Έρχεται ο Ψηφιακός Χάρτης για τον Καρκίνο. Τι θα περιλαμβάνει

καρκίνο

Εθνικό Μητρώο για τον καρκίνο, εθνικό Συμβούλιο που θα διαχειριστεί την πολιτική για τον καρκίνο και Κέντρα Αναφοράς για την παρακολούθηση του ασθενή διαχρονικά μετά τη νόσο, εντάσσονται στο στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας.

Ευρωπαϊκή και Εθνική Στρατηγική για τον Καρκίνο: Το ψηφιακό άλμα προς τη βελτίωση της ογκολογικής φροντίδας, ήταν το θέμα εκδήλωσης που διοργάνωσαν ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος και η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας All.Can. Όλοι οι ομιλητές τόνισαν τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού στην ογκολογική φροντίδα και περίθαλψη. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να συζητηθεί η πρόοδος, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της Ελλάδας στην ογκολογική φροντίδα, καθώς και ο τρόπος που η ψηφιακή τεχνολογία αλλάζει την κατανόηση σχετικά με το πώς εξελίσσεται ο καρκίνος και πώς βελτιώνει τις πιθανότητες για έγκαιρη διάγνωση και ενισχύει τη γνώση μας σε σχέση με την καλύτερη θεραπεία των ασθενών. Τα μητρώα ογκολογικών ασθενών, τα Real World Data, η τηλεϊατρική και η ψηφιακή διασύνδεση των κλινικών είναι τα ψηφιακά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν για την έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων και στην ιατρική ακριβείας, τόνισαν οι ομιλητές.

Η στρατηγική του υπουργείου Υγείας για τον καρκίνο

Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στις προτεραιότητες και στα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει το υπουργείο υγείας στη διαχείριση του καρκίνου, αλλά και στα ψηφιακά εργαλεία και την καινοτομία.
Η δημιουργία Εθνικού Μητρώου για τον Καρκίνο, το οποίο θα καταγράψει όλες τις περιπτώσεις πολιτών που νοσούν από καρκίνο, το ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για τον καρκίνο, ένα Εθνικό Συμβούλιο που θα διαχειριστεί την πολιτική της χώρας μας για τον καρκίνο, η δημιουργία του ψηφιακού φακέλου του ασθενούς, εντάσσονται στις προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας. Επίσης, ο Υπουργός τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθούν Κέντρα Αναφοράς στη χώρα για την παρακολούθηση του ασθενή διαχρονικά μετά τη νόσο, ώστε μέσα από την παρακολούθηση να μπορέσει να δημιουργηθεί ένας ψηφιακός χάρτης της νόσου. Αναφερόμενους στην καινοτομία είπε ότι «η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε όλες τις καινοτόμες, νέες θεραπείες, οι οποίες δημιουργούν διαφορά σε σχέση με το παρελθόν και οι οποίες εξασφαλίζουν ποιότητα ζωής για τους ασθενείς. Όλα αυτά αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή τρέχουν γρήγορα οι εξελίξεις. Η πολιτική οφείλει να παράγει δράσεις καθημερινά, ώστε να συμβάλουν στο ζητούμενο, το οποίο είναι μια υγιής κοινωνία

Ο ρόλος της ψηφιακής τεχνολογία στη διάγνωση και θεραπεία

Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, τόνισε ότι η ογκολογική περίθαλψη και φροντίδα πρέπει να έχει μια ολιστική προσέγγιση ανεξαρτήτως του τύπου καρκίνου και να εκμεταλλευτεί στο μέγιστο βαθμό τις νέες δυνατότητες της τεχνολογίας. «Η ψηφιακή τεχνολογία όχι μόνο αλλάζει τον τρόπο κατανόησης σχετικά με το πώς εξελίσσεται ο καρκίνος, αλλά βελτιώνει τις πιθανότητες για έγκαιρη διάγνωση, ενισχύει τη γνώση μας σε σχέση με την καλύτερη θεραπεία των ασθενών και διασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα των Εθνικών Συστημάτων Υγείας
Από την πλευρά του ο Γιώργος Καπετανάκης Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας και συγκεκριμένα επισήμανε ότι η προστασία των δεδομένων, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η δίκαιη πρόσβαση σε ψηφιακές λύσεις βρίσκονται ήδη στην πρώτη γραμμή. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι ευάλωτοι πληθυσμοί, δεν θα μείνουν πίσω σε αυτήν την ψηφιακή επανάσταση, είπε.
Ο Γενικός Διευθυντής της All.Can International κ. Eduardo Pisani, ανέφερε ότι τα ψηφιακά εργαλεία μπορούν να βοηθήσουν ώστε να βελτιωθεί η παρακολούθηση για τη διάγνωση, τη θεραπεία και τη φροντίδα.

