Το απροσδόκητο σημάδι καρκίνου του εντέρου που εκδηλώνεται στο πρόσωπο – Τι να προσέξετε

καρκίνου του εντέρου

Ο καρκίνος του εντέρου δεν εκδηλώνει πάντα συμπτώματα. Τα προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του εντέρου που εμφανίζονται είναι συχνά ασαφή και δυσδιάκριτα.

Παρόλο που μπορείτε να ελέγξετε τη λεκάνη της τουαλέτας για τυχόν ενδείξεις της δυνητικά θανατηφόρας ασθένειας, ένα λιγότερο γνωστό σημάδι δεν θα εμφανιστεί εκεί.

Ο εντοπισμός του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο μπορεί να σώσει ζωές, γεγονός που θέτει την έγκαιρη γνώση των συμπτωμάτων στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ευτυχώς, η αναπληρώτρια ιατρική διευθύντρια και γενική ιατρός στο Vitality, Nikita Patel ανέφερε στη The Mirror ένα σημάδι που ίσως δεν έχετε ακούσει.

Η γιατρός μοιράστηκε ότι ένα από τα λιγότερο γνωστά συμπτώματα του καρκίνου του εντέρου θα μπορούσε να είναι η αναιμία, η οποία εμφανίζεται, όταν το αίμα σας παράγει λιγότερα υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια από το κανονικό.

Η αναιμία μπορεί να εκδηλωθεί, όταν ο καρκίνος του εντέρου προκαλεί αιμορραγία από το πεπτικό σας σύστημα με την απώλεια του αίματος να σας αφήνει κουρασμένους και αδύναμους.

Με την πάροδο του χρόνου, η απώλεια αίματος μπορεί να προκαλέσει χαμηλό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ο καρκίνος του εντέρου μπορεί, επίσης, να προκαλέσει έλλειψη σιδήρου στο σώμα.

Η αναιμία μπορεί να εμφανιστεί στο πρόσωπο και το δέρμα σας, καθώς είναι πιθανό να αρχίσετε να φαίνεστε πιο χλωμοί από το κανονικό.  Είναι επίσης πιθανό να αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι και μπορεί να έχετε δύσπνοια και πονοκεφάλους. Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Αν και η αναιμία μπορεί να σας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν σημαίνει ότι έχετε σίγουρα καρκίνο του εντέρου, αλλά θα πρέπει σίγουρα να το ελέγξετε εάν ανησυχείτε.

Η γιατρός ανέφερε ακόμη και άλλα συμπτώματα καρκίνου του εντέρου που πρέπει να προσέξετε:

  • Ανεξήγητη αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου σας (όπως πιο συχνές κενώσεις ή δυσκοιλιότητα)
  • Αίμα στα κόπρανα σας
  • Κάποιο ογκίδιο που ψηλαφίζετε στην κοιλιά σας
  • Ανεξήγητη απώλεια όρεξης
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Αναιμία.

Η Δρ Patel εξήγησε ότι τα συμπτώματα του καρκίνου του εντέρου μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να διακριθούν από άλλες παθήσεις, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Και πρόσθεσε ότι: «Τα συμπτώματα του καρκίνου του εντέρου μπορεί μερικές φορές να συγχέονται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), καθώς τα συμπτώματα μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να διακριθούν.  Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τις αλλαγές στα έντερά σας και να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν ανησυχείτε για οτιδήποτε.  Να θυμάστε ότι οι γιατροί τα έχουν δει όλα στο παρελθόν – δεν ενοχλούνται από αυτές τις συζητήσεις και θέλουν πραγματικά να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες και τις ανησυχίες σας για την υγεία σας».

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top