ΠΟΕΔΗΝ: Ανέκδοτο τα απογευματινά χειρουργεία – Η υποστελέχωση αναστέλλει τα τακτικά χειρουργεία στο ΕΣΥ

χειρουργεία

Στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» σταμάτησαν τα τακτικά χειρουργεία από 1η Φεβρουαρίου, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.

Σύντομα αναμένεται να λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, στα πρότυπα των απογευματινών ιατρείων. Το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι η λειτουργία τους έχει πολλαπλά οφέλη για ασθενείς και προσωπικό, αλλά οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία αντιδρούν έντονα αναφέροντας ότι δημιουργούνται ασθενείς δύο ταχυτήτων, κάνοντας λόγο για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται η έκδοση διευκρινιστικών υπουργικών αποφάσεων για τον τρόπο λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων και τον τρόπο πληρωμής.

Την ξεκάθαρη θέσης της κατά των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή, υπογραμμίζει για άλλη μια φορά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), τονίζοντας ότι «το μέτρο αυτό με τον ασθενή να βάζει το χέρι στην τσέπη δεν είναι ολοήμερη λειτουργία. Σε ένα στελεχωμένο σύστημα θα έπρεπε να υπάρχει ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων με τακτικά χειρουργεία απόγευμα δωρεάν από τη λίστα αναμονής με το προσωπικό βάρδιας».
Τα απογευματινά χειρουργεία οδηγούν σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, αναφέρει η Ομοσπονδία.

Ανέκδοτο τα απογευματινά χειρουργεία

Η υποστελέχωση του ΕΣΥ οδηγεί σε αναστολή τακτικών χειρουργείων, τι στιγμή που το υπουργείο Υγείας εξαγγέλλει την λειτουργία άμεσα των απογευματινών χειρουργείων.
Η ΠΟΕΔΗΝ φέρνει ως παράδειγμα ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του ΕΣΥ, το «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, για να ενισχύσει τα επιχειρήματά της «για την ανέφικτη και χωρίς οφέλη για τον ασθενή απόφαση των απογευματινών χειρουργείων».

Από 1 Φεβρουαρίου σταμάτησαν τα τακτικά χειρουργεία λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, αναφέρει, προσθέτοντας ότι οι λίστες χειρουργείων του νοσοκομείου Παπανικολάου είναι επικαιροποιημένες και περίπου 3.000 ασθενείς βρίσκονται σε λίστα αναμονής για χειρουργείο.
«Περιμένουν άνω των δύο ετών στη λίστα ακόμη και σοβαρά καρδιοχειρουργικά περιστατικά να χειρουργηθούν», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ σήμερα αναμένονται στο Νοσοκομείο αναισθησιολόγοι που θα μετακινηθούν από άλλες δομές σε μια προσπάθεια να ξαναλειτουργήσουν τα τακτικά χειρουργεία.

Σημειώνει ότι το 2012 υπήρχαν 22 αναισθησιολόγοι και λειτουργούσαν 11 χειρουργικές αίθουσες.
Το έτος 2018 υπήρχαν 18 αναισθησιολόγοι και λειτουργούσαν 9 χειρουργικές αίθουσες.
Απέμειναν 7 αναισθησιολόγοι στις 27 οργανικές θέσεις και λειτουργούσαν 4 χειρουργικές αίθουσες. Τώρα 2 αναισθησιολόγοι είναι ασθενείς και από 1η Φεβρουαρίου δεν λειτουργεί καμία χειρουργική αίθουσα για τακτικά χειρουργεία.

«Εγκαινίασε πριν λίγο καιρό ο Πρωθυπουργός ΜΕΘ 18 κλινών στο νοσοκομείο Παπανικολάου.Οι 9 κλίνες δεν λειτούργησαν ποτέ λόγω έλλειψης εντατικολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού. Τώρα έκλεισαν και οι υπόλοιπες 9 κλίνες λόγω μείωσης του προσωπικού. Δηλαδή όλη η ΜΕΘ 18 κλινών είναι κλειστή», σημειώνει η Ομοσπονδία.

Ίδια κατάσταση σε όλα τα νοσοκομεία

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι 3.000 λιγότεροι εργαζόμενοι είναι φέτος στα νοσοκομεία σε σχέση με πέρυσι την ίδια εποχή.
«Προσλήψεις δεν γίνονται. Μόνο μαζικές αποχωρήσεις εξαιτίας των χαμηλών μισθών, των δυσμενών συνθηκών εργασίας, της εργασιακής ανασφάλειας των συμβασιούχων που είναι 20.000 και δεν πράττουν το αυτονόητο την μονιμοποίησή τους, αντιθέτως μας τρομάζουν με τους εργολάβους, την μη ένταξης στα ΒΑΕ. Το ΕΣΥ δεν είναι ελκυστικός χώρος εργασίας. Εάν δεν δώσουν κίνητρα καληνύχτα», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Όλο Υγεία

Scroll to Top