Μακροζωία: Τρεις γυναίκες από 41 έως 64 ετών αποκαλύπτουν πώς κατάφεραν να επιβραδύνουν τη γήρανση

μακροζωία
  • Τρεις γυναίκες διαφορετικών ηλικιών μοιράζονται τις συνήθειες και τις παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής που ακολουθούν για να επιβραδύνουν τη βιολογική τους γήρανση.
  • Η Lil Eskey προσπαθεί να κοιμάται επαρκώς, να ενσωματώνει την κίνηση στην καθημερινότητά της και να αποφεύγει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Η Julie Gibson Clark εστιάζει στην άσκηση (ενδυνάμωση και cardio), στην κατανάλωση λαχανικών και υγιεινής πρωτεΐνης και στον επαρκή ύπνο.
  • Η Amy Hardison κάνει αερόβια για 50 χρόνια, 6 ημέρες την εβδομάδα και τρώει υγιεινά και με μέτρο.

Για κάποιες γυναίκες η ηλικία είναι  απλώς ένας αριθμός. Μπορεί να μην είναι δυνατό να σταματήσουμε το πέρασμα του χρόνου, αλλά ορισμένες υγιεινές συνήθειες μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της βιολογικής ηλικίας και την ενίσχυση της μακροζωίας, λένε οι ειδικοί.

«Καθώς μεγαλώνουμε, οι ικανότητές μας να εκτελούμε ορισμένες σωματικές και γνωστικές εργασίες μειώνονται, ενώ οι κίνδυνοι για ασθένειες και τελικά θάνατο αυξάνονται», δήλωσε στο Fox News Digital ο Chris Mirabile, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της NOVOS, μιας εταιρείας συμπληρωμάτων μακροζωίας στη Νέα Υόρκη.

«Αν και αυτές οι αλλαγές συσχετίζονται με τη χρονολογική ηλικία, η βιολογική ηλικία είναι πιο ακριβής προγνωστικός παράγοντας, επειδή εξετάζει τα άτομα και πόσο καλά -ή άσχημα- γερνούν», προσθέτει.

Εάν μια γυναίκα 40 ετών έχει βιολογική ηλικία 35, σημαίνει ότι βρίσκεται βιολογικά στο ίδιο σημείο με μια μέση 35χρονη, είπε ο Mirabile – άτι που σημαίνει σημαντική μείωση του κινδύνου για ασθένειες και θάνατο, συν αυξημένη ικανότητα για δραστηριότητες που σχετίζονται με υψηλή ποιότητα ζωής.

Τα μυστικά μακροζωίας 3 γυναικών σε διαφορετικά στάδια της ζωής

Για τον μήνα υγείας των γυναικών, τρεις γυναίκες σε τρία διαφορετικά στάδια της ζωής τους μοιράστηκαν πώς αψηφούν την ηλικία μέσω απλών πρακτικών και παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής.

Όλες οι γυναίκες συμμετείχαν στην εξάμηνη δοκιμή των NOVOS Core and Boost, συμπληρωμάτων που έχουν σχεδιαστεί για να επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, έκαναν τρία επιγενετικά τεστ, τα οποία ανέλυσαν το DNA μέσω ενός μικρού δείγματος αίματος για να μετρήσουν τον «ρυθμό γήρανσής τους».

Η 41χρονη Lil Eskey έχει ακόμα μικρά παιδιά

Η Lil Eskey είναι μια νοικοκυρά και μαμά 41 ετών, πρώην εκπαιδεύτρια γυμναστικής στο Phoenix της Αριζόνα. Μεγαλώνοντας, είχε συχνά αλλεργίες και συνεχή πονόλαιμο.

μακροζωία
Lil Eskey

«Ο τρόπος που το αντιμετώπιζε η μαμά μου ήταν να μου δίνει συχνά αντιβιοτικά όταν ήμουν παιδί. Επίσης είχα προβλήματα με το έντερο το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου, οπότε η πορεία μου προς την υγεία και την ευεξία προήλθε από την προσπάθεια να καταλάβω τι συνέβαινε με το σώμα μου», είπε στο Fox News Digital.

