Οι 5 βιταμίνες που είναι απαραίτητες για καλύτερο σεξ και υγιές αναπαραγωγικό σύστημα

καλύτερο σεξ

Μάθετε με ποια θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες θα ενισχύσετε τη σεξουαλική σας διάθεση και πως αυτά συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του αναπαραγωγικού σας συστήματος.

Επιπλέον η λήψη τους μέσω των τροφών στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής θα επιβραδύνει τη γήρανση του οργανισμού και θα συμβάλει στην πρόληψη παθήσεων που συνδέονται με σεξουαλικά προβλήματα.

Οι 5 βιταμίνες για καλύτερο σεξ:

  1. Βιταμίνη C
  2. Βιταμίνη D
  3. Βιταμίνη Ε
  4. Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
  5. Η βιταμίνη Α

 

Βιταμίνη C

Θεωρείται ότι βελτιώνει τη σεξουαλική διάθεση και ότι προάγει την καλή λειτουργία των αναπαραγωγικών οργάνων προστατεύοντάς τα και από τις λοιμώξεις. Η βιταμίνη C αποτελεί, επίσης, ένα φυσικό αντιοξειδωτικό που μπορεί να καταστρέψει τις ελεύθερες ρίζες πριν αυτές μπορέσουν να μειώσουν τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου. Όσο πιο υψηλά είναι τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου, τόσο υψηλότερη είναι και η συγκέντρωση του οξυγόνου στο αίμα σας, προϋπόθεση απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος, αλλά και ολόκληρου οργανισμού. Δοκιμάστε φρέσκα μούρα, ακτινίδια για να λάβετε μια γερή δόση της βιταμίνης C. Θα τη βρείτε επίσης στα πορτοκάλια και τις πιπεριές.

Η βιταμίνη C Θεωρείται ότι βελτιώνει τη σεξουαλική διάθεση και ότι προάγει την καλή λειτουργία των αναπαραγωγικών οργάνων προστατεύοντάς τα και από τις λοιμώξεις.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι επίσης γνωστή ως βιταμίνη του ήλιου επειδή το σώμα σας την παράγει όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως. Φυσικά, η παραγωγή βιταμίνης D σας θα κυμαίνεται ανάλογα με τις εποχές και αυτό μπορεί να έχει αρκετά αρνητική επίδραση στο ανοσοποιητικό σας σύστημα και τη σεξουαλική σας απόδοση. Και υπάρχουν δύο τρόποι που μπορεί να βοηθήσει. Πρώτα απ ‘όλα, μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες με ανεπάρκεια σε αυτή τη βιταμίνη είχαν πάνω από 30% περισσότερες πιθανότητες να έχουν προβλήματα στη σεξουαλική τους ζωή. Ο λόγος είναι ότι παίζει ρόλο στην παραγωγή ορμονών και στα συνολικά επίπεδα τεστοστερόνης. Δεύτερον, μπορεί επίσης να παίζει ρόλο στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και στη βελτίωση της ροής του αίματος. Είναι κάτι που κάνει το Viagra, αλλά η βιταμίνη D θέλει περισσότερο χρόνο για το ίδιο αποτέλεσμα.

Βιταμίνη Ε

Η συγκεκριμένη βιταμίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ορμονών που εμπλέκονται στην αναπαραγωγική διαδικασία και αυξάνει τη σεξουαλική διάθεση. Στους άνδρες ενισχύει την παραγωγή τεστοστερόνης και συμβάλλει στην ενίσχυση της ανδρικής γονιμότητας. Επιπλέον η Ε συμβάλλει στην πρόληψη και τη θεραπεία της ακμής, του διαβήτη και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Θα τη βρείτε στο ελαιόλαδο, τα σπαράγγια, τα χόρτα, τα πράσινα γογγύλια, και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Η έλλειψη των βιταμινών του συμπλέγματος Β μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι, χωρίς ενέργεια, επομένως και χωρίς ιδιαίτερη διάθεση για σεξ. Θα τη βρείτε στα προϊόντα ολικής αλέσεως, στο συκώτι, στα μύδια, τον τόνο, τη μαγιά μπύρας, και τους ξηρούς καρπούς. Η βιταμίνη Β6, για παράδειγμα, αποτελεί έναν φυσικό ενισχυτή της λίμπιντο, επειδή βοηθά στον έλεγχο των αυξημένων επιπέδων προλακτίνης. Βοηθά επίσης στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, σεροτονίνης και ντοπαμίνης. Στους άνδρες με χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων η B6 φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση τους.

Η βιταμίνη Α

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α συνδέεται με μειωμένη παραγωγή των ορμονών του σεξ σε άνδρες και γυναίκες. Μπορεί επίσης να προκαλέσει συρρίκνωση των όρχεων στους άνδρες και ατροφία των ωοθηκών στις γυναίκες. Παίζει ρόλο στην παραγωγή οιστρογόνων και τεστοστερόνης. Τρώτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α, όπως γλυκοπατάτες, μάνγκο και βερίκοκα. Καλές πηγές αποτελούν τα αυγά, τα πράσινα λαχανικά και το κρέας.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top