Μέτρα για την άμεση συγκράτηση του claw back στις διαγνωστικές εξετάσεις

στεφανιαία νόσος, claw back

Μέτρα θα ληφθούν για την άμεση συγκράτηση του claw back σε βιώσιμα καταρχήν επίπεδα, είπε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στους εκπροσώπους του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων ΠΦΥ.

Δήλωσε ότι είναι προς έκδοση η απόφαση της αποζημίωσης 1,00 ευρώ για τις εργαστηριακές εξετάσεις και 3,00 ευρώ για τις απεικονιστικές εξετάσεις πληρωτέα από τον ασθενή, ποσό το οποίο θα εισπράττεται από τους ιατρούς μέσω του παραπεμπτικού με αιτιολογία υπέρ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αλλά δεν θα αποδίδεται στον Οργανισμό, προς ενίσχυση της ρευστότητας των ιατρείων.

Παράλληλα, το ετήσιο συνολικό ποσό είσπραξης που προκύπτει, θα προστίθεται ισόποσα από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στο ανώτατο όριο δαπάνης των εργαστηριακών εξετάσεων, με σκοπό τη μείωση του clawback.

Θα ενισχυθεί ο προϋπολογισμός του 2023 κατά 30.000.000 ευρώ για ελάφρυνση του clawback, όπως είχε ζητηθεί από το Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ. ,είπε ο υπουργός.

Επίσης, θα εφαρμοστούν άμεσα τα διαγνωστικά πρωτόκολλα με κόφτες, όπου υπάρχουν και θα δημιουργηθούν και νέα από τις Ομάδες Εργασίας ώστε σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ όταν μπουν τα πρωτόκολλα θα κλειδώνουν για να υπάρξει συγκράτηση δαπανών.

Τα πρωτόκολλα αυτά θα εφαρμοστούν μέσω της ΗΔΙΚΑ σε συνδυασμό με τον Ηλεκτρονικό Φάκελο του Ασθενούς, όπου ο ανάδοχος σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμος να τον παραδώσει, ανακοίνωσε ο Υπουργός, και έτσι με αυτές οι ενέργειες θα μπουν σε εφαρμογή όλοι οι κόφτες.

Τα μέτρα για το claw back

Αναφορικά με το claw back, όπως αναφέρει το Συντονιστικό, ο υπουργός ενημέρωσε πως μετά την ανάλυση των στατιστικών και οικονομικών στοιχείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για το δεκάμηνο του 2022 και 2023 θα εφαρμοστούν τα κάτωθι μέτρα:

1. Η υποβολή του κάθε παρόχου ανά νομό και ανά υποκατηγορία των διαγνωστικών εξετάσεων και ανά μήνα και ανά μοναδικό ΑΜΚΑ θα συγκρίνεται με τα όρια συνταγογράφησης ανά νομό. Εξαιρούνται οι αξονικές και οι μαγνητικές τομογραφίες που θα συγκρίνονται λόγω ποιοτικών κριτηρίων με τον αριθμό των εξετάσεων ανά μοναδικό ΑΜΚΑ.

2. Mετά τον ανωτέρω έλεγχο σε όποιον πάροχο και σε όποια υποκατηγορία υπάρχει μεγαλύτερη υποβολή προ rebate θα περικόπτεται και στο υπολειπόμενο ποσό θα υπολογίζεται το rebate.

3. Θα εφαρμοστούν κλειστοί προϋπολογισμοί ανά νομό ούτως ώστε ο κάθε νομός να καλύπτει τις δικές του υπερβάσεις.

Τέλος ο Υπουργός δήλωσε ότι μελετά να μειώσει την προείσπραξη του claw back μέχρι να αποδώσουν καρπούς όλα αυτά τα μέτρα. Το Συντονιστικό ενημερώθηκε για τις αποφάσεις του Υπουργού Υγείας σχετικά με το claw back και αναμένει τις τελικές νομοθετικές ρυθμίσεις για να τοποθετηθεί, με στόχο τη μείωση του claw back και την οριστική κατάργησή του.

Όλο Υγεία

Scroll to Top