Το να δίνει προτεραιότητα στον ύπνο της είναι το σημαντικότερο που κάνει η Eskey για την υγεία της. «Ο καλός ύπνος είναι τόσο υποτιμημένος. Το να έχεις μια σταθερή ώρα ύπνου και αφύπνισης είναι πολύ σημαντικό για τη συνολική ευεξία. Όλα λειτουργούν πολύ καλύτερα όταν είσαι ξεκούραστος, μεταξύ των οποίων και στρεσογόνοι παράγοντες στη ζωή ή οτιδήποτε συμβαίνει με το μυαλό», λέει.

Η Eskey προσπαθεί επίσης να ενσωματώσει την κίνηση στη ζωή της όπου είναι δυνατόν. «Όταν πηγαίνω τον γιο μου στο νηπιαγωγείο, τον πηγαίνω με το ποδήλατο. Το ίδιο ισχύει για οτιδήποτε βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά, όπως τα ψώνια. Θέλω να είμαι απόλυτα παρούσα για τα παιδιά μου και να διατηρήσω ένα επίπεδο ενέργειας και ζωτικότητας στη ζωή».

μακροζωία
Lil Eskey

Μετά το δείπνο, η οικογένεια πηγαίνει συχνά έξω για βόλτες με ποδήλατο ή πηδά στο τραμπολίνο. Όσον αφορά την ψυχική υγεία, η Eskey έχει πάρει την απόφαση να μην χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ακούω οτιδήποτε είναι πολύ σημαντικό και θα τσεκάρω τις ειδήσεις περιστασιακά για να δω ποιες πληροφορίες χρειάζομαι, αλλά για μένα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνονται απλώς σαν ένας επιπλέον στρεσογόνος παράγοντας στο σώμα», είπε.

Η Eskey και η οικογένειά της συχνά πειραματίζονται με διαφορετικές πρακτικές υγείας. «Ακούω διαφορετικά podcast για την υγεία και τη φυσική κατάσταση για να μάθω για νέες επιστήμες ή νέες ιδέες. Μετά θα το δοκιμάσω για να δω τι λειτουργεί. Για παράδειγμα, συνειδητοποίησα ότι αισθάνομαι πολύ καλύτερα όταν έχω μερικές ώρες μεταξύ του τελευταίου γεύματος και του ύπνου μου».

μακροζωία
Lil Eskey

Η 55χρονη Julie Gibson Clark εστιάζει στην κίνηση

Μια υπεύθυνη ανθρώπινου δυναμικού που ζει στο Phoenix της Αριζόνα, η Julie Gibson Clark είπε ότι εστιάζει σε επτά βασικούς τομείς για να βοηθήσει στην επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης.

Το πρώτο είναι η κίνηση, τόσο η προπόνηση ενδυνάμωσης όσο και η cardio. «Εστιάζω στην προπόνηση ενδυνάμωσης ολόκληρου του σώματος δύο φορές την εβδομάδα και σε συνδυασμό προπόνησης ζώνης 2 και Vo2Max την υπόλοιπη εβδομάδα», είπε στο Fox News Digital.

Στη διατροφή της, η Clark επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στα λαχανικά. «Ανακατεύω μαγειρεμένα χόρτα και λαχανικά, περίπου 1 κιλό συνολικά κάθε μέρα. Ξεκίνησα από λιγότερο (περίπου 110 γραμμάρια) και πρόσθετα περίπου 28 γραμμάρια την εβδομάδα».

