οδοντόκρεμα και το στοματικό διάλυμα, καθώς και σε ορισμένα φυστικοβούτυρα.

Ο Δρ. Stanley Hazen, Πρόεδρος Καρδιαγγειακών και Μεταβολικών Επιστημών στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Lerner της Cleveland Clinic, τόνισε τη σημασία αυτής της μελέτης. «Αυτή η μελέτη δείχνει την άμεση ανάγκη για διερεύνηση των αλκοολών ζάχαρης και των τεχνητών γλυκαντικών, ειδικά καθώς συνεχίζουν να συνιστώνται για την καταπολέμηση καταστάσεων όπως η παχυσαρκία ή ο διαβήτης», ανέφερε.

«Δεν σημαίνει ότι πρέπει να πετάξετε την οδοντόκρεμα σας εάν περιέχει τη συγκεκριμένη ουσία, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η κατανάλωση ενός προϊόντος που περιέχει υψηλά επίπεδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο συμβάντων που σχετίζονται με θρόμβους αίματος», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η ερευνητική ομάδα της Cleveland Clinic είχε προηγουμένως εντοπίσει μια παρόμοια σχέση μεταξύ της ερυθριτόλης, μιας άλλης αλκοόλης ζάχαρης που χρησιμοποιείται σε ορισμένα ενεργειακά ποτά, και του αυξημένου κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Τι έδειξε η μελέτη για την ξυλιτόλη και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Η τελευταία μελέτη των επιστημόνων της διάσημης Κλινικής του Κλίβελαντ, που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 3.000 ασθενείς στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα της ουσίας στο πλάσμα τους είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακά επεισόδια σε περίοδο τριών ετών.

Καρδιακή προσβολή: Το σημάδι που «βλέπουν» οι άνδρες στην κρεβατοκάμαρα έως 7 χρόνια πριν εκδηλωθεί

Συγκεκριμένα, το ένα τρίτο των ασθενών με τα υψηλότερα επίπεδα ξυλιτόλης ήταν πιο πιθανό να υποφέρουν από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Για να επικυρώσουν αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές διεξήγαγαν προκλινικές δοκιμές που έδειξαν ότι το τεχνητό γλυκαντικό αύξησε την πήξη των αιμοπεταλίων, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο θρόμβων αίματος.

Σε ένα περαιτέρω πείραμα, παρακολούθησαν τη δραστηριότητα των αιμοπεταλίων σε άτομα που κατανάλωναν ένα ποτό με ξυλιτόλη και το συνέκριναν με εκείνους που έπιναν ένα ρόφημα με γλυκόζη. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική αύξηση στην ικανότητα πήξης αμέσως μετά την κατανάλωση ξυλιτόλης, αλλά όχι γλυκόζης.

Οι συγγραφείς της μελέτης ζητούν πρόσθετη έρευνα για την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης ασφάλειας της κατανάλωσης ξυλιτόλης στην καρδιαγγειακή υγεία. Σημείωσαν επίσης αρκετούς περιορισμούς στη μελέτη τους, συμπεριλαμβανομένης της αδυναμίας να εδραιωθεί μια άμεση αιτιολογική σχέση μεταξύ της ξυλιτόλης και των καρδιαγγειακών συμβάντων.

Σκεπτικισμός από άλλους επιστήμονες

Η Carla Saunders, Πρόεδρος του Συμβουλίου Ελέγχου Θερμίδων των ΗΠΑ, απάντησε στη μελέτη υπογραμμίζοντας τη μακρά ιστορία της χρήσης της ξυλιτόλης και την αναγνωρισμένη ασφάλειά της από διεθνείς οργανισμούς υγείας και ρυθμιστικές υπηρεσίες.

«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι αντίθετα με επιστημονικά στοιχεία δεκαετιών που τεκμηριώνουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των γλυκαντικών χαμηλών θερμίδων όπως η ξυλιτόλη. Αυτά τα ευρήματα αντιτίθενται στις πρακτικές όσων βασίζονται σε εναλλακτικές γλυκαντικές ουσίες ως εργαλείο για τη βελτίωση της υγείας τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Saunders επεσήμανε επίσης τα οδοντικά οφέλη της ξυλιτόλης, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου της στην πρόληψη της δημιουργίας πλάκας και της τερηδόνας. Πρόσθεσε ότι η ξυλιτόλη βρίσκεται φυσικά σε τρόφιμα όπως οι φράουλες, το μαρούλι και η βρώμη.

Πάντως, η παρούσα μελέτη έρχεται σε συνέχεια άλλων πρόσφατων ερευνών που έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με τα τεχνητά γλυκαντικά. Για παράδειγμα, η νεοτάμη, που βρίσκεται σε κέικ, ποτά και τσίχλες, έχει συνδεθεί με πιθανή βλάβη του εντέρου και σοβαρές ασθένειες.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top