Φαρμακαποθηκάριοι: Σκληρή απάντηση στους Φαρμακοποιούς για τις ελλείψεις φαρμάκων

Φαρμακαποθηκάριοι

Τα ξίφη τους διασταυρώνουν Φαρμακαποθηκάριοι και Φαρμακοποιοί μετά την άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών 137 φαρμακευτικών σκευασμάτων από τον ΕΟΦ.

Η άρση της απαγόρευσης 137 φαρμακευτικών σκευασμάτων από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) προκάλεσε για άλλη μια φορά αναστάτωση στην αγορά φαρμάκων με τους εμπλεκόμενους να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

Μεταξύ των φαρμάκων αυτών περιλαμβάνονται αντιβιοτικά, αντιδιαβητικά, ινσουλίνες, αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά, εισπνεόμενα για το αναπνευστικό, αλλά και εμβόλια, καθώς ο ΕΟΦ έκρινε ότι πλέον δεν παρουσιάζουν ελλείψεις.

Από την μια μεριά οι φαρμακοποιοί ισχυρίζονται ότι με την άρση της απαγόρευσης θα αδειάσουν σύντομα τα ράφια των φαρμακείων από τα συγκεκριμένα σκευάσματα και τα προβλήματα που θα προκύψουν στην φαρμακευτική κάλυψη των ασθενών θα είναι τεράστια. Καλούν τους αρμοδίους να προχωρήσουν σε αναθεώρηση της απόφασής τους και καταθέτουν μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, ώστε να διακριβωθεί από την εισαγγελική έρευνα ποιος στερεί το φάρμακο από τον Έλληνα πολίτη.

Στην άλλη πλευρά βρίσκονται οι φαρμακαποθηκάριοι, που υποστηρίζουν ότι δεν παρουσιάζουν ελλείψεις τα συγκεκριμένα σκευάσματα και σε σκληρή γλώσσα απαντούν στους φαρμακοποιούς, κατηγορώντας τους για παραπληροφόρηση και τρομολαγλεία.

« Όπως είχαμε προβλέψει τρεις μόλις ημέρες μετά την άρση απαγόρευσης εξαγωγών, η ηγεσία του ΠΦΣ επέστρεψε στην γνωστή τακτική της παραπληροφόρησης και της τρομολαγνείας.
Για πολλοστή φορά διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, επιχειρώντας να προκαλέσει αίσθημα ανησυχίας στους πολίτες και να δημιουργήσει εντυπώσεις, στοχεύοντας στην προστασία συντεχνιακών συμφερόντων», αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων (ΠΣΦ).

Εξηγεί γιατί τα συγκεκριμένα σκευάσματα που παρουσίασε σε λίστα ο ΠΦΣ δεν παρουσιάζουν έλλειψη, τονίζοντας ότι οι φαρμακαποθήκες ιδιωτικές και συνεταιριστικές καθώς δεν έχουν τίποτα να κρύψουν, δέχθηκαν να δώσουν τα στοιχεία των πωλήσεων τους και τα αποθέματα τους σε πραγματικό χρόνο σε μία πλατφόρμα παρακολούθησης του Υπουργείο Υγείας.

Καμία έλλειψη στα 135 φάρμακα

«Στα 135 φάρμακα που χαρακτηρίζει σε έλλειψη ο ΠΦΣ περιλαμβάνονται πάνω από εκατό, των οποίων η συνταγογράφηση στην ΗΔΙΚΑ αθροίζει μετά βίας μερικές δεκάδες κομμάτια σε μηνιαία βάση πανελλαδικά. Καμία έλλειψη δεν υφίσταται σε αυτά τα 135 φάρμακα, απλώς δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν τα εκατοντάδες τεμάχια που ζητούνται από διάφορους «καλοθελητές», καθότι οι Φαρμακοβιομηχανίες διαθέτουν (και ορθώς πράττουν) πεπερασμένες ποσότητες ανάλογες των πραγματικών αναγκών και όχι της δήθεν ζήτησης», αναφέρει ο ΠΣΦ.