Η Clark δίνει επίσης προτεραιότητα σε 90 έως 100 γραμμάρια υγιεινής πρωτεΐνης κάθε μέρα: ένα μείγμα από vegan πρωτεΐνη, κολλαγόνο και υγιεινά κρέατα και αυγά που εκτρέφονται σε βοσκότοπους. Ο ύπνος είναι επίσης μεγάλη προτεραιότητα για την ίδια. «Είναι δύσκολο να αποδώσεις καλά σε οτιδήποτε χωρίς σωστό ύπνο», είπε.

μακροζωία
Julie Gibson Clark

Οι σάουνες και το κρύο ντους είναι ένα άλλο μέρος της τακτικής ρουτίνας του Clark. «Αυτό είναι το φυσικό μου αντικαταθλιπτικό και βοηθά στην εστίαση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για όποιον παλεύει με κακή διάθεση ή στρεσογόνες στιγμές, συνιστώ ανεπιφύλακτα να το δοκιμάσετε», προτείνει.

Η Clark άρχισε επίσης το διαλογισμό το 2019, τον οποίο περιέγραψε ως «κάτι που αλλάζει το άγχος και τον ύπνο». «Μου αρέσει να σκέφτομαι πρακτικές μακροζωίας όπως το τρίπτυχο: άσκηση, σωστή διατροφή και προτεραιότητα στον ύπνο. Είκοσι λεπτά κάθε απόγευμα βελτιώνει τον ύπνο μου και μου επιτρέπει να επαναπροσδιορίσω τα επίπεδα του στρες κατά τη διάρκεια της ημέρας», εξηγεί.

μακροζωία
Julie Gibson Clark

Η 64χρονη Amy Hardison κάνει την άσκηση διασκεδαστική

Μια συγγραφέας και γιαγιά 11 ετών στη Mesa της Αριζόνα, η Amy Hardison είχε πάντα σταθερές συνήθειες υγείας και άσκησης. «Ασκούμαι αερόβια μια ώρα την ημέρα, έξι ημέρες την εβδομάδα για 50 χρόνια και σπάνια χάνω μια μέρα. Πάντα ακούω ένα ηχητικό βιβλίο ενώ ασκούμαι, κάνοντας το ακόμα πιο διασκεδαστικό», είπε στο Fox News Digital.

Οι αγαπημένες ασκήσεις του Hardison περιλαμβάνουν το κολύμπι και την άσκηση στο ελλειπτικό. «Μου αρέσει να γυμνάζομαι στο σπίτι -στους άλλους αρέσει να πηγαίνουν στο γυμναστήριο και να έχουν έναν προπονητή. Κάνε ό,τι λειτουργεί για σένα και κάνε το με συνέπεια», συμβούλεψε.

μακροζωία
Amy Hardison

Όσον αφορά τη διατροφή και την άσκηση, η φιλοσοφία της Hardison είναι να βρεις κάτι που αγαπάς με το οποίο μπορείς να τηρείς μακροπρόθεσμα.

«Η γήρανση θα σε πάει σε μέρη που δεν έχεις πάει ποτέ. Μερικοί άνθρωποι κόβουν τελείως τη ζάχαρη από τη διατροφή τους, συχνά επειδή τείνουν να τρώνε πάρα πολύ μόλις ξεκινήσουν. Άλλοι, όπως εγώ, τρώνε μικρές ποσότητες κάθε μέρα», εξηγεί.

Αν και η Hardison κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει σωματικά υγιής και διανοητικά διαυγής, αναγνωρίζει ότι υπάρχει όριο σε αυτό που μπορεί να ελέγξει.

μακροζωία
Amy Hardison

«Υπάρχει ακόμη και ένα όριο στο πόσο είμαι διατεθειμένη να επενδύσω στη μακροζωία. Η ζωή είναι για να τη ζεις και να την απολαμβάνεις. Υπάρχουν τόσα πολλά να μάθεις και να βιώσεις. Αγκάλιασε τη φυσική παρακμή με χιούμορ και προοπτική», καταλήγει.

Παραπομπές

  1. Scientific evidence behind NOVOS
Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top