Κατάθλιψη: Προκαλείται ή όχι από χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης;

κατάθλιψη και σεροτονίνη

Δημοσιευμένη ανασκόπηση για την κατάθλιψη και την αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών, «άναψε φωτιά» μεταξύ ερευνητών και ακαδημαϊκών.

Πριν έναν χρόνο, ερευνητές από το University College του Λονδίνου διέψευσαν μια θεωρία, που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960, ότι η κατάθλιψη προκαλείται από χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης – μιας χημικής ουσίας στον εγκέφαλο που πιστεύεται ότι ελέγχει τη διάθεση.

Με επικεφαλής την καθηγήτρια Joanna Moncrieff, καθηγήτρια κλινικής και κοινωνικής ψυχιατρικής στο University College του Λονδίνου, η μελέτη ανάλυσε έρευνες δεκαετιών που περιλάμβαναν δεκάδες χιλιάδες ασθενείς με κατάθλιψη και συμπέρανε ότι δεν υπήρχαν «πειστικές αποδείξεις» μεταξύ της κατάθλιψης και της σεροτονίνης.

Σήμερα, μια ομάδα περισσότερων από 30 ακαδημαϊκών και ερευνητών στην ψυχιατρική και την ψυχοφαρμακολογία αμφισβητεί τα συμπεράσματα αυτής της γενικής ανασκόπησης που δημοσιεύθηκε πέρυσι και έθεσε αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών. Οι ακαδημαϊκοί υποστηρίζουν ότι η εν λόγω δημοσίευση περιέχει σφάλματα που ισοδυναμούν με παραπληροφόρηση, ένας από αυτούς μάλιστα ζήτησε την ανάκληση της μελέτης. Ωστόσο, οι συντάκτες του άρθρου επιμένουν στο συμπέρασμά τους.

“Η μεθοδολογία δεν είναι σωστή”, είπε ο κύριος συγγραφέας του σχολίου, Sameer Jauhar, MD, PhD, που επικρίνει την ανασκόπηση, το οποίο δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 16 Ιουνίου στο Molecular Psychiatry.

Επιπλέον, ο εξέχων ψυχίατρος David J. Nutt, MD, PhD, Edmond J. Safra Καθηγητής Νευροψυχοφαρμακολογίας, στο Imperial College London, ζητά την ανάκληση της αναθεώρησης. Σε συνέντευξή του στη Daily Mail, είπε ότι η ανασκόπηση είναι “γεμάτη ελαττώματα και δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε δημοσιευθεί εξ αρχής. Ωστόσο, έχει αναφερθεί συχνά και οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι αλήθεια. Είναι ουσιαστικά παραπληροφόρηση. Γι’ αυτό το λόγο καλώ το περιοδικό να το ανακαλέσει».

Η επιστολή, που στάλθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Molecular Psychiatry, υποστηρίζει ότι η καθηγήτρια Moncrieff και οι συνεργάτες της επέλεξαν επιλεκτικά να αναλύσουν μόνο ιστορικές μελέτες που υποστήριζαν τη θεωρία ότι δεν υπήρχε σχέση μεταξύ σεροτονίνης και κατάθλιψης.

Δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία ότι η κατάθλιψη σχετίζεται με τη σεροτονίνη

Η Joanna Moncrieff, MD και η ομάδα της ανέλυσαν συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις για να προσδιορίσουν εάν τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με την κατάθλιψη.

Οι ερευνητές εξέτασαν 361 πιθανές μελέτες για την ανάλυση και τελικά επέλεξαν 17 άρθρα που πληρούσαν τα κριτήρια συμπερίληψης της ανασκόπησης.
Από 361 πιθανές μελέτες, επιλέχθηκαν 17 για την ανασκόπηση, συμπεριλαμβανομένων μετα-αναλύσεων, συστηματικών ανασκοπήσεων και μελέτης γενετικής συσχέτισης.

Η ανασκόπηση περιλάμβανε εξετάσεις του 5-HT και του μεταβολίτη του 5-υδροξυινδολεοξικού οξέος (5-HIAA) σε «σωματικά υγρά», διαθεσιμότητα υποδοχέα 5HT1A και πρωτεΐνης μεταφορέα σεροτονίνης (SERT) σε απεικονιστικές και μεταθανάτιες μελέτες, έρευνες πολυμορφισμών γονιδίου SERT, αλληλεπιδράσεις μεταξύ SERT και στρες στην κατάθλιψη και επιπτώσεις της μείωσης της τρυπτοφάνης στη διάθεση.

Η υπόθεση της τρυπτοφάνης υποδηλώνει ότι η κατάθλιψη συμβαίνει μέσω της μείωσης της τρυπτοφάνης, η οποία μειώνει τη διαθέσιμη σεροτονίνη. Σύμφωνα με την ανασκόπηση, δύο διασταυρούμενες μελέτες ασθενών με κατάθλιψη που λάμβαναν επί του παρόντος ή είχαν λάβει πρόσφατα αντικαταθλιπτική αγωγή δεν έδειξαν ουσιαστικά αποτελέσματα εξάντλησης και δεδομένα από μελέτες που αφορούσαν εθελοντές σε μεγάλο βαθμό δεν έδειξαν καμία επίδραση.

Η καθηγήτρια Moncrieff και οι συνεργάτες της κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία ότι η κατάθλιψη σχετίζεται ή προκαλείται από χαμηλότερες συγκεντρώσεις σεροτονίνης ή δραστηριότητα». Και απαντά για τους ακαδημαϊκούς: «Η ουσία είναι ότι οι συγγραφείς δεν ήθελαν να κάνουμε την ανασκόπηση επειδή δεν ήθελαν να αποκαλυφτεί το μυστικό ότι δεν υπάρχουν στοιχεία βιολογικής βάσης στην κατάθλιψη.»

Όλο Υγεία

Scroll to Top