Μπορεί ο σκύλος μου να πάθει άνοια; Πώς να εντοπίσετε τα σημάδια και να υποστηρίξετε το κατοικίδιο σας

άνοια γάτες και σκύλοι κατοικίδια

Κι όμως γάτες και σκύλοι παθαίνουν άνοια. Παρατηρήστε τις αλλαγές στη συμπεριφορά του κατοικίδιου ζώου σας και δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να καθυστερήσετε την εξέλιξη της νόσου.

Είτε σας αρέσουν οι γάτες και είστε Cat Person είτε οι σκύλοι και ανήκετε στους Dog Person, η νόσος Αλτσχάιμερ και η άνοια είναι από τις πιο κοινές καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν, όχι μόνον οι άνθρωποι που γερνούν, αλλά και τα κατοικίδια.

Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι πόσα ζώα συντροφιάς πάσχουν από άνοια. Σύμφωνα με μια μελέτη, οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από 14 έως 35% του πληθυσμού των κατοικίδιων σκύλων ηλικίας 8 ετών και άνω. Μια άλλη μελέτη δείχνει ότι σχεδόν το ένα τρίτο των γατών ηλικίας 11 έως 14 ετών και το 50% των γατών 15 ετών και άνω επηρεάζονται. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι αυτοί οι αριθμοί είναι πιθανώς συντηρητικοί.

Σκύλοι, γάτες και άνοια: Τα συμπτώματα στα κατοικίδια

Εάν θέλετε να καταλάβετε εάν η γάτα ή ο σκύλος σας έχει άνοια, είναι σημαντικό να ξέρετε πώς συμπεριφέρεται φυσιολογικά. Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να σας υποψιάζουν:

 • Σύγχυση και αποπροσανατολισμός.
 • Χάνουν τις μαθημένες δεξιότητές του, όπως τη χρήση τουαλέτας.
 • Γαυγίζει, γρυλίζει και απομακρύνεται από τους ανθρώπους. Μάλιστα αν το κατοικίδιο σας είναι γάτα, κλαίει ή ουρλιάζει, κάποιες γάτες είναι ξύπνιες όλη τη νύχτα και φωνάζουν.
 • Αλλαγές στον κύκλο ύπνου-αφύπνισης τους.
 • Κάνουν την ανάγκη τους έξω από το κουτί ή δεν μπορούν να το βρουν ή την κάνουν όπου βρουν (ενώ είχαν κάνει εκπαίδευση τουαλέτας).
 • Εμφανίζουν φόβο σε γνώριμα μέρη ή καταστάσεις.
 • Υποφέρουν από άγχος αποχωρισμού.

Ποιες ιατρικές καταστάσεις μιμούνται τα συμπτώματα της άνοιας

Η έγκαιρη ενημέρωση ενός κτηνιάτρου για τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά ενός κατοικίδιου ζώου είναι σημαντική επειδή το κατοικίδιο μπορεί να έχει μια υποκείμενη ιατρική πάθηση  που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί.

Πολλές παθήσεις, όπως ο πόνος στις αρθρώσεις, ο καρκίνος, η απώλεια ακοής ή όρασης, η υπέρταση και η χρόνια νεφρική νόσος, μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα στα κατοικίδια που μοιάζουν με άνοια.

Ένα ζώο μπορεί επίσης να έχει σωματικές παθήσεις και άνοια ταυτόχρονα, όπως ένας ηλικιωμένος με άνοια μπορεί να έχει άλλα ιατρικά προβλήματα που σχετίζονται με την ηλικία.

Οι επιστήμονες μελετούν την άνοια των κατοικίδιων ζώων για να βοηθήσουν τα ζώα συντροφιάς και τους ανθρώπους τους να αντιμετωπίσουν και να κατανοήσουν καλύτερα τις ασθένειες του ανθρώπινου εγκεφάλου όπως το Αλτσχάιμερ.

Τι να κάνετε εάν υποψιάζεστε ότι το κατοικίδιό σας έχει άνοια

 • Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να αποκλείει άλλες ιατρικές καταστάσεις.
 • Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για τη θεραπεία, όπως φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής ή άλλα. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει εγκρίνει ένα φάρμακο που ονομάζεται σελεγιλίνη, το οποίο μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της άνοιας σε σκύλους. Μερικές φορές οι κτηνίατροι το χρησιμοποιούν και στις γάτες.
 • Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για το ποιες τροφές ενδέχεται να υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου.
 • Κρατήστε τα κατοικίδια σε μια ρουτίνα, καθώς μπορεί να έχουν πρόβλημα να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές.
 • Βελτιώστε το περιβάλλον τους. Παρέχετε ράμπες για να αποφύγουν τα σκαλοπάτια. Αφήστε ένα χαλάκι γιόγκα σε ένα πάτωμα που γλιστράει. Μερικοί σκύλοι μπορεί να σταματήσουν να μπαίνουν σε ορισμένα δωμάτια για να αποφύγουν το ξύλινο δάπεδο. Είναι σημαντικό να βρείτε τρόπους για να διατηρήσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.
 • Δώστε του καινούργια ερεθίσματα (παιχνίδια, διαφορετικές διαδρομές στη βόλτα, νέες εντολές).
 • Κάντε στον σκύλο σας χαλαρωτικά μασάζ για να απελευθερωθεί η ορμόνη ωκυτοκίνη (ορμόνη της ευτυχίας), η οποία του προσφέρει αίσθηση ασφάλειας.
 • Συνεχίστε την κοινωνική τους αλληλεπίδραση, είτε με άλλα κατοικίδια είτε με ανθρώπους και παίξτε μαζί τους.
 • Μειώστε το άγχος του. Διατίθενται ειδικοί διαχυτές που μειώνουν το άγχος σε γάτες και σκύλους.
 • Κάντε βόλτες για να ασκούνται. Η άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει τα ζώα να κοιμούνται καλύτερα τη νύχτα.

Μπορεί να προληφθεί η άνοια στα κατοικίδια;

Είναι άγνωστο εάν οι γνωστικές διαταραχές στα κατοικίδια μπορούν να προληφθούν. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει, όπως συμβαίνει στους ανθρώπους με άνοια. Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο στα σκυλιά αλλά αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι το στηρίξετε και να το αγαπάτε μέχρι τέλους.

 

Scroll to Top