Η αγορά καλύπτεται κανονικά

Σε ό,τι αφορά τα 12 φάρμακα των οποίων η διάθεση είναι περιορισμένη κατά τον ΠΦΣ, «καλό θα είναι η ηγεσία του ΠΦΣ να αποταθεί στους συνεταίρους της στον νεοσύστατο φορέα NMVO, δηλαδή τις βιομηχανίες, για να τους εξηγήσουν τις ποσότητες που αυτές διαθέτουν στην αγορά. Και σε αυτά τα φαρμακευτικά σκευάσματα όμως, η αγορά καλύπτεται κανονικότατα. Απλούστατα δεν καλύπτονται υπέρογκες ζητήσεις, αν και είμαστε βέβαιοι ότι η ηγεσία του ΠΦΣ θα επιθυμούσε διακαώς να διακινούνται μερικές χιλιάδες σκευάσματα,πάντα με γνώμονα τη Δημόσια Υγεία και όχι φυσικά την κερδοφορία των παράνομων καναλιών εξαγωγής τα οποία αγνοεί…».

Η απορία του ΠΣΦ

Ο ΠΣΦ αναρωτιέται «πότε πρόλαβε να διαπιστώσει ο ΠΦΣ, την απουσία αυτή των φαρμάκων από την αγορά και γιατί διαρρηγνύει τα ιμάτια του για την συγκεκριμένη λίστα, τη στιγμή που παρεμφερείς λίστες λαμβάνουν φαρμακαποθήκες και συνεταιρισμοί εδώ και 40 χρόνια σε όλη την Ευρώπη. Θα έπρεπε τα μέλη του Προεδρείου του ΠΦΣ, τα οποία μετέχουν σε διοικητικά όργανα συνεταιρισμών, να τις γνωρίζουν (και ασφαλώς τις γνωρίζουν) και να μην προσποιούνται ότι ανακάλυψαν μεγάλο σκάνδαλο».

«Αντιθέτως», συνεχίζει «σκάνδαλο αποτελούν παρόμοιες λίστες που διακινούνται μεταξύ φαρμακείων, τις οποίες επίσης γνωρίζει η ηγεσία του ΠΦΣ και για τις οποίες για πολλοστή φορά «ποιεί την νήσσαν» βαφτίζοντας το κρέας ψάρι και κλείνοντας το μάτι στην ανομία .Αλλά και αυτό φανταζόμαστε δείχνει την αγωνία τους για τον Έλληνα ασθενή!!!».

Επαγρύπνηση του ΠΣΦ

«Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων έχοντας ήδη προβλέψει αυτή ακριβώς την συμπεριφορά, έχει φροντίσει να κρατά τα μέλη του σε επαγρύπνηση, ζητώντας τους να εφοδιάζουν, ως οφείλουν, κατά προτεραιότητα την Ελληνική αγορά και παράλληλα να επαγρυπνούν και να καταγγέλλουν παράλογες και υπερβολικές ζητήσεις σκευασμάτων, τις οποίες φυσικά και αναμένουμε».

Οι Φαρμακαποθήκες δίνουν στοιχεία σε πραγματικό χρόνο πωλήσεων και αποθεμάτων

«Οι φαρμακαποθήκες ιδιωτικές και συνεταιριστικές καθώς δεν έχουν τίποτα να κρύψουν, δέχθηκαν να δώσουν τα στοιχεία των πωλήσεων τους και τα αποθέματα τους σε πραγματικό χρόνο σε μία πλατφόρμα παρακολούθησης του Υπ. Υγείας. Πάει πολύ να μας κουνάνε το δάκτυλο, αυτοί που με διάφορες προφάσεις( εν’ αμαρτίαις), αρνήθηκαν με πείσμα να δώσουν αποθέματα. Με τη λειτουργία της πλατφόρμας ,όμως, κάποιοι δε θα ξέρουν που να κρυφτούν. Τους προειδοποιούμε για τελευταία φορά, να συμμαζέψουν τα του οίκου τους και να μην αναλώνονται σε κυνήγια μαγισσών».

Στην ανακοίνωσή του ο ΠΣΦ καταλήγει: «Τους (παρα)καλούμε και τους (προ)καλούμε να προβούν άμεσα, όπως ανακοίνωσαν, στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς, αν και φοβούμαστε ότι δεν θα το πράξουν, όπως δεν το έπραξαν και την προηγούμενη φορά που είχαν δεσμευτεί γι’ αυτό. Αναρωτιόμαστε μάλιστα μήπως είναι κάποιο είδους επετειακού τελετουργικού, καθώς μόλις συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την τελευταία ανακοίνωση επικείμενης μηνυτήριας αναφοράς του ΠΦΣ η οποία δεν κατατέθηκε ποτέ!!»

Όλο Υγεία

Scroll to Top