Η αξιοποίηση καινοτόμων φαρμάκων για τον καρκίνο ‘

Με τη νέα Εθνική Φαρμακευτική Πολιτική είναι ανάγκη να βρεθεί μια χρυσή τομή ανάμεσα στις προτεραιότητες για πολιτική υγείας και φαρμακευτική πολιτική, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας  Άρης Αγγελής. Η χώρα, πρόσθεσε έχει ανάγκη χρηματοδότησης σε παρεμβάσεις και θεραπείες που πραγματικά προσφέρουν ουσιαστικό αντίκτυπο στη ζωή των ασθενών με κλινικά σημαντική αύξηση προσδόκιμου και ποιότητας ζωής, ενώ είναι αναγκαίες οι επενδύσεις όχι μόνο σε νέα φάρμακα, αλλά και σε υπάρχουσες θεραπείες. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας.

«Έχουμε αντίληψη ότι κάθε νέο σημαίνει καλύτερο και καινοτόμο. Πρέπει να γίνεται αξιολόγηση για κάθε νέα θεραπεία που μπαίνει στο σύστημα υγείας».

Ίδρυση ενός ταμείου καινοτομίας

Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Ολύμπιος Παπαδημητρίου, αναφέρθηκε τόσο στον ρόλο της ομάδας εργασίας του εθνικού σχεδίου δράσης για τον καρκίνο την οποία δημιούργησε ο ΣΦΕΕ, όσο και σε τρεις σημαντικές, άμεσες προτεραιότητες :

  • την έναρξη λειτουργίας εθνικού μητρώου για τον καρκίνο
  • την δημιουργία πλαισίου αποζημίωσης βιοδεικτών
  • την ενίσχυση λειτουργίας ανακουφιστικής φροντίδας

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Παπαδημητρίου είπε «Ο καρκίνος χρειάζεται ολιστική αντιμετώπιση. Νέες θεραπείες (γονιδιακές, κυτταρικές κ.α.) είναι στο δρόμο: Χρειάζονται πόροι για να μπορέσει ένα σύστημα υγείας να διασφαλίσει πρόσβαση των ασθενών σε αυτές. Για αυτό έχουμε εισηγηθεί την ίδρυση ενός ταμείου καινοτομίας, δηλ. ενός προϋπολογισμού για νέες θεραπείες.»

Μέτρηση της καινοτομίας μέσω ψηφιοποίησης

Η Γενική Διευθύντρια της BMS Greece Ελισάβετ Προδρόμου, ανέφερε ότι στη χώρα έχουμε νέα ογκολογικά προϊόντα, αλλά μέσω έκτακτων διαδικασιών, όχι σε ένα πλήρως ολοκληρωμένο σύστημα. Παράλληλα αναφέρθηκε και στην ανεξέλεγκτη νοσοκομειακή δαπάνη.

«Η καινοτομία δεν είναι η απάντηση για τα πάντα. Είναι ένα οικοσύστημα που πρέπει να λειτουργήσει με εξορθολογισμένο τρόπο».

Κλείνοντας, η κα. Προδρόμου πρότεινε την αναθεώρηση της φαρμακευτικής δαπάνης με έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο και τη μέτρηση της καινοτομίας μέσω ψηφιοποίησης, ώστε να μετρηθούν οι εκβάσεις και να γνωρίζουμε τι και πώς το ξοδεύουμε.

Νέοι τρόποι αύξησης της χρηματοδότησης του συστήματος υγείας

Ο Επίκουρος Καθηγητής  Κώστας Αθανασάκης, ανέφερε ότι «Όσο υψηλή είναι η συνολική δαπάνη υγείας, τόσο πιο υγιείς είναι οι πολίτες», τονίζοντας την ανάγκη για αύξηση της χρηματοδότησης του συστήματος υγείας. «Θα χρειαστεί να αναζητήσουμε νέους τρόπους αύξησης της χρηματοδότησης του συστήματος υγείας. Συζητείται η επιβολή φόρων σε προϊόντα επιβαρυντικά για την υγεία, φόροι που θα πηγαίνουν υπέρ του συστήματος υγείας. Αυτό μπορεί να αποδώσει έως και επιπλέον 571 εκ. ευρώ ετησίως στο σύστημα υγείας. Το Σύστημα Υγείας έχει στόχο να έχουν όλοι πρόσβαση ανεξάρτητα από την οικονομική τους δυνατότητα
Τέλος, ο Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Θανάσης Βοζίκης,ανέφερε ότι χρειάζεται αύξηση στοχευμένης χρηματοδότησης, μέτρα πρόληψης, ενημέρωσης, εγγραμματισμού και ενδυνάμωσης των ασθενών. Επίσης, τόνισε πως χρειάζεται αξιολόγηση ακόμη και της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται, ενώ παράλληλα χρειαζόμαστε νέα μοντέλα διαπραγμάτευσης και αποζημίωσης της νέας τεχνολογίας για να είναι ανεκτή από τον προϋπολογισμό. Κλείνοντας είπε ότι «Χρειάζεται σίγουρα η ψηφιακή μεταρρύθμιση, η οποία ωστόσο θέλει χρόνο.»

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(Υπουργείο Υγείας). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top