Κράνμπερι για ουρολοιμώξεις: Μπορεί πράγματι να την προλάβει ή να τη θεραπεύσει;

κράνμπερι

Ο χυμός ή τα συμπληρώματα κράνμπερι είναι δημοφιλείς θεραπείες για λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, αλλά τα επιστημονικά στοιχεία για το εάν λειτουργούν αποτελεσματικά είναι ανάμεικτα.

Το 50-60% των γυναικών εμφανίζουν ουρολοίμωξη τουλάχιστον μία φορά και αυτή η κοινή βακτηριακή λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει συχνή, επώδυνη ή αιματηρή ούρηση.

Παρακάτω, θα διαβάσετε τι δείχνει η έρευνα και τι λένε οι ειδικοί σχετικά με το εάν τα συμπληρώματα κράνμπερι βοηθούν στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων.

Χυμός vs συμπληρωμάτων κράνμπερι

Αυτή η ποικιλία μούρων πιστεύεται ότι βοηθά στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων επειδή περιέχειν ενώσεις γνωστές ως προανθοκυανιδίνες τύπου Α (PAC), που μπορεί να εμποδίσουν τα βακτήρια να προσκολληθούν στα τοιχώματα του ουροποιητικού συστήματος.

«Πολλοί χυμοί μπορεί να μην περιέχουν αρκετές PAC για να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης και οι περισσότεροι χυμοί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, επομένως οι ασθενείς με διαβήτη θα πρέπει να τους χρησιμοποιούν με προσοχή», δήλωσε η Lauren Stewart, επίκουρη καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας και ουρολογίας στο NYU Langone Health.

Μερικοί άνθρωποι στρέφονται σε συμπληρώματα κράνμπερι αντί των χυμών, καθώς αυτά μπορεί να έχουν πιο συμπυκνωμένες περιεχόμενες PAC, αλλά η έρευνα είναι περιορισμένη.

Τι δείχνουν οι έρευνες

Μια μελέτη του 2017 με λιγότερους από 40 συμμετέχοντες πρότεινε ότι τα συμπληρώματα κράνμπερι μπορεί να είναι αποτελεσματικά ως προληπτικό μέτρο για άτομα που εμφανίζουν υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού.

Οι συγγραφείς μιας ανασκόπησης 50 μελετών του 2023 κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα προϊόντα κράνμπερι μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων σε γυναίκες με συχνές ουρολοιμώξεις, σε παιδιά με λοίμωξη του ουροποιητικού και σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε διαδικασίες που αφορούν την ουροδόχο κύστη.

Τα τρέχοντα στοιχεία δεν υποστηρίζουν τη χρήση αυτής της ποικιλίας μούρων σε ηλικιωμένους, άτομα με προβλήματα κένωσης της ουροδόχου κύστης ή έγκυες γυναίκες.

Τα στοιχεία από μια μετα-ανάλυση 26 μελετών το 2021 έδειξαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων μείωσε τη συχνότητα εμφάνισης ουρολοιμώξεων σε ευαίσθητους πληθυσμούς. Ωστόσο, οι συγγραφείς σημείωσαν ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες υψηλής ποιότητας με μεγάλα μεγέθη δείγματος για την επαλήθευση των αποτελεσμάτων.

Συστάσεις σχετικά με το κράνμπερι

Το 2020, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δήλωσε ότι δεν αντιτίθεται σε ισχυρισμούς σχετικά με την κατανάλωση ορισμένων προϊόντων κράνμπερι και μειωμένου κινδύνου υποτροπιάζουσας λοίμωξης του ουροποιητικού σε υγιείς γυναίκες.

Αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι χυμοί και συμπληρώματα μπορούν συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου επαναλαμβανόμενης λοίμωξης του ουροποιητικού, εφόσον οι ετικέτες σημειώνουν ότι ο ισχυρισμός υποστηρίζεται από περιορισμένα επιστημονικά στοιχεία.

Η Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία συμπεριέλαβε επίσης μια υπό όρους σύσταση για την υποστήριξη αυτής της ποικιλίας μούρων ως προληπτικό μέτρο για γυναίκες με υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις στις κατευθυντήριες οδηγίες του 2022. Ωστόσο, τα συμπληρώματα δεν πρέπει να θεωρούνται ως θεραπεία για λοιμώξεις του ουροποιητικού.

«Εάν έχετε ήδη ουρολοίμωξη, τα χάπια δεν θα θεραπεύσουν τη λοίμωξη, αλλά ούτε θα την επιδεινώσουν. Δεν χρειάζεται να σταματήσετε να παίρνετε τα συμπληρώματα εάν λαμβάνετε επίσης θεραπεία για ενεργό λοίμωξη του ουροποιητικού», δήλωσε στο Verywell ο James Anaissie, ουρολόγος στο Memorial Hermann στο Χιούστον.

Δοσολογία συμπληρωμάτων

Καμία κλινική δοκιμή δεν έχει αξιολογήσει διαφορετικές δόσεις, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι ακόμα σαφές πόση ποσότητα συμπληρώματος και σε ποια μορφή είναι η καλύτερη για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων.

Ένας από τους εγκεκριμένους από το FDA ισχυρισμούς υγείας αναφέρει: «Περιορισμένα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι με την καθημερινή κατανάλωση 500 mg συμπληρώματος διατροφής κράνμπερι, υγιείς γυναίκες που είχαν ουρολοίμωξη μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο υποτροπιάζουσας λοίμωξης του ουροποιητικού».

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες συνιστούν να αναζητάτε συμπληρώματα που περιέχουν προανθοκυανιδίνες τύπου Α (PACs).

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top