Έντονες αντιδράσεις προκαλούν τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή

απογευματινά χειρουργεία, Παπαγεωργίου

Σύσσωμη η αντιπολίτευση αντιδρά στα απογευματινά χειρουργεία και την επί πληρωμή λειτουργία τους, ενώ οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία αποφασίζουν απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση για λειτουργία απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή στο ΕΣΥ. Οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία αποφάσισαν απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση εξέδωσε ανακοινώσεις.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) προκήρυξε πανελλαδική απεργία για 22 Φεβρουαρίου, κάνοντας λόγο για «σχέδιο πλήρους κατάργησης κάθε έννοιας δωρεάν δημόσιας νοσοκομειακής περίθαλψης, σε τρία στάδια:
Απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και λοιπές επί πληρωμή ιατρικές πράξεις μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.
Έξοδος των γιατρών ΕΣΥ προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, χωρίς κανέναν σχεδόν περιορισμό.
Ανεξέλεγκτη είσοδος ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει αποφασίσει στάση εργασίας 8πμ-3μμ για τους εργαζόμενους στις δομές υγείας της Αττικής και 24ωρη απεργία στην Περιφέρεια. Πανελλαδική συγκέντρωση 8.30πμ στην Πλατεία Μαβίλης και «πορεία σωτηρίας» της Δημόσιας Υγείας προς το Υπουργείο Υγείας.

Τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, οι Προνοιακές Μονάδες βρίσκονται σε λειτουργικό αδιέξοδο εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού, αναφέρει η Ομοσπονδία. «Για τη δυσχερή λειτουργία του συστήματος γενεσιουργός αιτία είναι η ελλιπής χρηματοδότηση. Με Δημόσιες Δαπάνες Υγείας 5% του ΑΕΠ δεν φτιάχνει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρώπης είναι δύο μονάδες πάνω. Με τέτοιες δαπάνες θα υποβαθμίζεται συνεχώς η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, ο πολίτης θα βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το 40% των συνολικών δαπανών είναι ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Σε τέτοιο Σύστημα θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας δωρεάν περίθαλψης και όχι μέτρα όπως τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Προσθέτει ότι το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών των νοσοκομείων είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, όχι μόνο Αναισθησιολόγων, αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού. Οι λίστες αναμονής για τακτικά χειρουργεία είναι πάνω από δύο χρόνια σε πολλές χειρουργικές επεμβάσεις. Εκτιμά ότι «τα απογευματινά χειρουργεία θα λειτουργήσουν σε βάρος των πρωινών χειρουργείων. Όποιος έχει χρήματα θα έχει καλύτερες και περισσότερες ευκαιρίες να χειρουργηθεί».

Η Ομοσπονδία καταλήγει: «Δεν είναι αυτό το ΕΣΥ που θέλουμε. Θέλουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους τους ασθενείς. Ναι στην ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων και τα απογευματινά χειρουργεία όμως με το προσωπικό βάρδιας, από τη λίστα αναμονής, δωρεάν».

Αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης

ΠΑΣΟΚ: «Βάζουν ταφόπλακα στον δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας»

Σε ανακοίνωσή του ο Ιωάννης Τσίμαρης, Βουλευτή Ιωαννίνων & υπευθύνου Κ.Τ.Ε. Υγείας και του Τομέα Υγείας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τα απογευματινά χειρουργεία αναφέρει:

Η ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας για τη θέσπιση λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων βάζει ταφόπλακα στον δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ενώ κυβέρνηση και υπουργός αναγνωρίζουν ότι στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας είμαστε πρωταθλητές στην Ε.Ε., ορίζουν ότι οι πολίτες θα καταβάλουν από την τσέπη τους 300 εως 2.000 ευρώ για απογευματινό χειρουργείο.

Συγχρόνως, αναγνωρίζουν ότι το 40% των χειρουργικών αιθουσών δεν λειτουργούν σήμερα λόγω έλλειψης προσωπικού.

Αποτελεί μέγιστη παραπληροφόρηση η σύνδεση της μεταρρύθμισης του 2001 με τα απογευματινά χειρουργεία και το κόστος, που καλούνται να καταβάλουν οι ασθενείς.

Με ποιους γιατρούς θα εφαρμοστεί το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων, όταν σήμερα δεν επαρκούν οι ίδιοι γιατροί να διεκπεραιώσουν τα υφιστάμενα χειρουργεία;

Προ ημερών, ο Υπουργός Υγείας είχε δηλώσει για τη θέσπιση των απογευματινών χειρουργείων, ότι δύσκολα θα μπορέσει να εφαρμοστεί από πολλά νοσοκομεία λόγω έλλειψης προσωπικού και ότι το επόμενο βήμα θα είναι να παραχωρήσει το δικαίωμα να χρησιμοποιούν ιδιώτες γιατροί τις δομές του δημόσιου νοσοκομείου.

