Ποιο αντικείμενο στο σπίτι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο; Γιατρός προειδοποιεί

Ο δρ Scott Noord, σε αντάρτησή του στο instagram aρομακτική προειδοποιεί για ένα κοινό αντικείμενο στο σπίτι που «μπορεί να προκαλέσει καρκίνο».

Ένας γιατρός ισχυρίστηκε ότι ένα αντικείμενο που βρίσκεται συνήθως σε όλα τα σπίτια ενέχει πραγματικά κίνδυνο για την υγεία και μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.

Ο δρ Scott Noord

Το αντικείμενο στο σπίτι που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο

Ο δρ Scott Noorda είπε ότι η πλαστική κουρτίνα του μπάνιου από πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη για την υγεία σας, καθώς απελευθερώνουν επιβλαβείς χημικές ουσίες όταν θερμαίνονται από το νερό.

Ο 41χρονος γιατρός από τη Γιούτα των ΗΠΑ συνιστά να αλλάξετε την κουρτίνα του μπάνιου για να αποφύγετε προβλήματα. «Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν την πλαστική κουρτίνα του μπάνιου τους κάθε μέρα χωρίς να έχουν ιδέα ότι θα μπορούσε να προκαλέσει όχι μόνο παθήσεις όπως πονοκεφάλους και ερεθισμούς, αλλά και ενδεχομένως να συμβάλλει σε σημαντικά ζητήματα όπως η στειρότητα και ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου.

«Οι πλαστικές κουρτίνες μπάνιου κατασκευάζονται συχνά από πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), το οποίο είναι ένα είδος πλαστικού που περιέχει επιβλαβείς χημικές ουσίες».

Πρόσφατα μοιράστηκε ένα βίντεο στο TikTok, όπου έχει χιλιάδες οπαδούς, λέγοντας ότι οι άνθρωποι πρέπει να επιλέξουν κουρτίνες μπάνιου από ύφασμα, παρακάμπτοντας τις πλαστικές. Ο γιατρός είπε ότι μια σειρά χημικών μπορεί να βρεθεί σε προϊόντα από PVC – συμπεριλαμβανομένων διοξινών, φθαλικών ενώσεων, δισφαινόλης Α (BPA). «Αυτές είναι μια ομάδα χημικών ουσιών που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο. Μπορούν επίσης να βλάψουν το ανοσοποιητικό και το αναπαραγωγικό σας σύστημα, να επηρεάσουν τις ορμόνες σας και έχουν συνδεθεί με αναπαραγωγικά προβλήματα, αναπτυξιακά προβλήματα και καρκίνο».

Μια αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο, διαπίστωσε ότι ο μέσος άνθρωπος εισπνέει μικροπλαστικά που ισοδυναμεί με μια πιστωτική κάρτα κάθε εβδομάδα. Και μια μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι στο περιοδικό Environmental Science & Technology διαπίστωσε ότι μικροπλαστικά όπως το PVC βρέθηκαν σε δείγματα αίματος και καρδιακούς ιστούς ασθενών που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση. Η έκθεση σε τέτοιες χημικές ουσίες μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, ναυτία, απώλεια συντονισμού και ερεθισμό στα αυτιά, τη μύτη ή το λαιμό.

Ο δρ Noorda πρότεινε να εγκαταλείψουμε την πλαστική κουρτίνα και να αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις χωρίς PVC. «Ψάξτε για μια υφασμάτινη κουρτίνα που είναι κατασκευασμένη από φυσικό υλικό που πλένεται στο πλυντήριο, όπως βαμβάκι ή λινό. Αποφύγετε τις κουρτίνες που είναι κατασκευασμένες με PVC ή άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες. Σκεφτείτε μια γυάλινη πόρτα ντους ως μια πιο μόνιμη και βιώσιμη επιλογή. Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι τα κοινά, καθημερινά αντικείμενα θα μπορούσαν να μειώσουν την ποιότητα ζωής τους. Είναι ιδιαίτερα τραγικό όταν είναι τόσο κάτι τόσο φθηνό και εύκολο να αλλάξει» είπε ο γιατρός.

 

Όλο Υγεία

Scroll to Top