Σαρδέλες: Η τροφή που προστατεύει την καρδιά, προλαμβάνει την κατάθλιψη, ανακουφίζει τον πόνο και καταπολεμά τις φλεγμονές

τροφές

Αυτή την θρεπτική και νόστιμη τροφή μπορείτε να τη βρείτε φρέσκια ή σε κονσέρβα και σε κάθε περίπτωση έχει πολλά οφέλη για την υγεία σας.

Ειδικά, αν είστε λάτρης των ψαριών, θα χαρείτε να μάθετε ότι υπάρχει ένα πολύ υγιεινό ψάρι, γεμάτο με θρεπτικά συστατικά και πολλά οφέλη που ίσως πρέπει να αρχίσετε να τα συμπεριλαμβάνετε πιο συχνά στα εβδομαδιαία προγράμματα γευμάτων σας.

Τι είναι οι σαρδέλες

Οι σαρδέλλες είναι δημοφιλείς στη μεσογειακή κουζίνα και συχνά χρησιμοποιούνται σε διάφορες μορφές, όπως τηγανητές, ψητές, αλατισμένες ή και ωμές σε μαρινάτα. Είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και προσφέρουν έναν χαρακτηριστικό αλμυρό γεύση. Συχνά σερβίρονται ως μεζές ή ενσωματώνονται σε διάφορες σαλάτες και πιάτα.

Τα οφέλη

  1. Προστατεύουν τον εγκέφαλο και προλαμβάνουν την κατάθλιψη
  2. Μπορεί να προστατεύουν από καρκίνο
  3. Οι σαρδέλες μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του προδιαβήτη τύπου 2.
  4. Ανακουφίζουν τον πόνο στον αυχένα
  5. Προλαμβάνουν τις φλεγμονές

1.Προστατεύουν τον εγκέφαλο και προλαμβάνουν την κατάθλιψη

Οι ηλικιωμένοι που τρώνε τακτικά ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε DHA, συμπεριλαμβανομένων των σαρδελών, έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν φυσιολογική απεικόνιση του εγκεφάλου τους αν υποβληθούν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου σε σύγκριση με εκείνους που τρώνε τηγανητό ψάρι ή έχουν χαμηλότερη κατανάλωση θαλασσινών, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του 2008. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η έλλειψη Ω-3 λιπαρών οξέων, που περιέχονται στα λιπαρά ψάρια, σχετίζεται με την εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης στους ενηλίκους ή του Συνδρόμου Ελλειματικής Προσοχής στα υπερκινητικά παιδιά.

2. Μπορεί να προστατεύουν από καρκίνο

Πολύχρονες έρευνες έχουν δείξει πως μια διατροφή που περιέχει ψάρι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων, καθώς και να προσφέρει προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου.

3. Οι σαρδέλες μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

Μερικές μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η κατανάλωση σαρδέλας μπορεί να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη και το οξειδωτικό στρες, γεγονός που δείχνει ότι το μικρό αυτό ψάρι μπορεί να έχει κάποιες αντιδιαβητικές ιδιότητες. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους, αφού υπάρχει μια μικρή έρευνα που συσχετίζει την κατανάλωση σαρδέλας με τον διαβήτη τύπου 2. Σε μια πρόσφατη μελέτη, σε μια ομάδα ηλικιωμένων ενηλίκων με προδιαβήτη χορηγήθηκαν σαρδέλες στη διατροφή τους μόνο δύο φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια 12 μηνών. Αυτό ήταν αρκετά σημαντικό για να τους προστατεύσει από την ανάπτυξη διαβήτη.

4. Ανακουφίζουν τον πόνο στον αυχένα

Αμερικανοί ειδικοί στο πλαίσιο σχετικής μελέτης διαπίστωσαν ότι η λήψη Ω-3 λιπαρών οξέων μπορεί να μειώσει τους πόνους στον αυχένα και τη μέση, αλλά και να περιορίσει ανάγκη φαρμακευτικής θεραπείας, καθώς αυτά μετατρέπονται στον οργανισμό σε αντιφλεγμονώδη συστατικά. Στην έρευνα μετείχαν 125 άτομα, που αντιμετώπιζαν τον πόνο στη μέση με παυσίπονα. Οι ειδικοί εμπλούτισαν τη διατροφή των εθελοντών με 2400 mg Ω-3 λιπαρά οξέα για 2 εβδομάδες και κατόπιν μείωσαν την ποσότητα στα 1200 mg για άλλες 2 εβδομάδες. Μετά από ένα μήνα, το 59% των ερωτηθέντων είχαν κόψει τα φάρμακα, ενώ το 60% δήλωσαν ότι ο πόνος περιορίστηκε σημαντικά από τη στιγμή που έλαβαν τα συμπληρώματα.

5. Προλαμβάνουν τις φλεγμονές

Τα ψάρια που είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά, όπως οι σαρδέλες, ο σολομός, ο κολιός και η ρέγκα, βοηθούν στην καταπολέμηση φλεγμονών, αυξάνοντας τη ροή του αέρα στον οργανισμό και προστατεύοντας τους πνεύμονες από κρυολογήματα και λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Όλο Υγεία

Scroll to Top