Πλανάται πλάνην οικτράν, αν θεωρεί ότι με τέτοιες αλχημείες το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής θα συναινέσει στην αλλοίωση του ΕΣΥ ως δημόσιου αγαθού. Το κοινωνικό κράτος είναι η ταυτότητά μας και δεν την παζαρεύουμε.

Θα είμαστε απέναντι υπερασπίζοντας τις ανάγκες των πολλών.

ΚΚΕ: «Ο «τιμοκατάλογος» του υπουργείου Υγείας νομιμοποιεί το «φακελάκι»

«Ο “τιμοκατάλογος” για τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ, αποτυπώνει με τον πιο κυνικό τρόπο τι σημαίνει για τους ασθενείς και όλο τον λαό η εμπορευματοποίηση της υγείας, την οποία έχουν προωθήσει βήμα-βήμα όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά και απογειώνει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ» επισημαίνει σε σχόλιό του, το ΚΚΕ.

«Φτάνουν στο σημείο να βάζουν ταρίφα στην κάθε επέμβαση, νομιμοποιώντας το “φακελάκι” και ωθώντας τον ασθενή να πληρώνει υπέρογκα ποσά, ώστε να μην περιμένει ολόκληρους μήνες» προσθέτει.

«Αυτό το αίσχος δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό από κανέναν! Τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλον τον λαό και για πραγματική ενίσχυση του ΕΣΥ. Το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη 22 Φλεβάρη».

Νέα Αριστερά: Αντί για προσλήψεις η κυβέρνηση «ανακαλύπτει» τα απογευματινά χειρουργεία

«Το ΕΣΥ καταρρέει σε όλη την επικράτεια και αντί για γενναία επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, με μαζικές προκηρύξεις μόνιμων θέσεων, με διπλασιασμό αποδοχών του προσωπικού και ουσιαστικά κίνητρα για την ένταξη και επιστημονική εξέλιξη των υγειονομικών στο ΕΣΥ, η κυβέρνηση ανακαλύπτει τα απογευματινά χειρουργεία» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Νέα Αριστερά.

Τονίζει ότι «στη χώρα που τέσσερις στους 10 πολίτες αναβάλουν την κάλυψη αναγκών υγείας γιατί δεν φτάνει το διαθέσιμο εισόδημά τους, και πάνω από το 60% των νοικοκυριών “βγάζει τον μήνα” μέχρι τη 19η μέρα, ο υπουργός Υγείας έχει το θράσος να ανακοινώνει τιμοκατάλογο για τα απογευματινά χειρουργεία».

Κυρ. Βελόπουλος: Ντροπή στον υπουργό και στη ΝΔ που ανήρτησαν τιμοκατάλογο χειρουργικών επεμβάσεων

«Η υγεία είναι ένα ανεκτίμητο αγαθό. Ντροπή στον υπουργό, ντροπή στη Νέα Δημοκρατία που ανήρτησαν τιμοκατάλογο χειρουργικών επεμβάσεων, από 300 ευρώ μέχρι 2.000 ευρώ», δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

«Και είναι μεγαλύτερη ντροπή, γιατί ο Έλληνας έχει πληρώσει. Έχει δώσει χρήματα για να έχει τα χειρουργεία δωρεάν», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, τονίζοντας ότι «στο βωμό του ιδιωτικού κέρδους των κολλητών και φίλων τους, καθυστέρησαν 100.000 και πλέον χειρουργεία, με συνέπεια σήμερα να τρίβουν τα χέρια τους αυτοί οι τύποι που οικονομάνε από την υγεία του ελληνικού λαού».

«Η υγεία είναι ανεκτίμητη και πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε όλους τους Έλληνες», κατέληξε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

«Σπαρτιάτες»: «Η κυβέρνηση βάζει “ταφόπλακα” στο ρημαγμένο ΕΣΥ»

Επίθεση στην κυβέρνηση για τα απογευματινά χειρουργεία εξαπολύουν οι «Σπαρτιάτες» υποστηρίζοντας ότι «βάζει “ταφόπλακα” στο ρημαγμένο ΕΣΥ».

Ειδικότερα, το κόμμα αναφέρει μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του: «Η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, ουσιαστικά αποτελεί τη ‘νομιμοποίηση’ για τα ‘φακελάκια’ στο χώρο της δημόσιας υγείας. Οι Έλληνες πολίτες που θα επιλέξουν τα απογευματινά χειρουργεία, για να αποφύγουν την πολύμηνη αναμονή στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας μια δημόσια υπηρεσία η οποία υπό κανονικές συνθήκες, σε όλα τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας, παρέχεται δωρεάν.

Το ‘καπέλο’ που θα κληθούν να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι ασθενείς θα κυμαίνεται από 300 έως 2.000 ευρώ. Η κυβέρνηση βάζει ‘ταφόπλακα’ στο ρημαγμένο ΕΣΥ».

Όλο Υγεία

Scroll to Top