Α. Γεωργιάδης: Επαφές και συζητήσεις για την αναδιαμόρφωση του clawback

Γεωργιάδης

Το clawback, είναι ένα θέμα που αποτελεί άμεση προτεραιότητα, για τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και έχει ξεκινήσει σειρά επαφών για την αναδιαμόρφωσή του.

Προτεραιότητα αποτελεί για τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη η λήψη μέτρων για τον περιορισμό του clawback στα διαγνωστικά κέντρα, πολυϊατρεία, κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς. Το ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός λέγοντας μάλιστα ότι, στο υψηλό επίπεδο που έχει φτάσει, «δεν δουλεύει πλέον».

«Όταν έφυγα εγώ από το Υπουργείο Υγείας, στα μέσα του 2014, το clawback στα διαγνωστικά, στα μικροβιολογικά ήταν 7%. Σήμερα είναι 47%. Είναι προφανές ότι εκεί έχει γίνει κάποια μεγάλη ζημιά», είχε δηλώσει πρόσφατα ο υπουργός Υγείας.

Συνάντηση με το Συντονιστικό Όργανο Φορέων ΠΦΥ

Το θέμα απασχόλησε τις συναντήσεις του υπουργού με εκπροσώπους των Διαγνωστικών Κέντρων, του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), του ΠΙΣ και του ΙΣΑ.

Το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει βελτιώσεις για το clawback, καθώς όπως έχει αναφέρει ο υπουργός αυτό το μέτρο δεν πρόκειται να καταργηθεί. «Είναι νόμος της Ελληνικής Δημοκρατίας που ισχύει και σήμερα και θα ισχύει και αύριο».

Ενίσχυση της χρηματοδότησης και μέτρα εξορθολογισμού και αποτελεσματικότερης εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, είναι τα μέτρα που εξετάζονται.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε κατά τη συνάντηση με το Συντονιστικό Όργανο Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), ότι θα διατεθούν για το 2023 επιπλέον 30 εκατομμύρια ευρώ στον κωδικό των διαγνωστικών εξετάσεων για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σε προσεχή συνάντηση, θα συζητηθεί η δικαιότερη κατανομή του Claw back ενώ συμφωνήθηκε η αναστολή της παρακράτησης του 70% για τους επόμενους μήνες.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης σε διαθρωτικές παρεμβάσεις για την εξάλειψη του clawback. Αναφορικά με τα διαγνωστικά πρωτόκολλα που έχουν ήδη εγκριθεί είπε ότι θα δοθεί εντολή για άμεση ψηφιοποίησή τους καθώς και την εφαρμογή κοφτών στη συνταγογράφηση.

Συναντήσεις Άδωνι Γεωργιάδη με φαρμακοβιομηχανία

Δύο συναντήσεις έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης και με τους θεσμικούς φορείς της φαρμακοβιομηχνίας, κατά τη διάρκεια των οποίων συζητήθηκε -μεταξύ άλλων- και το θέμα του clawback που απασχολεί έντονα τον κλάδο.

Η φαρμακοβιομηχανία σημειώνει ότι η κατάσταση χειροτερεύει και μάλιστα οι υποχρεωτικές επιστροφές το 2022 ξεπέρασαν τη συνεισφορά του κράτους στη φαρμακευτική δαπάνη, τουλάχιστον κατά 200 εκατ. Ευρώ. Τονίζει την ανάγκη ουσιαστικής χρηματοδότησης της δαπάνης και την εφαρμογή μέτρων ελέγχου για τη συγκράτησή της. Η συζήτηση είναι σε εξέλιξη και οι προτάσεις διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, στο τραπέζι.

Όλο Υγεία

Scroll to Top