Κολικός νεφρού: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα – 8 τρόποι να το αντιμετωπίσετε στο σπίτι

κολικός νεφρού

Ο κολικός νεφρού μπορεί να είναι μια επώδυνη κατάσταση που σχετίζεται άμεσα με τις πέτρες στα νεφρά. Ενώ ορισμένες πέτρες είναι μικρές και περνούν ακίνδυνα από το σώμα, άλλες μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές όπως λοιμώξεις και νεφρική βλάβη.

Γνωστές και ως νεφρικές πέτρες ή νεφρολιθίαση, οι πέτρες στα νεφρά αποτελούνται από σκληρά, στερεά απόβλητα που συσσωρεύονται στα νεφρά και σχηματίζουν κρυστάλλους.

Πέτρες στα νεφρά: Πώς το τυρί επηρεάζει τον κίνδυνο να εμφανιστούν – Ποια τρόφιμα να αποφεύγουμε

Τι είναι ο κολικός νεφρού

Ο κολικός του νεφρού είναι πόνος που μπορεί να εμφανιστεί όταν μια πέτρα κολλήσει σε κάποιο σημείο του ουροποιητικού συστήματος. Άλλες διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος, όπως λοίμωξη, σπασμός ή στένωση μπορεί επίσης να προκαλέσουν πόνο.

Οι πέτρες σχηματίζονται όταν συσσωρεύονται ορυκτά ή άλλες ουσίες, κολλάνε μεταξύ τους και δημιουργούν κρυστάλλους. Αυτές οι πέτρες μπορούν να εντοπιστούν σε οποιοδήποτε μέρος του ουροποιητικού συστήματος -στα νεφρά (πέτρες στα νεφρά), στην ουροδόχο κύστη (πέτρες στην ουροδόχο κύστη) ή στους ουρητήρες (πέτρες στον ουρητήρα). Ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση του λίθου, ο κολικός νεφρού μπορεί να κυμαίνεται από ήπιος έως σοβαρός.

Πώς επηρεάζει ο κολικός νεφρού το σώμα

Μια πέτρα στο ουροποιητικό σύστημα μπορεί να είναι τόσο μικρή όσο ένας κόκκος άμμου ή τόσο μεγάλη όσο μια μπάλα του γκολφ. Όσο μεγαλώνουν οι πέτρες, τόσο πιο επώδυνες μπορεί να γίνουν. Υπολογίζεται ότι το 5% έως το 15% του πληθυσμού εμφανίζει κολικό νεφρού.

Μπορώ να έχω κολικό νεφρού χωρίς πέτρες;

Σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ, αυτό είναι πράγματι πιθανό. Μερικές φορές οι σπασμοί του ουρητήρα ή της ουροδόχου κύστης μπορεί να προκαλέσουν νεφρικό κολικό. Αυτοί οι σπασμοί συμβαίνουν όταν οι μύες του ουρητήρα ή της ουροδόχου κύστης συστέλλονται ξαφνικά, με αποτέλεσμα αίσθημα καύσου ή κράμπας. Οι σπασμοί του ουρητήρα ή της ουροδόχου κύστης μπορεί να συμβούν με ή χωρίς πέτρες στο ουροποιητικό σύστημα.

Ποια είναι τα συμπτώματα του κολικού νεφρού

Το πιο κοινό προειδοποιητικό σημάδι του νεφρικού κολικού είναι ο έντονος πόνος στα πλευρά στην πληγείσα πλευρά του σώματος, μεταξύ των κάτω πλευρών και του ισχίου. Αυτός ο πόνος μπορεί να ακτινοβολεί στην πλάτη, στη βουβωνική χώρα ή στην κάτω κοιλιακή χώρα. Ο κολικός νεφρού μπορεί να εμφανιστεί κατά κύματα και συχνά συνοδεύεται από ναυτία και έμετο.

