Καρκίνος του στόματος: 8 πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε

καρκίνος του στόματος

Αν γυρίσουμε το ρολόι πίσω κατά 30 χρόνια ή και περισσότερα, θα δούμε ότι ο καρκίνος του στόματος δεν ήταν κάτι που συνήθως έπληττε άτομα κάτω των 50 ετών. Το 2023, ωστόσο, αυτό δεν ισχύει πλέον.

Ενώ λιγότεροι άνθρωποι καπνίζουν σήμερα σε σχέση με τη δεκαετία του 1950, η κατανάλωση αλκοόλ έχει διπλασιαστεί και μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να μην τρώνε αρκετά φρούτα και λαχανικά, παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του στόματος, σύμφωνα με το Cancer Research UK.

Κάθε χρόνο 3.034 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του στόματος και τα τελευταία 10 χρόνια τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 60%. Πολλές φορές όμως οι οδοντίατροι μπορούν να εντοπίσουν τα σημάδια του καρκίνου του στόματος από νωρίς.

Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί, υπάρχουν κάποια πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε και που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις πιθανότητές σας για επιβίωση.

Τι μπορείτε να κάνετε για να εντοπίσετε τον καρκίνο του στόματος

Η Δρ. Miriam Stoppard εξηγεί στη Mirror τι μπορείτε να κάνετε για να ελέγξετε για πιθανά συμπτώματα καρκίνου του στόματος που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία και υψηλότερες πιθανότητες επιβίωσης.

«Επειδή ο καρκίνος του στόματος έχει χαμηλό προφίλ και τα συμπτώματα μπορεί να είναι ανώδυνα, μπορεί να διαφύγει της διάγνωσης με καταστροφικά αποτελέσματα», εξηγεί η Δρ. Stoppard και συνεχίζει:

«Η καθυστερημένη διάγνωση του καρκίνου του στόματος μπορεί να οδηγήσει σε παραμορφωτική χειρουργική επέμβαση και προκαλεί περίπου 1.800 θανάτους ετησίως. Για μένα, αυτό είναι κάτι τραγικό, δεδομένου ότι η επιβίωση μπορεί να φτάσει το 90% εάν συλληφθεί νωρίς.»

Για να αποφευχθεί αυτό, το Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Στόματος συνιστά σε όλους να κάνουν μια ενδελεχή εξέταση για τον καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου στο σπίτι μία φορά το μήνα.

«Κοιτάξτε όλο το πρόσωπο. Υπάρχει πρήξιμο που δεν είχατε παρατηρήσει; Εξετάστε το δέρμα σας. Έχει αλλάξει κάτι πρόσφατα; Μήπως οι κρεατοελιές έχουν μεγαλώσει ή έχουν αρχίσει να φαγουρίζουν ή να αιμορραγούν; Γυρίστε το κεφάλι σας από τη μία πλευρά στην άλλη. Αυτό τεντώνει το δέρμα πάνω από τους μύες κάνοντας τυχόν όγκους πιο ευδιάκριτους», συμβουλεύει το Ίδρυμα.

Είναι επίσης σημαντικό να ελέγχετε τον λαιμό σας περνώντας τα δάχτυλα κάτω από το σαγόνι και νιώθοντας κατά μήκος του μεγάλου μυός κάθε πλευρά του λαιμού σας. Χρησιμοποιήστε τις άκρες των δακτύλων σας για να ελέγξετε για πρήξιμο και αν όλα είναι ίδια και στις δύο πλευρές.

Είναι επίσης σημαντικό να ελέγχετε τα χείλη, τα μάγουλα, τα ούλα, τη γλώσσα και τόσο το πάνω όσο και το κάτω μέρος του στόματος.

Πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια καρκίνου του στόματος:

 • Ένα έλκος ή πληγή στο στόμα
 • Ένα κόκκινο ή λευκό σημάδι στο στόμα
 • Ένας ανεξήγητος πόνος στο στόμα ή στο αυτί
 • Ένα ανεξήγητο εξόγκωμα στο λαιμό
 • Λαιμός που πονά
 • Βραχνή φωνή ή δυσκολία στην κατάποση
 • Ένα εξόγκωμα στον οισοφάγο
 • Αδυνάτισμα χωρίς προσπάθεια

Τι να κάνετε

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε τον καρκίνο του στόματος και τα οποία μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Το κάπνισμα και το ποτό μπορούν να αυξήσουν μαζικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Ενώ το κάπνισμα συνδέεται με περίπου τα δύο τρίτα των περιπτώσεων καρκίνου του στόματος, η μη κατανάλωση αρκετών φρούτων και λαχανικών συνδέεται με περισσότερα από τα μισά και το αλκοόλ με λιγότερο από το ένα τρίτο.

 • Κόψτε το κάπνισμα: Είναι ο νούμερο ένα παράγοντας κινδύνου, πριν από το ποτό.
 • Επιμείνετε στην ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ: Όσο περισσότερο πίνετε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος, ανεξάρτητα από τον τύπο του αλκοόλ. Τα όρια ασφαλείας είναι περίπου δύο έως τρεις μονάδες την ημέρα για τις γυναίκες και τρεις έως τέσσερις για τους άνδρες.
 • Φοράτε ένα προϊόν περιποίησης για τα χείλη: Εάν βγαίνετε στον ήλιο, βάλτε ένα προϊόν περιποίησης για τα χείλη που περιέχει τουλάχιστον SPF 15 για να προφυλαχθείτε από τον καρκίνο των χειλιών που προκαλείται από την έκθεση στον ήλιο.
 • Τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά: Μειώνετε τον κίνδυνο με κάθε επιπλέον μερίδα φρούτων και λαχανικών που τρώτε κάθε μέρα.
 • Γνωρίστε τον κίνδυνο: Προσέξτε εάν έχετε έναν στενό συγγενή που είχε τη νόσο, εάν είχατε καρκίνο του στόματος στο παρελθόν ή είχατε καρκίνο του δέρματος από πλακώδη κύτταρα, καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή καρκίνους του πρωκτού.

Ο κίνδυνος συνδέεται επίσης με συγκεκριμένα στελέχη του HPV (ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων), τα οποία μπορούν να μεταδοθούν με το στοματικό σεξ. Αυτός ο ιός είναι πολύ κοινός, αλλά ευτυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβάλλονται δεν θα νοσήσουν από καρκίνο.

Scroll to Top