Μπορεί η άσκηση να προκαλέσει κήλη; Οι ειδικοί του Κλίβελαντ απαντούν

κήλη

Η κήλη είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια τρύπα που αναπτύσσεται στο κοιλιακό τοίχωμα μέσω της οποίας όργανα ή λίπος δημιουργούν ένα ορατό εξόγκωμα. Μπορεί να εμφανιστεί ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, το βάρος ή το επίπεδο φυσικής κατάστασης.

Στην πραγματικότητα, οι σκληρές προπονήσεις μπορεί να ευθύνονται για μια κήλη. Η γενική χειρουργός Ajita Prabhu της Κλινικής του Κλίβελαντ εξηγεί τη σχέση μεταξύ κήλης, άρσης βαρών και άσκησης.

Μπορεί η άρση βαρών και η άσκηση να προκαλέσουν κήλη;

Συχνά ακούμε ότι οι ομφαλοκήλες και οι βουβωνοκήλες είναι συνέπειες της άρσης βαρών. Αλλά η Δρ. Prabhu λέει ότι η κατάσταση είναι συνήθως λίγο πιο περίπλοκη από αυτό.

«Λόγω του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσεται η ανατομία μας στη μήτρα, μια ορισμένη ποσότητα αδυναμίας είναι συχνά παρούσα κατά τη γέννηση, συνήθως στο κοιλιακό τοίχωμα κοντά στον αφαλό ή τη βουβωνική χώρα. Οι κήλες είναι συχνές και πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να τις αναπτύσσουν σε αυτές τις περιοχές, ακόμη και χωρίς το επιπλέον φορτίο της άρσης βαρών», εξηγεί.

Σύμφωνα με τη Δρ. Prabhu, οτιδήποτε αυξάνει την πίεση μέσα στην κοιλιά -βήχας, άρση, φτέρνισμα ή κατάρρευση- μπορεί να καταπονήσει την αδύναμη περιοχή και να προκαλέσει κήλη. Οπότε, ναι, η άσκηση ή η άρση βαρών μπορεί να προκαλέσουν κήλη, αλλά εάν έχετε προδιάθεση, η κρίση βήχα ή η δυσκοιλιότητα είναι εξίσου πιθανό να την κάνουν να εμφανιστεί.

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποιοι άνθρωποι θα αναπτύξουν κήλη, επομένως δεν είμαι σίγουρη ότι αξίζει να αποφύγουμε τη σωματική δραστηριότητα από φόβο ότι μπορεί να αναπτυχθεί κήλη. Συνήθως συμβουλεύω τους ασθενείς μου να ζήσουν τη ζωή τους όπως θα έκαναν πάντα», λέει η Δρ. Prabhu.

Πώς να αποτρέψετε την κήλη κατά την άσκηση

Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε μια κήλη. Συγκεκριμένα, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να κάνετε τις εντατικές ασκήσεις που απολαμβάνετε -όπως η άρση βαρών- όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς.

 • Μην ξεχάσετε να κάνετε προθέρμανση

Η σημασία της προθέρμανσης πριν την ενασχόληση με οποιοδήποτε είδος σωματικής δραστηριότητας δεν πρέπει να παραγνωρίζεται. Μπορεί όμως μια ρουτίνα προθέρμανσης να αποτρέψει τον σχηματισμό κήλης;

Η Δρ. Prabhu λέει ότι είναι απίθανο, αλλά εξακολουθεί να είναι μια καλή ιδέα. Όταν κάνουμε προθέρμανση, ανεβάζουμε τον καρδιακό μας ρυθμό και τη θερμοκρασία του σώματός μας. Η κυκλοφορία μας βελτιώνεται, πράγμα που σημαίνει ότι φτάνει περισσότερο οξυγόνο στους μύες μας. Οι μύες που θερμαίνονται είναι πιο ευέλικτοι και λιγότερο επιρρεπείς σε τραυματισμούς.

 • Γνωρίζετε τα όριά σας και επικεντρωθείτε στη φόρμα

Η υπερβολική άσκηση μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες. Μπορεί να υπερβάλλετε σε οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα, αλλά η άρση βαρών είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη εάν θέλετε να αποφύγετε μια κήλη.

Όταν επιλέγετε ένα βάρος που θα σηκώσετε, να έχετε κατά νου ότι ο στόχος είναι να μπορείτε να κάνετε άνετα μερικά σετ των 10 έως 15 επαναλήψεων. Εάν καταπονείτε τους μύες σας από την αρχή, προσπαθείτε να σηκώσετε πάρα πολύ.

