Διαγνωστικές εξετάσεις: Νέα «χαράτσια» για τους ασφαλισμένους από 1η Απριλίου – Το κόστος για κάθε παραπεμπτικό

clawback, διαγνωστικές εξετάσεις

Από 1η Απριλίου οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν 1 ευρώ για κάθε παραπεμπτικό για αιματολογικές εξετάσεις και 3 ευρώ για κάθε παραπεμπτικό για ακτινολογικές διαγνωστικές εξετάσεις.

Μετά τη συμμετοχή των ασφαλισμένων για γενόσημα φάρμακα έρχεται νέο «χαράτσι», καθώς από 1η Απριλίου ο ασφαλισμένος θα πληρώνει από 1 έως 3 ευρώ για εργαστηριακές εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Αντίθετα όσοι απευθύνονται στις δημόσιες υγειονομικές δομές (νοσοκομεία, κέντρα υγείας κλπ) η συμμετοχή τους θα είναι μηδενική.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλεόυς, είπε ότι κάθε παραπεμπτικό για αιματολογικές εξετάσεις θα χρεώνεται με 1 ευρώ και κάθε παραπεμπτικό για ακτινολογικές διαγνωστικές εξετάσεις με 3 ευρώ.

Οι λόγοι που οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώνουν από την τσέπη τους

Αυτό συμβαίνει, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, διότι μετά την πανδημία παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση των διαγνωστικών εξετάσεων στις δημόσιες δομές, που συνεχίζεται και σήμερα.

Θέλουμε να επαναφέρουμε τις διαγνωστικές εξετάσεις στις δημόσιες δομές, είπε, σημειώνοντας ότι όποιος πάει για εξετάσεις στις δημόσιες δομές, η συμμετοχή του θα είναι μηδενική, δηλαδή δωρεάν.

Το θέμα είχε συζητηθεί σε συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τον Υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη και σε τηλεδιάσκεψη που είχε το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) με τον υπουργό.

Τα ποσά θα εισπράττονται μέσω του παραπεμπτικού (με αιτιολογία υπέρ ΕΟΠΥΥ), αλλά δεν θα αποδίδονται στον Οργανισμό, προς ενίσχυση της ρευστότητας των διαγνωστικών.

Το ετήσιο συνολικό ποσό είσπραξης που θα προκύπτει, θα προστίθεται ισόποσα από τον ΕΟΠΥΥ στο ανώτατο όριο δαπάνης των εργαστηριακών εξετάσεων, με σκοπό τη μείωση του clawback.

Όλο Υγεία

Scroll to Top