Νεφρά: 10 σημάδια ότι δεν λειτουργούν σωστά – Μπορεί να κινδυνεύετε από νεφρική νόσο

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν σε συνδυασμό με κολικό νεφρού περιλαμβάνουν:

 • Επώδυνη ούρηση (πόνος όταν ουρείτε)
 • Αίμα στα ούρα
 • Θολά ούρα
 • Αλλαγές στα ούρα, όπως δύσοσμο ούρα, ούρηση περισσότερο ή λιγότερο από το συνηθισμένο ή επείγουσα ανάγκη για ούρηση
 • Κρύσταλλοι στα ούρα
 • Πυρετός
 • Κρυάδες

Τι προκαλεί τον κολικό νεφρού

Οι πέτρες του ουροποιητικού είναι η κύρια αιτία του κολικού των νεφρών. Εάν η πέτρα περιορίζει τη ροή των ούρων, μπορεί να προκαλέσει αυξημένη πίεση και φλεγμονή. Οι πέτρες μπορούν να σχηματιστούν στο ουροποιητικό σας σύστημα για διάφορους λόγους, όπως:

 • Αφυδάτωση.
 • Υπερβολικό ασβέστιο στα ούρα
 • Υπερβολική πρωτεΐνη στη διατροφή
 • Ορισμένα φάρμακα
 • Καταστάσεις του γαστρεντερικού σωλήνα, όπως η ελκώδης κολίτιδα ή η νόσος του Crohn
 • Υπερπαραθυρεοειδισμός

Υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν κολικό νεφρού. Εάν δεν διαπιστωθεί ότι οι πέτρες είναι η πηγή του πόνου, ο γιατρός μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ουρολόγο για περαιτέρω εξετάσεις.

Ποιο είναι το καλύτερο αναλγητικό για τις πέτρες στα νεφρά

Τα αναλγητικά όπως η ακεταμινοφαίνη, η ιβουπροφαίνη και η νατριούχος ναπροξένη μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του ήπιου νεφρικού κολικού. Εάν έχετε έντονο πόνο, ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει ισχυρότερα παυσίπονα. Εάν ο κολικός του νεφρού οφείλεται σε σπασμούς του ουρητήρα, ο γιατρός μπορεί να σας δώσει φάρμακα για να χαλαρώσουν οι μυς και να μειωθεί η ενόχληση.

Κολικός νεφρού: Πώς αντιμετωπίζεται στο σπίτι

Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν τον κολικό νεφρού και τις πέτρες στα νεφρά στο σπίτι χρησιμοποιώντας θεραπείες όπως μηλόξυδο, χυμό ροδιού και τσάι πικραλίδας. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά τους δεν έχει αποδειχθεί κλινικά. Εάν αισθάνεστε ότι εμφανίζεται μια πέτρα στα νεφρά -ή θέλετε να αποτρέψετε τη δημιουργία μελλοντικών λίθων- δοκιμάστε αυτές τις μεθόδους.

 1. Μείνετε ενυδατωμένοι: Η υψηλή πρόσληψη νερού συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο σχηματισμού πέτρας στα νεφρά. Επίσης, ποτά όπως ο καφές, το τσάι, η μπύρα, το κρασί και ο χυμός πορτοκαλιού έχουν και αυτά συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο.
 2. Αυξήστε την πρόσληψη κιτρικού οξέος: Ένας εύκολος τρόπος για να καταναλώσετε περισσότερο κιτρικό οξύ είναι να τρώτε περισσότερα εσπεριδοειδή, όπως γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια, λεμόνια ή λάιμ.
 3. Περιορίστε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά: Το οξαλικό οξύ είναι ένα αντιθρεπτικό συστατικό που βρίσκεται σε πολλές φυτικές τροφές, συμπεριλαμβανομένων των φυλλωδών λαχανικών, των φρούτων, των λαχανικών και του κακάο.
 4. Μην παίρνετε υψηλές δόσεις βιταμίνης C: Η υψηλή πρόσληψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C μπορεί να αυξήσει την απέκκριση του οξαλικού στα ούρα, καθώς κάποια ποσότητα της βιταμίνης μπορεί να μετατραπεί σε οξαλικό εντός του σώματος. Ωστόσο, η βιταμίνη C από πηγές τροφίμων, όπως τα λεμόνια, δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο πέτρας.
 5. Λάβετε αρκετό ασβέστιο: Μια δίαιτα υψηλή σε ασβέστιο έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο σχηματισμού πέτρες στα νεφρά.
 6. Περιορίστε το αλάτι: Η υψηλή πρόσληψη νατρίου, συστατικού του επιτραπέζιου αλατιού, μπορεί να αυξήσει την απέκκριση ασβεστίου μέσω των ούρων, η οποία είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για πέτρες στα νεφρά.
 7. Αυξήστε την πρόσληψη μαγνησίου: Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού λίθων στα νεφρά από οξαλικό ασβέστιο.
 8. Καταναλώνετε λιγότερες ζωικές πρωτεΐνες: Η υψηλή πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης μπορεί να αυξήσει την απέκκριση ασβεστίου και να μειώσει τα επίπεδα κιτρικού. Επιπλέον, οι πηγές ζωικής πρωτεΐνης είναι πλούσιες σε πουρίνες. Αυτές οι ενώσεις διασπώνται σε ουρικό οξύ και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων ουρικού οξέος.

