Οι 6 βιταμίνες που δεν πρέπει να πάρετε ποτέ βράδυ

Βιταμίνες

Τα παρακάτω συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να λαμβάνονται το βράδυ. Δείτε ποια είναι και τι μπορεί να προκαλέσουν.

Οι βιταμίνες είναι χρήσιμες για την υγεία μας και ιδιαίτερα αν η διατροφή μας δεν είναι ισορροπημένη μπορούν να καλύψουν τα… διατροφικά κενά μας. Ωστόσο κάποιες βιταμίνες είναι λάθος να τις λαμβάνουμε το βράδυ. Δείτε ποιες είναι και τι να προσέξετε.

Οι 6 βιταμίνες

  1. Βιταμίνες Β
  2. Πολυβιταμίνες και ενεργειακά βότανα
  3. Βιταμίνη D
  4. Ασβέστιο
  5. Βιταμίνη C
  6. Ψευδάργυρος

 

1. Βιταμίνες Β

Οι βιταμίνες Β λαμβάνονται καλύτερα το πρωί γιατί μπορούν να σας δώσουν ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όλες οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β παίζουν ρόλο στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια και πιο γνωστή για αυτό είναι η βιταμίνη Β12. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει εξάντληση και αίσθημα θλίψης ή άγχους. Καθώς ο μεταβολισμός μας ενισχύεται από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αυτό μπορεί να έχει διεγερτική δράση και να προκαλέσει προβλήματα ύπνου εάν λαμβάνετε αυτές τις βιταμίνες αργά το βράδυ. Ευτυχώς, επειδή οι βιταμίνες Β είναι υδατοδιαλυτές, μπορούν να ληφθούν χωρίς φαγητό οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

2. Πολυβιταμίνες και ενεργειακά βότανα

Οι πολυβιταμίνες πρέπει να λαμβάνονται νωρίς την ημέρα γιατί εκτός από το ότι περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μπορεί να περιέχουν και άλλα συστατικά που δίνουν ενέργεια όπως καφεΐνη, εκχύλισμα πράσινου τσαγιού και συνένζυμο Q10. Αυτά τα συστατικά μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου σας.

Επίσης, τα φυτικά συμπληρώματα που δίνουν ενέργεια στον οργανισμό δεν πρέπει να λαμβάνονται το βράδυ, π.χ. σπαράγγια, γκουαράνα, τζίνσενγκ κ.λπ. για τον ίδιο λόγο.

3. Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή, πράγμα που σημαίνει ότι απορροφάται καλύτερα όταν συνδυάζεται με λιπαρά τρόφιμα. Σε μια μελέτη 50 ηλικιωμένων, φάνηκε ότι η κατανάλωση βιταμίνης D με ένα λιπαρό γεύμα αύξησε τη συγκέντρωσή της στο αίμα κατά 32% μετά από 12 ώρες σε σύγκριση με ένα γεύμα χωρίς λιπαρά. Καθώς συνιστάται η λήψη του με πλήρη γεύματα θα πρέπει να αποφεύγεται το βράδυ.

Επίσης, μια μελέτη έδειξε ότι όταν λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες, η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου. Ίσως επειδή το σώμα ερμηνεύει τη βιταμίνη D ως σημάδι ότι υπάρχει ηλιακό φως  (η βιταμίνη παράγεται λόγω της έκθεσης στον ήλιο) και επομένως μειώνει την παραγωγή μελατονίνης. Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D τη νύχτα, όταν τα επίπεδα μελατονίνης πρέπει κανονικά να αυξηθούν, μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σας. Σημειώστε, ωστόσο, ότι αυτή η μελέτη κατέγραψε μείωση της μελατονίνης στα 4.370 IU βιταμίνης D3 μια αρκετά μεγάλη ποσότητα.

4. Ασβέστιο

Η λήψη ασβεστίου τη νύχτα δεν επηρεάζει τον ύπνο σας, αλλά μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα ενός άλλου συμπληρώματος, του μαγνησίου, το οποίο προάγει τη χαλάρωση και συχνά συνιστάται να λαμβάνεται τη νύχτα. Είναι καλή ιδέα να λαμβάνετε μαγνήσιο πριν τον ύπνο γιατί μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε. Επειδή το ασβέστιο και το μαγνήσιο ανταγωνίζονται για την απορρόφηση, δεν πρέπει να καταναλώνονται ταυτόχρονα.

Ένας άλλος λόγος που δεν είναι καλό να λαμβάνετε ασβέστιο το βράδυ είναι επειδή η βιταμίνη D πρέπει να συνδυάζεται με πλήρη γεύματα. Η βιταμίνη D ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου και ως εκ τούτου αυτά τα δύο πρέπει να λαμβάνονται ταυτόχρονα. Σημειώστε ότι η δόση του ασβεστίου πρέπει να λαμβάνεται «σπασμένη» στα δύο. Από την άλλη, μια μελέτη έδειξε ότι η υπερβολική δόση βιταμίνης D και ασβεστίου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

5. Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) είναι υδατοδιαλυτή και εύπεπτη χωρίς την παρουσία γευμάτων, αλλά μπορείτε να την λαμβάνετε και με τα γεύματα. Το βράδυ δεν είναι η καλύτερη στιγμή γιατί η βιταμίνη C είναι όξινη και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όταν καταναλώνεται με άδειο στομάχι, ειδικά σε άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ( φυσικά η δοσολογία έχει σημασία).

Το ασκορβικό οξύ ασβεστίου είναι μια μορφή συμπληρώματος διατροφής – η μη όξινη μορφή της βιταμίνης C – που έχει αναπτυχθεί για να ανακουφίσει τον ερεθισμό του γαστρικού ασκορβικού οξέος σε άτομα με ευαίσθητο στομάχι, έλκη και εντερικά προβλήματα. Ο συνδυασμός με ασβέστιο εξουδετερώνει τις όξινες επιδράσεις του ασκορβικού οξέος.

6. Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι συχνά μέρος των πολυβιταμινών αλλά λαμβάνεται επίσης μόνος του ή σε συνδυασμό με βιταμίνη C. Η απορρόφησή του είναι πιο αποτελεσματική με άδειο στομάχι, αλλά μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να λαμβάνεται με ένα γεύμα και επομένως όχι αργά το βράδυ που το στομάχι είναι άδεια. Ο ψευδάργυρος ανταγωνίζεται τον σίδηρο και το ασβέστιο στην απορρόφηση, γι’ αυτό και η σύσταση να λαμβάνεται σε γεύματα που δεν περιέχουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top