Καρκίνος του εντέρου: 2 πράγματα που κάνει ογκολόγος για να μειώσει τον κίνδυνο

καρκίνος του εντέρου

Υπάρχουν περισσότεροι από 200 τύποι καρκίνου που μπορούν να επηρεάσουν το ανθρώπινο σώμα. Ωστόσο, μερικοί είναι πολύ πιο κοινοί και θανατηφόροι από άλλους. Ο καρκίνος του εντέρου, γνωστός και ως καρκίνος του παχέος εντέρου, είναι μια τέτοια μορφή της νόσου.

Σύμφωνα με το Cancer Research UK, είναι ο τέταρτος πιο διαδεδομένος τύπος καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ευθύνεται για τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων που σχετίζονται με καρκίνο. Κάθε χρόνο σχεδόν 17.000 άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο του εντέρου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως συμβαίνει με πολλές ασθένειες, υπάρχουν πολλοί πιθανοί παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του εντέρου, μερικοί από τους οποίους βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας, ενώ άλλοι όχι. Ωστόσο, ένας ειδικός αποκάλυψε τα δύο πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας.

Μιλώντας στη Huffpost, η ογκολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, Ursina Teitelbaum εξήγησε ότι ο καρκίνος του εντέρου είναι δύσκολο να εντοπιστεί έγκαιρα επειδή τα συμπτώματά του συχνά παραβλέπονται. Επομένως, τα δύο πράγματα που κάνει για να προστατεύσει τον εαυτό της από τον καρκίνο του εντέρου είναι:

  1. Μην αγνοείτε μη φυσιολογικά συμπτώματα ή προειδοποιητικά σημάδια – ακόμα κι αν είστε νέοι
  2. Ακολουθήστε έναν ενεργό τρόπο ζωής με μια υγιεινή διατροφή

1. Μην αγνοείτε μη φυσιολογικά συμπτώματα ή προειδοποιητικά σημάδια

Σύμφωνα με την Δρ. Teitelbaum, οι νεότεροι ενήλικες σπάνια πιστεύουν ότι τα περίεργα συμπτώματά τους μπορεί να είναι καρκίνος κάτι που είναι επικίνδυνο επειδή οι επαγγελματίες υγείας μπορεί να έχουν την ίδια προκατάληψη. Η παράβλεψη των συμπτωμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθυστερημένες διαγνώσεις και να μειώσει τις πιθανότητες επιβίωσής σας.

«Προσέξτε για τυχόν αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου. Αν πάντα πηγαίνατε τακτικά στην τουαλέτα και μία σταθερή ώρα, αλλά τώρα νιώθετε συχνά δυσκοιλιότητα ή παρατηρείτε αίμα στα κόπρανα σας και έχετε κοιλιακό άλγος, αξίζει να μιλήσετε με έναν γιατρό», προειδοποίησε η Δρ. Teitelbaum.

Είπε επίσης ότι πρέπει να μιλήσετε με έναν γιατρό εάν έχετε ανεξήγητη διάρροια, κόπωση ή ξαφνική αναιμία. Εάν πιστεύετε ότι ο γιατρός σας δεν σας παίρνει στα σοβαρά, θα πρέπει να ζητήσετε μια δεύτερη γνώμη. Άλλα συμπτώματα του καρκίνου του εντέρου μπορεί να περιλαμβάνουν αιμορραγία από το ορθό, πρωκτικό ή ορθικό πόνο, εξογκώματα και ανεξήγητη απώλεια βάρους.

2. Ακολουθήστε έναν ενεργό τρόπο ζωής με μια υγιεινή διατροφή

Και σε αυτή την περίπτωση, όταν είστε νέοι μπορεί να φαίνεται ότι αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχήσετε, αλλά μπορεί να σας προσβάλει. Ο καρκίνος του εντέρου έχει συνδεθεί με κακές επιλογές τρόπου ζωής όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η σωματική αδράνεια.

Η διατροφή είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας. Τα κόκκινα κρέατα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.

Η Δρ. Teitelbaum πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει τέλειος προγνωστικός παράγοντας για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά παγκοσμίως, ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή του».

Το NHS λέει ότι ο καρκίνος του εντέρου μπορεί να προκληθεί από γενετικές αλλαγές, τον τρόπο ζωής και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Αλλά η ύπαρξη ορισμένων παθήσεων υγείας μπορεί επίσης να αυξήσετε τις πιθανότητες να πάθετε καρκίνο του εντέρου.

Μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να πάθετε καρκίνο του εντέρου εάν:

  • Είστε πάνω από 50 ετών
  • Καπνίζετε
  • Είστε υπέρβαροι
  • Ένας στενός συγγενής είχε καρκίνο του εντέρου
  • Έχετε φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, η οποία περιλαμβάνει τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα
  • Έχετε μικρές αναπτύξεις στο έντερό σας που ονομάζονται πολύποδες του εντέρου
  • Έχετε σύνδρομο Lynch ή οικογενή αδενωματώδη πολύποδα.
Όλο Υγεία

Scroll to Top