Ένας άλλος λόγος για να μην το παρακάνουμε: Όταν καταπονούμαστε πολύ, η φόρμα μας τείνει να υποφέρει. Προχωράμε πολύ γρήγορα, σηκώνουμε με την πλάτη αντί για τα γόνατά μας, ξεχνάμε να αναπνέουμε. Αυτά αυξάνουν την πιθανότητα για κάθε είδους τραυματισμό, συμπεριλαμβανομένων των κηλών.

 • Αν πονάει, μην το κάνετε

Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο κάψιμο από την άσκηση και στον πόνο. Η Δρ. Prabhu είναι κατηγορηματική σε αυτό: «Είναι εντάξει να προπονείστε σκληρά και να νιώθετε λίγο άβολα, αλλά είναι σημαντικό να σταματήσετε οποιαδήποτε δραστηριότητα προκαλεί έντονο πόνο».

Επιτρέπεται η άσκηση όταν έχετε κήλη;

Η ανησυχία για την ανάπτυξη κήλης δεν πρέπει να σας εμποδίζει να κάνετε τα είδη άσκησης που σας αρέσουν, αλλά τι κάνετε εάν έχετε ήδη κήλη; Είναι ασφαλής η άσκηση; Υπάρχουν ασκήσεις που πρέπει να αποφεύγετε; Η γρήγορη και απλή απάντηση είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Δεν είναι όλες οι κήλες ίδιες. Ενώ οι περισσότερες χρήζουν χειρουργικής επέμβασης, μερικές είναι αρκετά μικρές ώστε να αφεθούν χωρίς θεραπεία. Μια σοβαρή κήλη, από την άλλη, μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπιστεί γρήγορα για να αποφευχθούν επικίνδυνες επιπλοκές.

Σε γενικές γραμμές, η Δρ. Prabhu συμβουλεύει να μην κάνετε οτιδήποτε πολύ κοπιαστικό ή οτιδήποτε απαιτεί σημαντική πίεση ή καταπόνηση. Οι ασκήσεις χαμηλής έντασης όπως το περπάτημα, το κολύμπι ή η ποδηλασία είναι συνήθως ασφαλείς, αλλά θα πρέπει να συζητηθούν εκ των προτέρων με τον γιατρό σας.

Πιθανότατα θα προτείνει να μην ασχοληθείτε με:

 • Ασκήσεις υψηλής πρόσκρουσης.
 • Δραστηριότητες σχεδιασμένες για να στοχεύουν ή να τεντώνουν τους κοιλιακούς μύες.
 • Αθλήματα σωματικής πάλης.
 • Ασκήσεις που απαιτούν έντονη προσπάθεια

Η Δρ. Prabhu προσθέτει ότι ο γιατρός σας μπορεί να σας ενθαρρύνει να φοράτε προστατευτικό ρουχισμό για πρόσθετη υποστήριξη. Οι ζώνες κήλης και τα ρούχα συμπίεσης μπορούν να βοηθήσουν.

Τι γίνεται μετά από εγχείρηση;

«Εάν χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση, υπάρχουν εξαιρετικές επιλογές για την επιδιόρθωση της ομφαλοκήλης και βουβωνοκήλης, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για επέμβαση που κάνετε για πρώτη φορά», λέει η Δρ. Prabhu.

Το πόσο καιρό πρέπει να περιμένετε μετά την αποκατάσταση μιας κήλης για να αρχίσετε πάλι την άρση βαρών και την άσκηση, διαφέρει από άτομο σε άτομο. Αυτό επειδή:

 • Οι διαφορετικές κήλες απαιτούν διαφορετικά είδη επεμβάσεων αποκατάστασης, μερικές από τις οποίες είναι πιο επεμβατικές από άλλες.
 • Ορισμένες επιπλοκές της κήλης μπορεί να απαιτούν πρόσθετες διαδικασίες, θεραπείες ή χρόνο αποκατάστασης.
 • Μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε φυσικοθεραπεία για να ενισχύσετε τον πυρήνα σας, ανάλογα με τις περιστάσεις.
 • Αν και δεν είναι συνηθισμένο, μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν χρόνιο πόνο μετά από μια χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης κήλης που απαιτεί πρόσθετη θεραπεία.

Με λίγα λόγια, δεν θα πρέπει να ξεκινήσετε ξανά την άσκηση προτού ο γιατρός σας δώσει άδεια.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top