Αμοιβή για τη συνταγογράφηση σκιαγραφικών για απεικονιστικές εξετάσεις ζητούν οι Ακτινολόγοι

γιατρός

Οι Ακτινολόγοι θεωρούν ότι η συνταγογράφηση σκιαγραφικών προϊόντων είναι ιατρική πράξη και προϋποθέτει την είσπραξη αμοιβής.

Πριν ένα μήνα τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο της αποκλειστικής συνταγογράφησης των σκιαγραφικών μέσων, που χρησιμοποιούνται για απεικονιστικές εξετάσεις αποκλειστικά και μόνο από ιατρούς Ακτινολόγους στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ.

Η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία ζητάει αμοιβή για συνταγογράφηση σκιαγραφικών, αλλά το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι δεν προβλέπεται οι πολίτες να πληρώνουν για συνταγογράφηση.

Η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία επισημαίνει ότι το μέτρο αυτό εντάχθηκε σε ΦΕΚ ήδη από το έτος 2011, μετά από σχετική γνωμοδότηση της Επιστημονικές Επιτροπής του ΕΟΦ από το έτος 2009, λαμβάνοντας συνεχείς παρατάσεις εφαρμογής του από τους εκάστοτε Υπουργούς Υγείας.

Γνωμοδότηση του ΠΙΣ

Η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία κοινοποίησε Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Η γνωμοδότηση μετά από διεξοδική ανάλυση της ισχύουσας νομοθεσίας και των αρχών της ιατρικής δεοντολογίας καταλήγει:

«Η συνταγογράφηση σκιαγραφικών προϊόντων από ιατρό Ακτινοδιαγνώστη προϋποθέτει την είσπραξη αμοιβής για την ιατρική αυτή πράξη, η οποία δεν περιλαμβάνεται στην αμοιβή του διαγνωστικού εργαστηρίου για την εξέταση, καθότι αποτελεί ξεχωριστή ιατρική πράξη.
Δεδομένων όλων των παραμέτρων, η αμοιβή για την συνταγογράφηση σκιαγραφικών προϊόντων από ιατρό Ακτινοδιαγνώστη καθορίζεται ελεύθερα και διαχωρίζεται εντελώς από την τυχόν συμμετοχή του ασφαλισμένου στο συνταγογραφούμενο φάρμακο, ή στην διενεργούμενη εξέταση με την χρήση αυτών των σκιαγραφικών προϊόντων».

Στελέχη του υπουργείου Υγείας σημειώνουν ότι το Ιδιωτικό Διαγνωστικό Εργαστήριο δηλώνει ότι αποδέχεται τους όρους αμοιβής με τον ΕΟΠΥΥ και πέραν αυτού απαγορεύεται να ζητήσει ή να εισπράξει οποιαδήποτε επιπλέον αμοιβή από τον ασφαλισμένο.

Όλο Υγεία

Scroll to Top