Κρυολόγημα: Τα 5 κοινά συμπτώματα που μπορεί να είναι σημάδια καρκίνου

krya akra

Ήρθε και πάλι η εποχή του χρόνου που το κοινό κρυολόγημα κάνει αισθητή την παρουσία του, με τους ανθρώπους να περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους βήχοντας, φτερνίζοντας και εμφανίζοντας σχετικά συμπτώματα που επηρεάζουν το στόμα, τη μύτη και το λαιμό.

Ένα τέτοιο σύμπτωμα είναι, για παράδειγμα, το συνάχι, το οποίο συνήθως δεν προκαλεί ανησυχία. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι σημάδι για κάτι πολύ πιο σοβαρό.

Ο Δρ. Jiri Kubes, ιατρικός διευθυντής της μονάδας καρκίνου Proton Therapy UK, είπε στη The Sun ότι ο καρκίνος κεφαλής και τραχήλου μπορεί συχνά να είναι περίπλοκο να αναγνωριστεί επειδή τα συμπτώματα είναι παρόμοια με το καθημερινό κρυολόγημα.

«Τα επίμονα βουλωμένα αυτιά, όπως συμβαίνει μετά την βουτιά σε μια πισίνα, ή ο χρόνιος πόνος στο αυτί, μπορεί να είναι σημάδι ότι υπάρχει καρκίνος μέσα και γύρω από αυτήν την περιοχή. Το πρήξιμο σε μέρος του λαιμού ή κάποια αντίσταση όταν αγγίζετε αυτήν την περιοχή του σώματος, θα μπορούσε επίσης να υποδεικνύει ότι κάτι δεν πάει καλά», εξηγεί ο ειδικός και συμπληρώνει:

«Ένας πονόλαιμος που διαρκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες ή εάν έχετε οποιεσδήποτε αλλαγές στη φωνή ή βραχνάδα, θα πρέπει να σας χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου».

Ακολουθούν συμπτώματα που μοιάζουν με το κρυολόγημα και πρέπει να προσέχετε, καθώς θα μπορούσαν να είναι σημάδια διάφορων τύπων καρκίνου.

Κρυολόγημα: 5 συμπτώματα που θα μπορούσαν να είναι σημάδια καρκίνου

  1. Πονόλαιμος
  2. Πρησμένος λαιμός
  3. Έλκη
  4. Βουλωμένα αυτιά
  5. Βραχνή φωνή

1. Πονόλαιμος

Όλοι έχουμε πονόλαιμο από καιρό σε καιρό. Μπορεί να αισθανόμαστε φαγούρα, να δυσκολευόμαστε στην κατάποση ή ακόμη και να έχουμε άσχημη γεύση στο στόμα. Σύμφωνα με το NHS, ο πονόλαιμος είναι συνήθως σύμπτωμα στρεπτόκοκκου, κοινού κρυολογήματος, αλλεργιών ή άλλων ασθενειών της ανώτερης αναπνευστικής οδού, όπως η γρίπη.

Ωστόσο, ο επίμονος πονόλαιμος είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του καρκίνου του λαιμού. Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρκίνου του λαιμού, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών. Άλλα σημάδια καρκίνου του λαιμού είναι ο βήχας, οι αλλαγές στη φωνή, ο πόνος στο αυτί και η δυσκολία στην κατάποση.

2. Πρησμένος λαιμός

Το να έχετε ελαφρώς πρησμένο λαιμό ή πονόλαιμο είναι συνήθως ένα σημάδι ότι το σώμα σας καταπολεμά μια λοίμωξη, όπως ένα κρυολόγημα, η γρίπη ή ακόμα και ο αδενικός πυρετός (λοιμώδης μονοπυρήνωση). Ο πόνος προέρχεται από τους αδένες σας, τους οποίους αισθάνεστε σαν τρυφερά εξογκώματα και στις δύο πλευρές του λαιμού σας.

Σε περιπτώσεις επιφανειακής λοίμωξης, η διόγκωση στους αδένες, γνωστούς και ως λεμφαδένες, θα μειωθεί μέσα σε μία έως δύο εβδομάδες, σύμφωνα με το NHS. Εάν διαρκέσει περισσότερο από ένα δεκαπενθήμερο, μπορεί να είναι σημάδι για κάτι πιο σοβαρό, όπως ο καρκίνος του αίματος (λευχαιμία) ή στο λεμφικό σύστημα (λέμφωμα).

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν η διόγκωση είναι ανώδυνη και φαίνεται να μεγαλώνει. Άλλα σημάδια λευχαιμίας περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, συχνές λοιμώξεις, εύκολους μώλωπες και επαναλαμβανόμενες ρινορραγίες. Άλλα κοινά σημάδια του λεμφώματος είναι οι διογκωμένοι λεμφαδένες σε όλο το σώμα, η κόπωση, οι νυχτερινοί ιδρώτες και ο κνησμός.

3. Έλκη

Τα στοματικά έλκη είναι πολύ συχνά και συνήθως υποχωρούν από μόνα τους μέσα σε μια εβδομάδα. Εμφανίζονται συνήθως μέσα στο στόμα, στα μάγουλα, στα χείλη ή στη γλώσσα.

Σύμφωνα με το NHS, μπορεί να προκληθούν από διάφορα πράγματα, όπως τροφικές αλλεργίες, αίσθημα εξάντλησης και σε ορισμένες περιπτώσεις καρκίνο -ειδικά αν δεν υποχωρούν. Τα έλκη είναι το πιο κοινό σύμπτωμα του καρκίνου του στόματος, σύμφωνα με το ίδρυμα Macmillian. Άλλα σημάδια περιλαμβάνουν απώλεια βάρους, προβλήματα ομιλίας, πόνο στο στόμα και κακή αναπνοή.

4. Βουλωμένα αυτιά

Τα βουλωμένα αυτιά που ενοχλούν είναι ένα κοινό σημάδι ενός δυσάρεστου κρυολογήματος. Συνήθως συμβαίνει όταν οι ευσταχιανές σάλπιγγες, που συνδέουν το μέσο αυτί με το πίσω μέρος του λαιμού, φλεγμονώνονται.

Το NHS λέει ότι ένας λιγότερο κοινός ένοχος των βουλωμένων αυτιών είναι ένας σπάνιος καρκίνος που ονομάζεται ρινοφαρυγγικό καρκίνωμα. Επηρεάζει το τμήμα του λαιμού που συνδέει το πίσω μέρος της μύτης με το πίσω μέρος του στόματος. Κάποιος με τη νόσο μπορεί να έχει πόνο στο αυτί, πρησμένο πρόσωπο, εκροή πύου και αίματος από τη μύτη, διογκωμένους λεμφαδένες και ρινορραγίες.

5. Βραχνή φωνή

Μια αλλαγή στη φωνή είναι συνήθως σημάδι λαρυγγίτιδας -όταν ο λάρυγγας ή οι φωνητικές χορδές στο λαιμό ερεθίζονται ή διογκώνονται. Μπορεί να προκαλέσει βραχνάδα στη φωνή ή όταν αναπνέετε ή να σας κάνει να χάσετε εντελώς τη φωνή σας.

Αλλά εάν η φωνή παραμείνει αλλαγμένη για περισσότερες από τρεις εβδομάδες, θα μπορούσε να είναι σημάδι καρκίνου του λάρυγγα, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως.

Όλο Υγεία

Scroll to Top