Νέα θεραπεία μειώνει την «ορμόνη της πείνας» και οδηγεί σε απώλεια βάρους

νέα θεραπεία για απώλεια βάρους

Μια νέα θεραπεία απώλειας βάρους θα μπορούσε να είναι προ των πυλών με μια καινοτόμο ενδοσκοπική διαδικασία που αφαιρεί (καίει) το βλεννογόνο του στομάχου για να μειώσει την παραγωγή γκρελίνης, μιας ορμόνης που πυροδοτεί την πείνα, με αποτέλεσμα μειωμένη όρεξη και σημαντική απώλεια βάρους, σύμφωνα με μια πρώτη δοκιμή σε ανθρώπους που παρουσιάστηκε στο Digestive Disease Week (DDW) 2024.

Η εξάμηνη δοκιμή στην οποία συμμετείχαν 10 γυναίκες ασθενείς με παχυσαρκία οδήγησε σε απώλεια σωματικού βάρους κατά 7,7% και μείωση κατά περισσότερο από 40% στα επίπεδα γκρελίνης νηστείας. Οι ασθενείς ανέφεραν μέσω επικυρωμένων ερωτηματολογίων ότι η πείνα τους μειώθηκε περισσότερο από το ένα τρίτο. Η διαδικασία προκάλεσε επίσης μείωση της χωρητικότητας του στομάχου κατά 42%, σύμφωνα με ένα τυπικό τεστ ποτού.

«Η παχυσαρκία είναι μια χρόνια, δια βίου ασθένεια που προβλέπεται να επηρεάσει σχεδόν το μισό πληθυσμό των ΗΠΑ έως το 2030. Η επίδρασή της στη συνολική υγεία, την ποιότητα ζωής και το παγκόσμιο κόστος υγειονομικής περίθαλψης είναι τεράστια και χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερες θεραπευτικές επιλογές», είπε ο κύριος συγγραφέας Christopher McGowan, γαστρεντερολόγος και ιατρικός διευθυντής της κλινικής True You Weight Loss.

«Αυτή η σχετικά σύντομη, εξωνοσοκομειακή, μη χειρουργική διαδικασία μπορεί να διευκολύνει την απώλεια βάρους και να περιορίσει σημαντικά την πείνα. Επίσης, θα μπορούσε να είναι μια επιπλέον επιλογή για ασθενείς που δεν θέλουν ή δεν είναι κατάλληλοι για φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, όπως το Wegovy και το Ozempic. , ή βαριατρική χειρουργική», πρόσθεσε.

Πώς λειτουργεί η νέα θεραπεία για την απώλεια βάρους

Η διαδικασία, μια ενδοσκοπική αφαίρεση του βλεννογόνου, στοχεύει τη γκρελίνη, την κύρια ορμόνη της πείνας που ελέγχει την όρεξη, αλλάζοντας την επένδυση του στομάχου όπου παράγεται η ορμόνη.

Η κατάλυση ξεκινά όταν ένας ενδοσκόπος εισάγει υγρό για να προστατεύσει τους υποκείμενους ιστούς του στομάχου και στη συνέχεια χρησιμοποιεί μια μικροσκοπική συσκευή για να αφαιρέσει -ή να κάψει- τη βλεννογόνο επένδυση του άνω τμήματος του στομάχου, γνωστή ως γαστρικό βυθό.

Τα αισθήματα πείνας προέρχονται από το γαστρικό βυθό όταν ο θάλαμος αδειάζει, οδηγώντας σε αυξημένη παραγωγή γκρελίνης. Η πείνα υποχωρεί καθώς ο γαστρικός βυθός γεμίζει με τροφή και μειώνεται η παραγωγή γκρελίνης. Η αφαίρεση του βλεννογόνου μειώνει τον αριθμό των κυττάρων που παράγουν γκρελίνη.

«Η παχυσαρκία και το βάρος είναι πολύ περίπλοκα και ρυθμίζονται από πολλαπλές οδούς ορμονών. Αυτή η διαδικασία αλλάζει μία από αυτές τις πολλές οδούς που δυσκολεύουν τους ανθρώπους να χάσουν βάρος και να διατηρήσουν την απώλεια βάρους», είπε ο Δρ. McGowan. Τα επίπεδα γκρελίνης είναι συνήθως υψηλότερα σε ασθενείς με παχυσαρκία και αυξάνονται όταν οι άνθρωποι χάνουν βάρος για οποιονδήποτε λόγο, καθιστώντας δύσκολη τη διατήρηση της απώλειας βάρους.

Το μέλλον στις θεραπείες απώλειας βάρους

Προηγουμένως, η μόνη αποδεδειγμένη μέθοδος μείωσης της γκρελίνης ήταν η χειρουργική αφαίρεση ή η παράκαμψη του γαστρικού βυθού. Επί του παρόντος δεν υπάρχει φαρμακολογική μέθοδος μείωσης της γκρελίνης. Τα νεότερα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, όπως το Ozempic και το Wegovy, χρησιμοποιούν μια διαφορετική ορμονική οδό -το GLP-1.

Εάν η διαδικασία αποδειχθεί αποτελεσματική για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και σε μεγαλύτερες δοκιμές, θα μπορούσε να συμπληρώσει την ενδοσκοπική γαστρεκτομή (γαστρικό μανίκι), μια μη χειρουργική διαδικασία απώλειας βάρους που μειώνει το μέγεθος του στομάχου ή θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφερθεί ως εφάπαξ διαδικασία που αντικαθιστά ή συμπληρώνει άλλες θεραπείες.

«Αυτό είναι μόνο η αρχή. Η πρώτη ερώτηση ήταν αν μπορούμε να μειώσουμε ενδοσκοπικά την πείνα και τη γκρελίνη. Η απάντηση είναι: ναι, μπορούμε», κατέληξε ο Δρ. McGowan.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top