Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV – Τι περιλαμβάνει και ποιοι είναι οι στόχοι του

HIV

Υπεγράφη προγραμματική συμφωνία ΕΚΠΑ και Υπουργείου Υγείας με σκοπό τη σύνταξη Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον HIV

Προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ) του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, της Ιατρικής Σχολής, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του Υπουργείου Υγείας, υπεγράφη σήμερα, παρουσία του πρύτανη του ΕΚΠΑ καθηγητή κ. Γ. Σιάσου, της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας κ. Ε. Αγαπηδάκη, της Διευθύντριας του Εργαστηρίου καθηγήτριας κ. Π. Λάγιου, του Επιστημονικά Υπεύθυνου του ΕΚΑΡ Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Γ. Μαγιορκίνη.

Σκοπός της προγραμματικής συμφωνίας είναι η σύνταξη του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον HIV» μέσω του οποίου θα μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική η αντιμετώπιση της πανδημίας του AIDS στην Ελλάδα.

Η κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου θα μπορέσει να αναγνωρίσει στόχους για τη Δημόσια Υγεία και το Σύστημα Υγείας που θα καταφέρουν μέσω βελτίωσης της διάγνωσης, της παρακολούθησης και της αντιμετώπισης της να βρεθεί η Ελλάδα πιο κοντά στους στόχους που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την επιδημία του AIDS.

Η υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας σηματοδοτεί την προσήλωση του Υπουργείου Υγείας και του ΕΚΠΑ στην προστασία της Δημόσιας Υγείας από νοσήματα που μπορούν να προληφθούν και να ελεγχθούν.

Το AIDS σε αριθμούς

Από την αρχή της επιδημίας του HIV/AIDS, 84 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV και περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό HIV/AIDS.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 38 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με HIV το 2021. Υπολογίζεται ότι επί του παρόντος το 85% των ανθρώπων που ζουν με HIV γνωρίζουν την κατάστασή τους.

Για να επιτευχθεί ο παγκόσμιος στόχος του 95%, επιπλέον 4 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με HIV πρέπει να γνωρίζουν την κατάστασή τους. Μέχρι το τέλος του 2021, 28,7 εκατομμύρια άνθρωποι που ζούσαν με HIV λάμβαναν αντιρετροϊκή θεραπεία (ART) παγκοσμίως.

Όλο Υγεία

Scroll to Top