Ελλείψεις φαρμάκων: Σε απόγνωση ασθενής που αναζητά το φάρμακό της 2 μήνες

φαρμακεία Θεσσαλίας, ΠΦΣ, covid-19, ελλείψεις φαρμάκων, φσα

Οι ελλείψεις φαρμάκων συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους ασθενείς. Όπως καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος πάνω από 100 φαρμακευτικά σκευάσματα λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων.

Στο προσκήνιο έρχεται ξανά-ξανά η έλλειψη φαρμάκων από την ελληνική αγορά που έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασθενών που ψάχνουν εναγωνίως για το φάρμακό τους.

Ασθενής που πάσχει από διπολική διαταραχή αναζητά για περισσότερους από 2 μήνες, το φάρμακό της, όπως καταγγέλλει ο σύζυγός της. Πρόκειται για το μοναδικό ψυχοθεραπευτικό φάρμακο στην ελληνική αγορά για αυτή την πάθηση, με δραστική ουσία το λίθιο, και παρά τις έντονες προσπάθειες τους δεν μπορούν να βρουν το σκεύασμα πουθενά.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος επιβεβαιώνει την έλλειψη του συγκεκριμένου φαρμάκου και τονίζει ότι δεν είναι το μόνο.

Πάνω από 100 φάρμακα λείπουν από την αγορά

Ο Τάκης Φράγκος, ταμίας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), μιλώντας στο ΣΚΑΙ ανέφερε ότι «δυστυχώς δεν είναι ούτε η μόνη περίπτωση, ούτε το μόνο φάρμακο». Σύμφωνα με τον ίδιο, λείπουν αντιπηκτικά φάρμακα, για το σάκχαρο, για παθήσεις του ήπατος, παιδικές αντιβιώσεις, εισπνεόμενα.

Όπως είπε στην ελληνική αγορά καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στις υπέρμετρες εξαγωγές, στις μειωμένες εισαγωγές και στα προβλήματα στην παραγωγή.

Ο κ. Φράγκος χαρακτήρισε τις ελλείψεις «θέμα δημόσιας υγείας», ειδικά σε φάρμακα που είναι «αναντικατάστατα».

Η λύση στο πρόβλημα σύμφωνα με τον ΠΦΣ είναι η απαγόρευση των εξαγωγών, τουλάχιστον στα φάρμακα εκείνα που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε έλλειψη.

Όλο Υγεία

Scroll to Top