To απλό λάθος που όλοι κάνουμε τον χειμώνα και μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο

χειμώνα

Βρετανός ειδικός υπογραμμίζει ότι παρά τον ψυχρότερο και συννεφιασμένο καιρό του χειμώνα, εξακολουθούμε να κινδυνεύουμε να αναπτύξουμε καρκίνο του δέρματος.

Σύμφωνα με το NHS, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι καρκίνου του δέρματος, με έναν από αυτούς να είναι το μελάνωμα. Ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου είναι η έκθεση στις ακτίνες UV. Αυτές προέρχονται από τον ήλιο όλο το χρόνο, ακόμα κι αν ο ουρανός είναι γεμάτος σύννεφα.

Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες για μελάνωμα περιλαμβάνουν την ηλικία και το ανοιχτό δέρμα, τον μεγάλο αριθμό σπίλων και το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος.

«Διατρέχουμε κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος και κατά τους χειμερινούς μήνες. Ακόμη και όταν έχει κρύο ή συννεφιά, οι ακτίνες UV μπορούν να βλάψουν το δέρμα μας. Οι ακτίνες UVA παραμένουν σταθερές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και μπορούν να περάσουν από τα σύννεφα και την ομίχλη», εξήγησε ο Δρ. Paul Banwell, ιδρυτής της Μονάδας Μελανώματος και Καρκίνου του Δέρματος (MASCU) στο East Grinstead της Βρετανίας.

Πόσο σημαντικό είναι το αντηλιακό τον χειμώνα

Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θεωρούν ότι είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουν αντηλιακό το χειμώνα. Αλλά ο ειδικός λέει ότι δεν πρέπει να αγνοήσουμε τη χρήση του σημαντικού αυτού προϊόντος καθώς μπορεί να μας προστατεύσει από τον καρκίνο του δέρματος και τον χειμώνα.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Express.co.uk ο ειδικός, είπε ότι η παράβλεψη του αντηλιακού το χειμώνα θα μπορούσε να φέρει άσχημα νέα για τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, καθώς το αντηλιακό είναι ένας προστατευτικός παράγοντας. «Ο εξωτερικός καιρός σίγουρα δεν πρέπει να μας δίνει την εντύπωση ότι είμαστε προστατευμένοι από τον ήλιο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δρ. Banwell.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ο καρκίνος του δέρματος θεωρείται πλέον ένας από τους πιο συχνούς καρκίνους στο Ηνωμένο Βασίλειο, με 16.000 νέα θύματα κάθε χρόνο. Σύμφωνα με την Cancer Research UK, το μελάνωμα είναι η 20η πιο κοινή αιτία θανάτου από καρκίνο στη χώρα, αντιπροσωπεύοντας το 1% όλων των θανάτων από καρκίνο. Την τελευταία δεκαετία, τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του δέρματος έχουν αυξηθεί κατά περίπου το ένα τρίτο (32%).

Πώς να προστατευτείτε από τον καρκίνο του δέρματος

Ο γιατρός λοιπόν υποστηρίζει την καθημερινή χρήση αντηλιακού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Όταν επιλέγετε ένα αντηλιακό, οργανικό ή χημικό, πρέπει να αναζητάτε ένα ευρέως φάσματος ώστε να προστατεύεστε από τις ακτίνες UVA και UVB.

«Για να επιτύχετε τη μέγιστη προστασία ενάντια στην υπεριώδη ακτινοβολία, το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται σε οποιοδήποτε σημείο εκτίθεται στον ήλιο, ακόμα και στο τριχωτό της κεφαλής», τόνισε.

Εκτός από το ότι ξεχνάμε να βάλουμε αντηλιακό τον χειμώνα, ο ειδικός σημειώνει πως ένα ακόμη πρόβλημα είναι πως πολλοί άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν αρκετό αντηλιακό, με τον Δρ, Banwell να λέει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι «βάζουν αντηλιακό πολύ αραιά», πράγμα που σημαίνει ότι η προστασία μειώνεται.

Ο γιατρός εξήγησε ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι καρκίνου του δέρματος, που σημαίνει ότι τα συμπτώματα ποικίλλουν. Ωστόσο, συνέστησε να προσέχετε μια πληγή ή περιοχή του δέρματος που δεν επουλώνεται εντός τεσσάρων εβδομάδων, φαίνεται ασυνήθιστη ή πονάει, έχει φαγούρα ή αιμορραγεί.

Επιπλέον, θα πρέπει επίσης να ελέγχονται τυχόν χρωματισμένοι σπίλοι που αλλάζουν χρώμα, μέγεθος, περίγραμμα ή αιμορραγούν, γίνονται ανασηκωμένοι ή σχηματίζουν κρούστα. Ο Δρ Banwell πρόσθεσε: «Αν ανησυχείτε για μια περιοχή του δέρματός σας ή κάτι έχει αλλάξει, ζητήστε επαγγελματική συμβουλή».

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top