Μακροζωία: 6 αλλαγές στον τρόπο ζωής που μειώνουν κατά 73% τον κίνδυνο θανάτου

μακροζωία

Οι συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής λέγεται συχνά ότι είναι η συνταγή για μεγαλύτερη μακροζωία και ποιότητα ζωής.

Ενώ η υγιεινή διατροφή ή η άσκηση συχνά ξεχωρίζουν ως τα πιο ισχυρά όπλα που μπορείτε να προσθέσετε στο οπλοστάσιό σας προστασίας από τη θνησιμότητα, μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, προτείνει ότι η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική.

Στην πραγματικότητα, η υιοθέτηση έξι υγιεινών συνηθειών θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου κατά 73%. Η ερευνητική ομάδα κατέληξε στα ευρήματά της εξετάζοντας 719.147 βετεράνους ηλικίας 40 έως 99 ετών. Η μελέτη πρότεινε να υιοθετήσετε τις ακόλουθες έξι αλλαγές για την ενίσχυση της μακροζωίας σας.

6 αλλαγές για την ενίσχυση της μακροζωίας

  1. Άσκηση
  2. Αποχή από το κάπνισμα
  3. Υγιεινή διατροφή
  4. Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ
  5. Ύπνος
  6. Κοινωνική ζωή

1. Άσκηση

Η σωματική δραστηριότητα μείωσε τον κίνδυνο θανάτου μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη κατά 46%. Η μελέτη θεώρησε τα 150 λεπτά μέτριας άσκησης ή 75 λεπτά έντονης άσκησης εβδομαδιαίως ως το χαμηλότερο όριο για σωματική δραστηριότητα.

2. Αποχή από το κάπνισμα

Μια άλλη σημαντική συνήθεια του τρόπου ζωής ήταν η ζωή χωρίς τσιγάρα. Το να μην έχετε καπνίσει ποτέ μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο θανάτου.

3. Υγιεινή διατροφή

Ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή γεμάτη με τρόφιμα φυτικής προέλευσης θα είστε σε θέση να μειώσετε τον κίνδυνο κατά 21%, σύμφωνα με τη μελέτη. Ωστόσο, οι ερευνητές τόνισαν ότι είναι σημαντικό να επιλέγουμε τα πιο υγιεινά τρόφιμα φυτικής προέλευσης και όχι οποιαδήποτε φυτικά τρόφιμα.

4. Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ

Η χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ και η μη συχνή υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ήταν ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να προωθήσει τη μακροζωία.

5. Ύπνος

Ο ύπνος αποκατάστασης επτά έως εννέα ωρών βρέθηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 19%.

6. Κοινωνική ζωή

Το τελευταίο κομμάτι του παζλ ήταν οι θετικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου κατά 5%.

Η μελέτη εξέτασε επίσης παράγοντες όπως η κατάθλιψη, το άγχος και ο εθισμός στα οπιοειδή. Η αποχή από το ένα από τα δύο σχετίστηκε με μείωση της θνησιμότητας κατά 29% και 38%, αντίστοιχα. Είναι ενδιαφέρον ότι η διαταραχή των οπιοειδών σημείωσε χαμηλότερη βαθμολογία ως επιβλαβής συμπεριφορά από τη σωματική αδράνεια.

Ενώ η συμμόρφωση μόνο με τις έξι αλλαγές στον τρόπο ζωής που αναφέρονται παραπάνω θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου κατά 73%, η υιοθέτηση ή η αποχή και από τους οκτώ παράγοντες θα μπορούσε να μειώσει τη θνησιμότητα κατά 87%.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top