Άδωνις Γεωργιάδης: Όταν έχεις πληθώρα γιατρών και νοσηλευτών πέφτουν οι μισθοί

Γεωργιάδης

Το κράτος δεν βρίσκει εύκολα γιατρούς και νοσηλευτές για να προσλάβει στο ΕΣΥ, αλλά όμως δεν μπορούμε να φτάσουμε τους μισθούς άλλων χωρών, είπε ο Α. Γεωργιάδης.

Τη δυσκολία της Πολιτείας να προσελκύσει γιατρούς και νοσηλευτές  στο ΕΣΥ περιέγραψε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. «Οι προσλήψεις έχουν ξεκινήσει. Κάνουμε διαρκώς προκηρύξεις. Όμως, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τώρα σε σχέση με το παρελθόν, είναι ότι πια δεν βρίσκουμε εύκολα γιατρούς και νοσηλευτές».

«Εμείς κάνουμε προσλήψεις, αλλά βγαίνουν άγονες. Δεν φτάνει να πει το κράτος, «θέλω να προσλάβω 6.000 γιατρούς και νοσηλευτές. Πρέπει και να βρει 6.000 γιατρούς και νοσηλευτές», είπε.

Ο υπουργός έφερε ως παράδειγμα το ζήτημα με τους αναισθησιολόγους. «Για παράδειγμα, το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα στο εθνικό σύστημα υγείας είναι η έλλειψη αναισθησιολόγων. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να κάνεις χειρουργείο χωρίς αναισθησιολόγο. Προφανώς θα πρέπει να αυξήσουμε τα κίνητρα για να έρθει κάποιος αναισθησιολόγος να δουλέψει στο εθνικό σύστημα υγείας».

Μισθολογικές ανισότητες του ΕΣΥ έναντι άλλων ευρωπαϊκών συστημάτων

Ο υπουργός Υγείας, ανέφερε ότι το ΕΣΥ προσπαθεί να αναγνωστεί μισθολογικά συστήματα υγείας άλλων ευρωπαϊκών χωρών. «Η Κύπρος δίνει 5.000 ευρώ το μήνα σε ένα γιατρό του δικού τους ΕΣΥ και δεν έχει γιατρούς. Η Ρουμανία δίνει 7.000 ευρώ.

Η έλλειψη γιατρών, ιδιαίτερα σε ορισμένες ειδικότητες σήμερα είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν είναι τόσο απλό. Εμείς στους αναισθησιολόγους όταν πάνε να κάνουν εφημερία δίνουμε 250 ευρώ ανά εφημερία. Το σύστημά μας προσπαθεί να ανταγωνιστεί. Δεν μπορούμε όμως να φτάσουμε τους μισθούς άλλων χωρών. Η ιδέα να πάμε το γενικό μισθό στο ΕΣΥ στα 10.000 ευρώ δεν μπορεί να γίνει. Δεν το αντέχει το κράτος. Να μιλάμε στα σοβαρά».

Σχολίασε μάλιστα και την αναφορά Έλληνα νοσηλευτή στην Ιρλανδία, ο οποίος για 12ωρη βάρδια τα Χριστούγεννα έλαβε 500 ευρώ. «Οι μεγάλοι μισθοί στη Ιρλανδία είναι συνέπεια της μεγάλης έλλειψης γιατρών και νοσηλευτών στη χώρα αυτή. Δεν είναι γιατί έχουν πληθώρα γιατρών. Όταν έχεις πληθώρα γιατρών και νοσηλευτών πέφτουν οι μισθοί», είπε.

Για το πρόβλημα της διακομιδής ασθενών από τα νησιά

«Έχω σκοπό να πάω στη Σύρο, γιατί είναι ένα νησί «κλειδί» και θέλω να δω τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να μη χρειάζεται να στέλνονται όλα τα περιστατικά κατευθείαν στην Αθήνα. Είμαστε σε επικοινωνία με το ΕΚΑΒ και με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε. Επίσης, θέλω να επεκτείνω το πρόγραμμα που είχε γίνει πιλοτικά στα νησιά του Αιγαίου για τη μεταφορά φαρμάκων μέσω drones, γιατί αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ και να μειώσουμε το κόστος και να έχουμε πιο εύκολη πρόσβαση των ανθρώπων σε υπηρεσίες Υγείας», είπε ο υπουργός.

Όλο Υγεία

Scroll to Top