Θεραπείες για τον κολικό νεφρού

Η θεραπεία του νεφρικού κολικού εξαρτάται από τον τύπο της πέτρας που έχετε. Υπάρχουν διάφοροι τύποι λίθων του ουροποιητικού, όπως:

 • Πέτρες ασβεστίου (από οξαλικό ασβέστιο ή φωσφορικό ασβέστιο)
 • Πέτρες ουρικού οξέος (από συμπυκνώματα ουρικού οξέος)
 • Πέτρες στρουβίτη (από στρουβίτη, ορυκτό)
 • Πέτρες κυστίνης (παρασκευάζονται από κυστεΐνη, μια χημική ουσία που παράγεται από μια σπάνια πάθηση που ονομάζεται κυστινουρία).

Η θεραπεία εξαρτάται επίσης από το μέγεθος της πέτρας του ουροποιητικού.

Θεραπεία νεφρικού κολικού για μικρές πέτρες

Εάν έχετε μια μικρή πέτρα στο ουροποιητικό σύστημα, πιθανόν να μπορεί να περάσει έξω από το σώμα σας όταν ουρήσετε. Θα πρέπει να πίνετε πολλά υγρά για να βοηθήσετε να περάσει η πέτρα και ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα για να βοηθήσουν στον πόνο. Μπορεί επίσης να σας ζητήσει να ουρήσετε μέσα από ένα σουρωτήρι. Αυτό συλλαμβάνει τυχόν θραύσματα λίθων ούρων, ώστε να αναλυθούν στο εργαστήριο.

Θεραπεία νεφρικού κολικού για μεγάλες πέτρες

Είναι απίθανο να περάσουν μεγαλύτερες πέτρες μέσω των ούρων. Έτσι, ο γιατρός μπορεί να συστήσει μια διαδικασία για την αφαίρεσή τους, όπως:

 • Λιθοτριψία κρουστικού κύματος. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, τα κρουστικά κύματα κατευθύνονται στις πέτρες του ουροποιητικού για να τις σπάσουν σε μικρότερα κομμάτια. Στη συνέχεια, αυτά τα μικρότερα κομμάτια μπορούν να περάσουν όταν ουρήσετε.
 • Ουρητηροσκόπηση. Ο χειρουργός εισάγει έναν λεπτό, φωτισμένο σωλήνα με μια μικροσκοπική κάμερα στην ουρήθρα. Αυτό τον βοηθά να βρει και να αφαιρέσει την πέτρα ή να τη σπάσει σε μικρότερα κομμάτια και να αφαιρέσει τα θραύσματα.
 • Διαδερμική νεφρολιθοτομή. Αυτή η διαδικασία, που εκτελείται για την αφαίρεση λίθων στα νεφρά, περιλαμβάνει μια μικρή τομή στην πλάτη για πρόσβαση στα νεφρ. Αυτό προορίζεται συνήθως για μεγαλύτερες πέτρες.
 • Ουρητηριακό στεντ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να τοποθετήσει ένα στεντ στον ουρητήρα για να μειώσει την απόφραξη και να βοηθήσει να περάσουν οι πέτρες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μία χειρουργικές επεμβάσεις για τη θεραπεία των λίθων.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top