Γιατί οι νεαρές γυναίκες παθαίνουν καρκίνο του πνεύμονα πιο συχνά από τους άνδρες- Αποκαλυπτική μελέτη

καρκίνο του πνεύμονα

Έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Oncology έδειξε ότι υπάρχει διαφορά στις περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα μεταξύ των φύλων και συγκεκριμένα μεταξύ των ατόμων 35 έως 54 ετών, με τις γυναίκες να διαγιγνώσκονται σε υψηλότερα ποσοστά.

Ενώ η διαφορά για τον καρκίνο του πνεύμονα είναι μικρή –μία ή δύο επιπλέον περιστατικά για κάθε 100.000 γυναίκες– οι ερευνητές της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας πιστεύουν ότι είναι μια αρκετά μεγάλη απόκλιση που πρέπει να εξεταστεί.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο τόσο μεταξύ ανδρών όσο και γυναικών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Σε εθνικό επίπεδο, περίπου 197.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο και 136.000 πεθαίνουν από τη νόσο.

Οι γυναίκες κάτω των 50 ετών εμφανίζουν συχνότερα καρκίνο του πνεύμονα

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες συνεχίστηκε σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών, καθώς και μέσης ηλικίας, καθώς οι νεότερες γυναίκες με υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα φτάνουν σε μεγαλύτερη ηλικία.

Οι ερευνητές προσπαθούν να ανακαλύψουν τον λόγο πίσω από αυτή την ανισότητα μεταξύ των φύλων, καθώς και τον καλύτερο τρόπο για να βοηθήσουν τους ασθενείς. Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση απάντηση.

Ο Δρ. Narjust Florez, ογκολόγος στο Ινστιτούτο Καρκίνου Dana-Farber, είπε στους New York Times ότι παρά τη δημοφιλή πεποίθηση ότι ο καρκίνος του πνεύμονα εμφανίζεται περισσότερο σε ηλικιωμένους άνδρες που καπνίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, «εκατοντάδες γυναίκες πεθαίνουν από καρκίνο του πνεύμονα κάθε μέρα».

Ο Δρ. Florez πρόσθεσε ότι η προκατάληψη του φύλου στον ιατρικό τομέα θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τις εξετάσεις, καθώς οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να υποβληθούν σε εξετάσεις για καρκίνο του πνεύμονα.

«Έχω γυναίκες που έχουν έρθει με πίεση στο στήθος και φεύγουν από το γραφείο με το ηρεμιστικά. Και μετά, όταν αρχίζουν να έχουν αιμόπτυση, τότε είναι που κάποιος τις ακούει», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ειδικός.

Χωρίς περισσότερους παράγοντες κινδύνου οι γυναίκες από τους άνδρες

Ο επιπολασμός και η ένταση του καπνίσματος δεν είναι υψηλότερος στις νεότερες γυναίκες από ό,τι στους άνδρες -εκτός από ελαφρώς υψηλότερο επιπολασμό για εκείνους που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1960.

Επιπλέον, τα ευρήματα δεν έδειξαν υψηλότερες καρκινογόνες επιδράσεις του καπνίσματος στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, η υπερδιάγνωση είναι απίθανη επειδή συνέβη τόσο σε όγκους πρώιμου όσο και τελικού σταδίου και οι εκθέσεις σε επαγγελματικό περιβάλλον, όπως ο αμίαντος, έχουν μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, ανέφερε η μελέτη.

«Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να αποσαφηνιστούν οι λόγοι για την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα σε νεότερες γυναίκες», έγραψαν οι συγγραφείς και κατέληξαν:

«Εν τω μεταξύ, οι προσπάθειες διακοπής του καπνίσματος θα πρέπει να ενταθούν στις νεότερες και μεσήλικες γυναίκες και να ενθαρρυνθεί ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα στις γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο, τόσο σε επίπεδο επαγγελματιών υγείας όσο και σε επίπεδο κοινότητας».

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top