Καρκίνος κεφαλής και τραχήλου: Νέα ακτινοθεραπεία ακριβείας – Ελπίδες για τους ασθένειες

ακτινοθεραπεία

Τα αποτελέσματα της δοκιμής Φάσης ΙΙΙ σε μια τεχνική ακτινοθεραπείας ακριβείας υποστηρίζουν ένα «νέο χρυσό πρότυπο» για τη θεραπεία ασθενών με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου.

Η έρευνα δείχνει ότι η νέα προσέγγιση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο προβλημάτων κατάποσης μετά από ακτινοθεραπεία, χωρίς να επηρεάσει την επιτυχία της θεραπείας.

Η δοκιμή DAR συνέκρινε τη βελτιστοποιημένη για τη δυσφαγία ακτινοθεραπεία διαμορφωμένης έντασης (DO-IMRT) με την τυπική IMRT.

Μείωση της ακτινοβολίας στους μύες που εμπλέκονται στην κατάποση

Το DO-IMRT βελτιστοποιεί το IMRT για να μειώσει τον κίνδυνο δυσκολιών στην κατάποση, γνωστές ως δυσφαγία. Αυτή η κοινή παρενέργεια της ακτινοθεραπείας για τον καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να δημιουργήσει την ανάγκη μόνιμου σωλήνα σίτισης στους ασθενείς.

Το DO-IMRT μειώνει τον κίνδυνο δυσφαγίας μειώνοντας την ακτινοβολία στους μύες του φάρυγγα, οι οποίοι υποστηρίζουν την κατάποση.

Η μελέτη DARS περιελάμβανε 112 νεοδιαγνωσθέντες συμμετέχοντες με στοματοφαρυγγικό και υποφαρυγγικό καρκίνο (όγκους του λαιμού) από κέντρα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Οι μισοί έλαβαν τυπικό IMRT και οι μισοί έλαβαν DO-IMRT για έξι εβδομάδες. Τα τελικά αποτελέσματα από τη δοκιμή, που δημοσιεύτηκαν στο The Lancet Oncology, αποκάλυψαν ότι:

  • Μετά από δύο χρόνια, οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με DO-IMRT είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν καλύτερη λειτουργία κατάποσης από εκείνους που έλαβαν θεραπεία με IMRT.
  • Μετά από ένα χρόνο, περίπου το 62% των ασθενών με DO-IMRT ανέφεραν υψηλή φυσιολογική διατροφή -που σημαίνει ότι εξακολουθούσαν να τρώνε τουλάχιστον μερικά από τα τρόφιμα που απαιτούν μάσηση -και περισσότεροι από 8 στους 10 (85%) δήλωσαν ότι ένιωθαν άνετα να τρώνε δημόσια, σε σύγκριση με το 45% και το 75% όσων έλαβαν τυπική IMRT αντίστοιχα.
  • Μετά από λίγο περισσότερο από τρία χρόνια παρακολούθησης, δεν υπήρξε καμία ένδειξη διαφοράς στα ποσοστά επιβίωσης μεταξύ των δύο προσεγγίσεων.

Ένα νέο χρυσό πρότυπο

Ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Chris Nutting, σύμβουλος κλινικός ογκολόγος στο The Royal Marsden NHS Foundation Trust και καθηγητής Ογκολογίας ακτινοβολίας στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο του Λονδίνου, δήλωσε:

«Τα τελικά αποτελέσματα αυτής της μελέτης υποστηρίζουν ένα νέο χρυσό πρότυπο για τη θεραπεία του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου με ακτινοθεραπεία. Έχουμε αποδείξει ότι αυτή η στοχευμένη μορφή ακτινοθεραπείας μπορεί να διατηρήσει τους μύες της κατάποσης των ασθενών χωρίς να επηρεάσει την επιτυχία της θεραπείας τους».

«Αυτή η προσέγγιση περιλαμβάνει λίγο επιπλέον χρόνο στο σχεδιασμό της θεραπείας με βάση το μέγεθος και τη θέση του όγκου. Στη συνέχεια, ένας υπολογιστής σχεδιάζει τη δόση και την οδό που μετατρέπει την ακτινοβολία σε πολλές μικρότερες, πιο ακριβείς δέσμες που βοηθούν στην προστασία του λαιμού.  Καθώς αυτές οι τροποποιήσεις στη θεραπεία μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής, ελπίζουμε ότι περισσότερα κέντρα θα εφαρμόσουν αυτήν την πρακτική», πρόσθεσε ο ειδικός.

Ο καθηγητής Justin Roe, σύμβουλος λογοθεραπευτής και επικεφαλής του Τμήματος Λόγου, Φωνής και Κατάποσης στο The Royal Marsden NHS Foundation Trust, δήλωσε:

«Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών είχαν διάγνωση καρκίνου κεφαλής και τραχήλου και πολλοί δυστυχώς αντιμετωπίζουν προβλήματα κατάποσης κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία, η οποία συχνά περιλαμβάνει ακτινοθεραπεία. Βλέπω τακτικά άτομα που δεν απολαμβάνουν πλέον το φαγητό και το ποτό ή ντρέπονται να τα καταναλώσουν μπροστά σε άλλους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και απομόνωση».

“Η δυσφαγία μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλα σοβαρά ιατρικά προβλήματα, όπως υποσιτισμό, αφυδάτωση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αναπνευστικές επιπλοκές. Ήταν προνόμιο να υποστηρίξω αυτήν τη μελέτη και ελπίζω να δω πολλούς περισσότερους ασθενείς να επωφελούνται από αυτήν την προσαρμοσμένη μορφή ακτινοθεραπείας στο μέλλον», συμπλήρωσε.

«Ακτινοθεραπεία αιχμής»

Η καθηγήτρια Emma Hall, διευθύντρια της μονάδας κλινικών δοκιμών και στατιστικών στο The Institute of Cancer Research, που συντόνισε τη δοκιμή, είπε:

«Η διατήρηση της ικανότητας να τρως και να πίνεις κανονικά μετά τη θεραπεία για τον καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου είναι απίστευτα σημαντική για την ευημερία των ασθενών. Χαιρόμαστε που η δοκιμή μας έδειξε ότι είναι δυνατό να προσαρμόσουμε τον τρόπο παροχής ακτινοθεραπείας αιχμής για να ελαχιστοποιήσουμε τη βλάβη στους βασικούς μύες και τις δομές που εμπλέκονται στην κατάποση και να βοηθήσουμε περισσότερους ανθρώπους να συνεχίσουν να απολαμβάνουν το φαγητό και το ποτό μετά τη θεραπεία».

«Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα του πώς οι προηγμένες τεχνικές ακτινοθεραπείας όπως το Do-IMRT μπορούν να βοηθήσουν περισσότερους ασθενείς να ζήσουν καλά, με λιγότερες παρενέργειες, μετά τη λήψη θεραπείας για τον καρκίνο».

 

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top